Tiga ciri Android 11 yang berguna ini mungkin tidak tersedia pada semua telefon pintar

Semua TAWARAN HITAM JUMAAT yang anda perlukan!

Kami disokong pembaca. Pautan luar mungkin memberi kita komisen.

Google mempunyai cara tersendiri untuk memberitahu OEM ciri yang datang dengan binaan Android baharu yang perlu mereka tawarkan secara mandatori dengan kulit tersuai mereka yang bergantung pada Projek Sumber Terbuka Android, dan yang boleh mereka pilih untuk langkau. Peraturan ini disusun dalam Dokumen Definisi Keserasian Android (CDD).

Pelaksanaan ciri baharu dibahagikan mengikut kategori seperti “MESTI”, “MESTI TIDAK”, “DIPERLUKAN”, “WAJIB”, “TIDAK BOLEH”, “SEPATUTNYA”, “TIDAK PATUT”, “MUNGKIN”, “DISYORKAN”, dan “PILIHAN.” Kini, Google belum mengeluarkan CDD Android 11, tetapi salinan prakeluaran yang bocor mencadangkan Kawalan Peranti Android 11 dalam menu kuasa, perbualan pemberitahuan dan bukti kelayakan identiti pada peranti mungkin tidak datang ke semua peranti.

Google telah mengalih keluar keperluan “MESTI” untuk antara muka Kawalan Peranti baharu dalam menu kuasa, yang bermaksud OEM boleh memilih untuk mengabaikannya dan menghantar kulit berasaskan Android 11 mereka tanpa ciri ini. Begitu juga, Google juga menyerahkan kepada OEM jika mereka ingin menawarkan perbualan pemberitahuan (pemberitahuan kumpulan daripada apl pemesejan dan tunjukkan secara berasingan dalam lorek pemberitahuan) dan Tauliah Identiti (membolehkan pengguna menyimpan dokumen pengenalan diri seperti lesen memandu pada telefon mereka dengan selamat) dengan kemas kini Android 11 masing-masing.

Anda boleh membaca lebih lanjut tentang bagaimana ini mungkin berlaku dalam laporan eksklusif oleh Ketua Pengarang XDA-Developers Mishaal Rahman (@MishaalRahman) di sini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *