Tetapan Chrome 101: Cara Menyesuaikan Google Chrome

Pelayar ialah pintu masuk kami ke World Wide Web. Kami menggunakannya hampir setiap hari untuk mengakses halaman web, menjadikannya penting untuk memperibadikan penyemak imbas mengikut keperluan kami. Google Chrome, salah satu penyemak imbas paling popular, menawarkan pelbagai tetapan penyesuaian. Mari kita terokai cara menyesuaikan Google Chrome agar sesuai dengan keperluan kita.

Semua ciri penyesuaian hadir dalam Tetapan Chrome. Untuk mengakses tetapan pada desktop, klik pada ikon tiga titik di bahagian atas dan pilih “Tetapan.”

Begitu juga, pada Android dan iPhone, ketik ikon tiga titik dalam Chrome dan pergi ke Tetapan.

Sekarang mari kita terokai pelbagai tetapan penyesuaian.

Pada desktop, buka Tetapan Chrome dan tatal ke bawah sehingga anda melihat pilihan penyemak imbas Lalai. Klik pada butang “Jadikan lalai” di sebelahnya.

Untuk menjadikan Chrome sebagai penyemak imbas lalai pada Android, pergi ke tetapan telefon, kemudian “Apl 鈫 Apl lalai 鈫 Apl penyemak imbas.” Pilih Chrome daripada senarai. Begitu juga, pada iPhone, navigasi ke tetapan telefon, kemudian” Chrome 鈫 Apl penyemak imbas lalai” dan pilih Chrome. Sila ambil perhatian bahawa anda boleh menetapkan Chrome sebagai penyemak imbas lalai hanya pada iPhone yang menjalankan iOS 14 dan ke atas.

Apabila anda melancarkan Chrome atau membuka tab baharu, anda akan melihat halaman utama Chrome dan disambut oleh pintasan tapak web yang paling kerap dilawati secara automatik. Anda boleh menyesuaikan halaman utama ini dalam beberapa cara. Sebagai contoh, anda boleh menukar latar belakang halaman dan menambah pintasan anda sendiri.

Untuk berbuat demikian pada komputer, buka tab baharu dan klik pada ikon “Sesuaikan halaman ini” di bahagian bawah.

Tetingkap pop timbul akan muncul. Di bawah tab Latar Belakang, pilih latar belakang pilihan anda daripada senarai yang tersedia atau muat naik sendiri. Anda juga boleh menetapkan gambar anda sendiri sebagai latar belakang Chrome.

Klik pada tab Pintasan untuk bertukar antara pintasan yang dijana secara automatik atau untuk menambah pintasan anda sendiri. Anda juga boleh menyembunyikan pintasan sepenuhnya dengan mendayakan togol “Sembunyikan pintasan” jika anda mahukan halaman utama yang bersih. Jika anda tidak menyukai halaman utama lalai, anda boleh menggantikannya dengan sambungan halaman tab baharu.

Pada Android dan iPhone, anda tidak boleh menukar latar belakang pada halaman utama Chrome. Walau bagaimanapun, anda boleh mengedit pintasan dan menyembunyikan suapan Discover. Untuk mengedit pintasan, sentuh dan tahan dan pilih Alih keluar daripada menu. Untuk menyembunyikan suapan Discover, klik pada butang Sembunyikan (jika tersedia) atau togol Tetapan hadir di atas suapan dan pilih “Matikan.”

Ya, anda boleh menetapkan GIF sebagai latar belakang halaman utama dalam Google Chrome. Untuk itu, pilih fail GIF dan bukannya fail imej apabila memilih imej latar belakang untuk halaman utama.

Anda tidak perlu menggunakan Google sebagai enjin carian lalai dalam Chrome. Anda boleh menggunakan DuckDuckGo, Bing (Adakah lebih baik daripada Google?), dll. Menariknya, anda juga boleh menggunakan berbilang enjin carian dalam Chrome.

Untuk menukar enjin carian lalai pada desktop, buka Tetapan Chrome dan tatal ke bawah ke bahagian Enjin carian. Pilih enjin carian pilihan anda daripada menu lungsur di sebelah label “Enjin carian yang digunakan dalam bar alamat”.

Klik pada “Urus enjin carian” untuk mencari kata kunci untuk berbilang enjin carian. Masukkan kata kunci dalam bar alamat diikuti dengan Tab atau angkasa lepas kunci untuk mengaktifkan enjin carian. Anda juga boleh menambah enjin carian anda sendiri dengan mengklik pada butang “Tambah” yang terdapat di sebelah bahagian Enjin carian lain.

Pada mudah alih, pergi ke Tetapan Chrome, ketik pada “Enjin carian”, dan pilih enjin carian lalai baharu.

Jika anda ingin memastikan Chrome bersih, anda boleh menyembunyikan butang tambahan seperti butang Laman Utama dan bar Penanda Halaman. Untuk berbuat demikian, buka Tetapan Chrome dan pergi ke bahagian Rupa. Matikan togol di sebelah “Tunjukkan butang rumah” dan “Tunjukkan bar penanda halaman” untuk melumpuhkannya.

Jika anda memutuskan untuk mengekalkan butang Laman Utama aktif, anda boleh membuka halaman tab baharu daripadanya atau menambah halaman tersuai pilihan anda. Hanya pilih pilihan yang diperlukan di bawah tetapan “Tunjukkan butang rumah”.

Apabila Chrome dibuka selepas ia dimulakan, anda boleh memilih tab yang akan dipaparkan. Anda boleh membuka halaman tab baharu, membuka semua tab sebelumnya atau membuka set halaman tertentu. Untuk memilih pilihan pilihan anda, buka Tetapan Chrome dan pergi ke bahagian Pada permulaan. Pilih pilihan yang dikehendaki daripada senarai yang tersedia.

Chrome menyimpan alamat yang dimasukkan pada mana-mana tapak supaya ia akan diisi secara automatik pada kali seterusnya. Walau bagaimanapun, tetapan yang sama menjadi menjengkelkan apabila Chrome mengisi alamat secara automatik jika anda mengetiknya secara tidak sengaja. Jika anda tidak menyukai tingkah laku ini, anda boleh melumpuhkan ciri simpan dan autoisi alamat. Untuk itu, buka Tetapan Chrome dan pergi ke “Alamat dan banyak lagi” di bawah bahagian Autolengkap.

Matikan togol di sebelah Simpan dan isi alamat. Anda juga boleh menambah atau mengalih keluar alamat secara manual pada skrin ini. Begitu juga, anda boleh melumpuhkan Chrome yang meminta anda menyimpan kata laluan.

Pada Android dan iPhone, pergi ke “Tetapan Chrome 鈫 Alamat dan banyak lagi.” Matikan togol untuk “Simpan dan isi alamat.”

Jika anda tidak menyukai iklan yang disasarkan dan ingin menghentikan tapak daripada menjejaki anda, Chrome membenarkan anda melumpuhkan kuki. Walau bagaimanapun, Chrome mengesyorkan agar anda tidak melumpuhkan semua kuki. Anda boleh sama ada menyekat kuki pihak ketiga atau, idea yang lebih baik, adalah untuk mengosongkan kuki apabila anda menutup Chrome.

Pada desktop, dalam Tetapan Chrome, klik pada “Kuki dan data tapak lain.” Dayakan pilihan yang diperlukan.

Chrome meletakkan semua kuasa di tangan anda dengan membenarkan anda menyesuaikan tetapan kebenaran dan kandungan untuk setiap tapak secara individu. Anda boleh memberikan atau membatalkan akses kepada mikrofon, kamera, lokasi, pemberitahuan, dsb. untuk setiap tapak selain daripada tetapan global.

Untuk itu, buka Tetapan Chrome dan klik pada “Tetapan tapak” di bawah bahagian Privasi dan keselamatan. Tatal ke bawah dan klik pada tetapan yang diperlukan untuk menyesuaikannya.

Sebagai contoh, jika anda mengklik pada Lokasi, pertama, anda akan mendapat tetapan global untuk mematikan atau menghidupkannya. Jika anda menatal ke bawah, anda akan melihat tapak yang telah anda benarkan atau sekat daripada mengakses lokasi anda. Begitu juga, anda boleh menyemak dan menyesuaikan tetapan lain.

Petua: klik pada ikon kunci dalam bar alamat untuk menyesuaikan tetapan tapak individu dengan cepat.

Semak imbas karet ialah ciri kebolehaksesan yang membolehkan anda menavigasi dan memilih teks menggunakan kekunci papan kekunci dan bukannya tetikus anda. Jadi jika tetikus anda mengamuk, anda boleh mendayakan penyemakan imbas Caret.

Untuk berbuat demikian, hanya tekan butang F7 kekunci pada papan kekunci anda, dan itu seharusnya mengaktifkan penyemakan imbas Caret. Gunakan kekunci yang sama untuk melumpuhkannya. Sebagai alternatif, buka Tetapan Chrome dan dayakan togol di sebelah “Navigasi halaman dengan kursor teks” di bawah bahagian Kebolehaksesan.

Google Chrome menawarkan ciri yang sangat berguna dalam bentuk kapsyen langsung. Apabila didayakan, anda akan melihat kapsyen langsung untuk audio dan video Inggeris. Apa yang menarik ialah anda boleh menyesuaikan rupa kapsyen langsung. Dalam Tetapan Chrome, pergi ke bahagian Kebolehaksesan dan dayakan togol untuk “Kapsyen langsung, kemudian klik pada “Keutamaan kapsyen” untuk menyesuaikan saiz dan gaya kapsyen.

Apakah maksud penyesuaian jika anda tidak boleh menukar rupa penyemak imbas anda? Anda boleh menukar avatar, warna dan tema Chrome. Buka Tetapan Chrome pada desktop dan klik pada “Sesuaikan profil.” Di sini, anda boleh menamakan semula profil anda, memilih warna dan menukar ikon profil.

Tatal ke bawah dalam Tetapan Chrome untuk memasang tema Chrome. Teruskan membaca untuk mengetahui tema Chrome terbaik dan cara mencipta tema Chrome anda sendiri.

Anda juga boleh menggunakan Chrome dalam mod gelap. Untuk berbuat demikian pada PC dan iPhone, hanya dayakan mod gelap seluruh sistem peranti anda. Pada Android, pergi ke “Tetapan Chrome 鈫 Tema” dan pilih “Gelap.”

Buka Tetapan Chrome dan klik pada Bahasa. Di sini anda boleh menambah atau mengalih keluar bahasa. Anda juga boleh menukar susunan bahasa mengikut keperluan.

Anda boleh sama ada secara manual mengembalikan setiap tetapan atau hanya menetapkan semula Tetapan Chrome. Itu akan menetapkan semula semua tetapan penyesuaian Chrome kepada nilai lalainya.

Pergi ke Tetapan Chrome dan klik pada “Pulihkan tetapan kepada lalai asalnya.”

Jika berbilang orang menggunakan penyemak imbas Chrome yang sama pada komputer anda, setiap pengguna boleh menyesuaikannya mengikut keperluan mereka dengan membuat profil pengguna baharu. Selain daripada tetapan penyesuaian yang dinyatakan di atas, anda juga boleh menggunakan bendera dan sambungan Chrome untuk meningkatkan keupayaan penyemak imbas anda. Sebagai contoh, anda boleh memasang sambungan produktiviti, alatan yang berguna untuk pelajar, sambungan untuk menganotasi teks di Web dan banyak lagi. Anda juga boleh menyemat sambungan yang paling banyak digunakan pada bar alat.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Mehvish adalah peminat teknologi dari Kashmir, India. Seorang jurutera komputer mengikut ijazah, dia sentiasa berminat untuk membantu apabila seseorang mendapati teknologi mencabar. Pendirian kegemarannya termasuk panduan cara, penerangan, petua dan kiat untuk Android, iOS/iPadOS, Windows, media sosial dan apl web.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *