Tiada tanda membimbangkan peningkatan keberhutangan di kalangan golongan dewasa muda: MAS, Berita Perbankan & Berita Teratas

SINGAPURA – Pihak Berkuasa Kewangan Singapura (MAS) telah meletakkan beberapa had berhemat ke atas peminjaman oleh individu dan isi rumah supaya mereka tidak meminjam melebihi kemampuan mereka.

Had itu secara amnya lebih luas dan ketat berbanding di banyak negara, kata Menteri Kanan dan pengerusi MAS Tharman Shanmugaratnam pada Selasa (14 Sept).

Dalam jawapan bertulis kepada soalan parlimen yang difailkan oleh Cik Foo Mee Har (GRC Pantai Barat), Encik Tharman, yang menjawab untuk Perdana Menteri, berkata: “Buat masa ini, tidak ada tanda-tanda membimbangkan peningkatan keberhutangan di kalangan orang dewasa muda.”

“Purata kadar lalai bulanan dalam kalangan peminjam di bawah umur 30 tahun kekal rendah iaitu kurang daripada 0.7 peratus dari Mac 2020 hingga Mac 2021. Bilangan dewasa muda dengan baki pusing ganti kad kredit menurun sebanyak 23 peratus dari Mac 2020 hingga Mac 2021. Purata baki pusing ganti mereka juga jatuh sebanyak 15 peratus tahun ke tahun.”

Cik Foo telah bertanya sama ada peningkatan hutang peribadi di kalangan orang dewasa muda di bawah umur 30 tahun pada tahun lalu adalah mampan dan apakah langkah pencegahan yang boleh dilaksanakan untuk mengelakkan keberhutangan belia daripada berakar di Singapura.

Encik Tharman menjawab: “Peminjaman tidak bercagar oleh individu adalah tertakluk kepada individu yang memenuhi keperluan pendapatan minimum, dan jumlah amaun pinjaman tersebut dihadkan pada pendapatan tahunannya. Gadai janji, yang merupakan liabiliti terbesar bagi isi rumah, tertakluk kepada kedua-duanya. had pinjaman kepada nilai dan jumlah had bayaran hutang.”

Bilangan dewasa muda dengan pinjaman peribadi tidak bercagar turun sebanyak 33 peratus dari Mac tahun lalu hingga Mac tahun ini, dan paras purata baki pinjaman sedemikian jatuh sebanyak 21 peratus, kata Encik Tharman.

Encik Tharman juga berkata bahawa purata baki tertunggak gadai janji oleh peminjam dewasa muda jatuh sebanyak 12 peratus dalam tempoh yang sama.

“Walaupun baki purata untuk pinjaman peribadi bercagar, tidak termasuk pinjaman gadai janji, meningkat sebanyak 4 peratus dalam tempoh yang sama, ini biasanya ditawarkan oleh bank swasta kepada individu yang bernilai tinggi,” kata Encik Tharman.

“Dewasa muda dengan pinjaman peribadi bercagar membentuk kurang daripada 1 peratus daripada populasi dewasa muda.”

Ini berlaku selepas The Straits Times melaporkan minggu lalu bahawa hutang peribadi di kalangan golongan dewasa muda di sini telah meningkat di tengah-tengah pandemik Covid-19.

Data Biro Kredit Singapura (CBS) menunjukkan bahawa walaupun peminjaman kad kredit tidak menunjukkan perubahan yang ketara, orang yang berumur 20-an telah menerima peningkatan jumlah hutang lain sejak suku kedua tahun lalu.

Angka terkini menunjukkan bahawa jumlah hutang yang diambil oleh peminjam berusia 20-an meningkat sebanyak 19 peratus pada suku kedua tahun ini berbanding suku pertama.

Ini telah semakin terdiri daripada pinjaman peribadi bercagar, walaupun baki pinjaman peribadi tidak bercagar jatuh.

Jurucakap CBS memberitahu ST bahawa pinjaman peribadi bercagar meningkat sebanyak 11.27 peratus pada suku kedua, manakala pinjaman peribadi tidak bercagar jatuh sebanyak 6.49 peratus.

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *