Tampung pepijat ‘pangkalan data luar’ Microsoft mempunyai lebih banyak pepijat

Semalam, Khamis, tarikh yang akan hidup dalam keburukan, Microsoft melancarkan patch untuk lima versi Windows. Mereka sepatutnya membetulkan pepijat yang dilaporkan secara meluas dalam semua tampung keselamatan Windows Oktober arus perdana yang menimbulkan mesej palsu “Ralat tidak dijangka daripada pemacu pangkalan data luaran”.

Masih terlalu awal untuk menilai semua kerosakan, tetapi laporan dari banyak sudut mengatakan pemasangan patch baharu ini mengembalikan versi lama yang tidak ditambal bagi banyak fail. Jika anda memasang salah satu patch dari semalam, sebaiknya nyahpasangnya. Sekarang.

Patch Khamis, 2 November, membawa lima kemas kini Windows (thx, @MrBrian):

  Itu senarai ganjil kerana dua sebab.

  Pertama, ia termasuk Kemas Kini Kejatuhan Windows 10, versi 1511, yang telah diisytiharkan akhir hayat bulan lepas. Seperti yang dinyatakan oleh pengumuman rasmi: “Selepas 10 Oktober 2017, peranti Windows 10 yang menjalankan versi 1511 tidak lagi menerima kemas kini keselamatan dan kualiti.” Kecuali, ini adalah 2 November, dan terdapat kemas kini kualiti bonafide Microsoft-speak untuk pembetulan pepijat. Begitu banyak untuk pengumuman akhir hayat Windows 10.

  Kedua, ia tidak termasuk Windows 10 Creators Update, versi 1703, versi Windows 10 yang paling banyak digunakan. Saya tidak tahu mengapa Microsoft melangkaunya, tetapi saya bersedia membuat spekulasi bahawa Microsoft mahu menguji keadaan sebelum melancarkannya. tempayan gergasi ini pada jisim Win10.

  Akhirnya, itu adalah langkah yang bijak.

  Tampalan bukan sebahagian daripada Kemas Kini Windows

  Semua patch ini tersedia hanya jika anda memuat turunnya dari Katalog dan memasangnya secara manual. Mereka bukan sebahagian daripada Kemas Kini Windows, mereka tidak melancarkan pelongsor Kemas Kini Automatik.

  Semua patch ini secara eksplisit ditujukan untuk membetulkan pepijat yang diperkenalkan oleh Microsoft sebagai sebahagian daripada pelancaran Patch Tuesday pada 10 Okt. Saya memberi amaran kepada anda tentangnya pada 12 Okt. dan memberikan butiran penuh pada 17 Okt. (Namun satu lagi sebab untuk mengelakkan kemas kini automatik, ya?)

  Ringkasnya, program yang mengimport dan mengeksport fail .xls program yang telah berfungsi selama bertahun-tahun tiba-tiba bertukar dengan mesej ralat “Ralat tidak dijangka daripada pemacu pangkalan data luaran” yang tidak masuk akal selepas menerima kemas kini keselamatan Oktober.

  Setiap patch semalam mempunyai penjelasan ini:

  Penambahbaikan dan pembaikan

  Kemas kini ini termasuk peningkatan kualiti. Tiada ciri sistem pengendalian baharu diperkenalkan dalam kemas kini ini. Perubahan utama termasuk:

  Jika anda memasang kemas kini lebih awal, hanya pembetulan baharu yang terkandung dalam pakej ini akan dimuat turun dan dipasang pada peranti anda.

  Sekali lagi, “peningkatan kualiti” dalam Microsoft-speak bermaksud “pembetulan pepijat.”

  Tampalan baharu mendayakan semula tampung keselamatan Windows lama

  Hanya satu masalah kecil. Memasang mana-mana daripada lima kemas kini baharu tersebut boleh mendayakan semula tampung keselamatan Windows yang lebih lama, yang mungkin mempunyai masalah sendiri. Seperti yang dikatakan @abbodi86 di AskWoody.com:

  Mereka melakukan kesilapan yang sama seperti dalam kemas kini Windows 7 OOB KB4039884. Mereka menjadikan 4052234 (Win 7) & 4052233 (Win 8.1) sebahagian daripada siri rollup bulanan, tetapi kedua-duanya adalah rollup separa kecil. Memasangnya akan menyebabkan banyak komponen lama (fail) menjadi aktif dan bukannya komponen terbaharu dalam rollup penuh (keselamatan atau pratonton).

  Untuk menyegarkan semula ingatan anda, KB 4039884 ialah pembaikan terbaru 28 Ogos yang rosak yang sepatutnya menyelesaikan masalah yang diperkenalkan oleh pelancaran keselamatan Windows 7 Ogos buggy Microsoft. Ia juga membawa balik fail lama dari kubur. Microsoft menarik patch sehari kemudian. Nampaknya sekarang, dua bulan selepas episod Walking Dead untuk Windows 7, kami dilayan dengan pengalaman yang sama, eh, pengalaman kecuali sekarang ia untuk semua versi Windows (selain 1703 dan 1709).

  Abbodi86 seterusnya berkata:

  BTW, hanya satu komponen nampaknya baharu (msexcl40.dll). Bolehkah mereka tidak mengeluarkannya dalam kemas kini kecil biasa dan bukannya kegagalan ini?

  Lounger ch100 memberikan contoh khusus:

  Saya melakukan pemasangan ujian Office 2016 64-bit dan mendapati bahawa selepas memasang Skype for Business Security Update KB4011159 yang dikeluarkan pada Oktober 2017, Kemas Kini Keselamatan lama untuk Skype for Business dari Ogos 2016 KB3115408 telah diaktifkan semula. KB4011159 sepatutnya memasukkan dan menggantikan KB3115408. Ini hanya untuk versi 64-bit, tetapi nampaknya tidak berlaku untuk versi 32-bit.

  Kesimpulannya jelas: Jika anda terjebak untuk memasang salah satu daripada lima patch ini, nyahpasangnya sekarang. Tunggu Microsoft untuk bertindak bersama-sama. Jangan terlalu terkejut jika semua patch akan dicabut dari Katalog tidak lama lagi, sama seperti yang dilakukan MS dengan KB 4039884 pada bulan Ogos.

  Pada tahap meta, saya semakin muak dengan semua tampalan yang rosak ini. Saya yakin anda juga begitu. Mungkin Windows telah menjadi terlalu tua dan sukar digunakan sebagai Sistem Pengendalian Decrepit. Setiap bulan saya fikir, semakin banyak, bahawa Windows hanya perlu diletakkan di padang rumput.

  Adakah masa untuk Old Yeller berakhir?

  Perbincangan diteruskan di AskWoody.com

  Terima kasih kepada @MrBrian, @abbodi86, @ch100, @PKCano, @Kirsty, Yuhong BaoG眉nter Born, Martin Brinkmann, dan ramai lagi pembaca yang bermata tajam.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *