Tiada ISO Ubuntu 32-bit. Apa sekarang?

Anda telah mencari tinggi dan rendah tetapi tidak menemui ISO 32-bit Ubuntu. Itu kerana ia tidak wujud. Canonical memutuskan untuk menggugurkan sokongan untuk komputer 32-bit, jadi mereka berhenti mengeluarkan ISO 32-bit sejak Ubuntu 18.04. Dan mereka bukan satu-satunya.

Pada mulanya, ini mungkin kedengaran pelik kerana Linux terkenal kerana menyokong perkakasan yang lebih lama. Namun, ia dibenarkan oleh CPU 32-bit terakhir yang dihasilkan lebih daripada sedekad yang lalu.

Jika PC anda terlalu lama sehingga ia tidak menyokong perisian 64-bit, anda hanya mempunyai tiga kemungkinan laluan ke hadapan. Mari lihat pilihan anda.

Jika anda memikirkannya, tiada siapa yang memaksa anda untuk menaik taraf kepada versi terkini Ubuntu. Adalah bagus untuk mempunyai perisian terbaharu, tetapi tidak jika itu bermakna membayar untuk naik taraf.

Dengan Linux lebih selamat daripada Windows, walaupun anda kekal pada versi yang lebih lama, anda agak selamat. Linux tidak pernah menjadi sasaran utama individu yang berniat jahat.

Namun, apabila masa berlalu, komputer anda akan terus ketinggalan, dan semakin banyak perisian akan berhenti menyokongnya.

Hari ini ia adalah Ubuntu, dan esok ia akhirnya akan menjadi Firefox, LibreOffice, nano. Adalah tidak rasional bagi pembangun untuk terus menyokong PC yang hanya wujud di muzium.

Walaupun banyak pengedaran Linux telah menggugurkan sokongan untuk PC 32-bit, terdapat yang lain yang masih menawarkan ISO pemasangan 32-bit, dan sebahagian daripada mereka merancang untuk terus berbuat demikian selama mungkin.

Walaupun sentiasa menyusahkan berpindah ke pengedaran yang berbeza, pada ketika ini, ia mungkin pilihan terbaik anda. Berikut adalah beberapa yang terbaik yang perlu anda lihat.

Debian ialah alternatif yang paling hampir dengan Ubuntu yang anda tahu. Memandangkan Ubuntu adalah berdasarkan Debian, anda boleh mengharapkan set alat serupa yang berfungsi dengan cara yang sama.

Selepas melalui proses pemasangan yang membosankan, bergantung pada persekitaran desktop yang anda pilih, Debian boleh berasa hampir sama dengan Ubuntu untuk kegunaan seharian.

Perkara yang anda mungkin terlepas ialah versi perisian terkini dalam repositori Ubuntu kerana Debian sentiasa mengutamakan kestabilan berbanding ciri-ciri canggih.

Walaupun edisi standardnya hanya tersedia untuk komputer 64-bit, Bodhi Linux juga menawarkan rasa “Legasi”, khusus untuk perkakasan 32-bit yang lebih lama. Versi ini bergantung pada kernel 4.9.0-6-686 yang lebih lama yang dioptimumkan untuk perkakasan yang sama lama. Secara teorinya, ia sepatutnya berfungsi pada PC yang lebih tua daripada 15 tahun!

Pada terasnya, Bodhi Linux berasaskan Ubuntu. Ia juga meminjam elemen daripada orang lain dan mencampurkannya dengan pilihan perisian asal. Hasilnya ialah putaran imaginatif tentang bagaimana desktop Linux moden sepatutnya kelihatan dan berprestasi.

Beralih ke Slackware dari versi Ubuntu yang agak moden mungkin mengejutkan. Slackware masih menyokong komputer 32-bit kerana keluaran terbarunya melanda Internet lebih lima tahun lalu. Pengkomputeran 32-bit belum lagi lapuk pada masa itu.

Oleh itu, dengan memilih Slackware sebagai pengedaran anda yang seterusnya, anda sekurang-kurangnya pada mulanya akan kembali ke masa lalu. Secara lalai, anda akan mempunyai akses kepada perisian yang lebih lama daripada yang anda gunakan, tanpa ciri moden. Selain itu, Slackware tidak dianggap sebagai raja kemesraan pengguna.

Jadilah pemberontak: pilih Gentoo dan pasang Linux secara manual pada komputer anda.

Ia adalah laluan paling sukar yang boleh anda lalui, tetapi anda akan mengetahui lebih lanjut tentang Linux semasa proses pemasangan berbanding jika anda menggunakan desktop pada pengedaran lain selama berbulan-bulan. Dan kerana anda akan menerajui, membuat semua pilihan, sokongan 32-bit juga bergantung sepenuhnya kepada anda.

Pilihan yang paling realistik ialah menggigit peluru dan menaik taraf kepada komputer yang lebih baharu. Jika PC semasa anda hanya menyokong perisian 32-bit, ia sudah usang. Ia sangat perlahan dan memakan elektrik selama berjam-jam semasa cuba menyelesaikan perkara yang akan mengambil masa beberapa saat pada perkakasan moden.

Jika bajet adalah kekangan, anda boleh mempertimbangkan untuk mendapatkan Raspberry Pi. Dengan harga kurang daripada $100, anda boleh mendapatkan peranti mini yang mampu berfungsi sebagai komputer meja atau malah sebagai komputer riba mini DIY.

Seperti yang anda lihat, ia bukan masalah besar apabila Ubuntu berhenti menyediakan ISO 32-bit. Jika anda akhirnya memutuskan bahawa anda memerlukan komputer baharu, lihat Panduan Membeli Perkakasan kami untuk perkara yang perlu dicari apabila mendapatkan komputer baharu.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Kehidupan sebenar OK bermula pada kira-kira 10, apabila dia mendapat komputer pertamanya – Commodore 128. Sejak itu, dia telah mencairkan huruf kekunci dengan menaip 24/7, cuba menyebarkan The Word Of Tech kepada sesiapa yang cukup berminat untuk mendengar. Atau, sebaliknya, baca.

Jika anda masih menggunakan komputer 32 bit, saya akan katakan sudah tiba masanya untuk menggunakannya semula. 64 bit telah menjadi standard untuk PC dan komputer riba sejak 2003. Pilih OS 32 bit yang berfungsi untuk tujuan anda, seperti pusat media, pasangkannya dan lupakannya. Hanya kekal di luar talian. Saya telah melakukannya dengan komputer riba yang lebih lama. Ia kini pada dasarnya adalah kotak juke. Berfungsi dengan baik.

Anda harus berfikir bahawa di banyak negara, $ 100 adalah gaji dua bulan. Tetapi atas nama pengayaan kita mesti memijak mayat dan mengabaikan kemiskinan majoriti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *