Tim Cook dari Apple bercakap mengenai rancangan AI Apple

Appleholic, (kata benda), 忙p路蓹lh蓱l路瑟k: Orang yang berimaginasi yang berfikir tentang apa yang Apple lakukan, mengapa dan ke mana ia pergi. Menyampaikan berita, nasihat dan hiburan yang berkaitan dengan Apple sejak 1999.

Pengasas Pixar George Lucas mungkin telah memberi dunia perkataan “Droid“Sebelum dia menjual syarikat itu kepada Steve Jobs dari Apple, tetapi Ketua Pegawai Eksekutif Apple Tim Cook tidak merahsiakan bahawa dia mahu syarikatnya memainkan peranannya dalam menjadikan risikan dalam mesin menjadi kenyataan.

Perniagaan yang bijak

Cook bercakap tentang usaha Apple dalam realiti tambahan minggu lepas. Minggu ini dia menumpahkan sekurang-kurangnya sebahagian daripada rancangan syarikatnya untuk Kecerdasan Buatan, walaupun penglihatannya kelihatan lebih berkaitan dengan kecerdasan mesin dan pengecaman corak daripada evolusi bot pintar seperti C3PO, sekurang-kurangnya sekarang. “AI bersifat mendatar, merentasi semua produk,” katanya kepada Nikkei. Dia berkata ia digunakan “dengan cara yang kebanyakan orang tidak fikirkan.”

Apakah jenis kegunaan yang dia katakan? Cook memberi kami tiga contoh khusus, yang kesemuanya tergolong dalam lipatan pengecaman corak dan pembelajaran mesin, dan bukannya kurungan kecerdasan saraf:

Semuanya kelihatan menjanjikan sehingga anda menyedari bahawa dia sebenarnya tidak memberitahu kami apa-apa sama sekali Apple sudah melakukan semua perkara ini dalam iOS.

‘Kejuruteraan mendalam’

Syarikat mempunyai rancangan yang lebih besar. Cook melawat Jepun minggu lalu dan semasa di sana mendedahkan rancangan untuk membuka pangkalan R&D baharu di Yokohoma, Jepun, akhir tahun ini. Ini akan menambah pangkalan R&Dnya yang lain yang tertumpu pada AI, dengan satu pemikiran berada di Seattle berikutan pembelian Turi sebelum ini. Ketua Pegawai Eksekutif itu berkata pusat R&D Jepun baharu adalah untuk “kejuruteraan mendalam,” yang boleh bermakna apa-apa tetapi saya tidak boleh tidak memikirkan tentang sistem pembelajaran mendalam, berdasarkan sepenuhnya pada cara dia menyatakannya.

Sistem pembelajaran mendalam ialah jenis kecerdasan rangkaian saraf yang IBM telah usahakan dengan Watson. Mesin pembelajaran kendiri ini mampu memperoleh kemahiran baharu dan membuat keputusan autonomi, yang membezakannya daripada bot bodoh berasaskan skrip yang mungkin anda temui di Fcebook, penyelesaian pembantu suara responsif seperti Siri atau robot sekali guna yang digunakan pada barisan pengeluaran.

Ideanya ialah anda boleh meletakkan pembelajaran yang mendalam di dalam apa-apa sahaja dan ia akan dapat memperbaiki perkara yang dilakukan dari semasa ke semasa, bertindak balas kepada keperluan anda, situasi setempat dan peristiwa kontekstual. Keupayaan untuk bertindak balas kepada peristiwa dalam fesyen kontekstual inilah yang akhirnya akan memisahkan kecerdasan mesin yang benar-benar pintar dengan apa yang kita ada pada masa ini, walaupun mengembangkan penyelesaian ini akan mengambil lebih banyak masa daripada gembar-gembur yang anda percayai.

Mesin gembar-gembur

Gembar-gembur yang mengelilingi AI sekarang sebenarnya merugikan semua firma yang terlibat di dalamnya. Matlamat sederhana yang diberitahu Cook kepada Nikkei adalah nyata dan mungkin menggunakan teknologi semasa, tetapi mesin gembar-gembur bermakna orang ramai sudah menjangkakan mesin manusia yang cacat terdesak untuk membuka pintu kabin untuk beberapa orang yang dipanggil “Hal.” Itu tidak bermakna walaupun kecerdasan mesin yang dicipta pada masa ini tidak akan menyebabkan berjuta-juta orang di planet ini menganggur, dan pada masa ini nampaknya sedikit kemahuan politik untuk menangani masalah yang menjulang itu.

Kembali kepada pengembaraan Apple dalam AI, Cook menyatakan bahawa syarikatnya telah bekerjasama dengan IBM untuk membangunkan penyelesaian penjagaan kesihatan untuk warga tua. Itu adalah sebahagian daripada usaha antarabangsa di pihak Apple, dengan hospital besar meletakkan iPad dan kit Apple lain di wad, menyediakan segala-galanya daripada maklumat pesakit kepada hiburan pesakit dan banyak lagi. Dalam hal menjaga warga tua, terdapat implikasi untuk penggunaan Apple Watch sebagai peranti pengesan bagi mereka yang mengalami kehilangan ingatan, peringatan ubat-ubatan atau bahkan sebagai penggera panik bagi mereka yang ingin menjalani kehidupan berdikari.

Mengenai satu lagi tangen kepada perisikan mesin, Cook juga membincangkan pelaburan Didi. Ekonomi perkongsian tunggangan adalah “menarik minat kami,” katanya. “[China’s] kelas pertengahan akan mahukan cara yang lebih baik untuk bergerak.”

Implikasi dalam semua ini ialah walaupun teknologi yang membolehkan pengangkutan jalan yang benar-benar autonomi, pengenalan Kenangan dalam Foto, pemantauan penjagaan kesihatan proaktif atau tempat anda meletakkan kereta anda semuanya boleh dilihat sebagai beberapa bentuk AI, niat Apple adalah untuk menggunakan bantuan pintar dengan cara yang halus lagi mendalam.

AI Apple tidak akan menjadi teknologi untuk kepentingannya dan syarikat itu mahu melindungi privasi anda sementara ia membawa kemudahan kepada anda. Ada yang mengatakan Apple lambat ke pesta ini. Mereka salah. Evolutoin kepintaran mesin sebenar akan mengambil masa lagi, dan sementara perisikan mesin peringkat pertama sudah mengubah kehidupan (untuk kebaikan dan keburukan), mereka yang mendakwa kemenangan dalam perlumbaan itu hari ini harus merenung sedikit; industri ini hampir tidak meninggalkan grid permulaan, garisan penamat berada di hadapan.

Google+? Jika anda menggunakan media sosial dan kebetulan merupakan pengguna Google+, apa kata anda menyertai komuniti Kool Aid Corner AppleHolic dan sertai perbualan sambil kami meneruskan semangat Apple Model Baharu?

Mahukan petua Apple TV? Jika anda ingin mengetahui cara untuk mendapatkan yang terbaik daripada Apple TV anda, sila lawati tapak web Apple TV saya.

Ada cerita? Tinggalkan saya talian melalui Twitter atau dalam komen di bawah dan beritahu saya. Saya suka jika anda memilih untuk mengikuti saya di Twitter supaya saya boleh memberitahu anda apabila item baharu diterbitkan di sini terlebih dahulu di Computerworld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *