Tampalan bukan keselamatan Buggy Word 2016 tidak dapat mengendalikan sel yang digabungkan

Tampalan Windows dan Office buggy bulan lepas mungkin menuju pada perlawanan semula. Saya melihat laporan pepijat sel yang digabungkan dalam kemas kini pada 5 Sept. 2017 Selasa lalu untuk Word 2016 (KB4011039).

Pada ketika ini, Microsoft telah mengakui pepijat dan telah menarik tampung. Pepijat tidak muncul pada Pembetulan rasmi atau penyelesaian untuk isu terkini dalam halaman Word untuk Windows. Satu-satunya penyelesaian ialah menyahpasang tampung secara manual.

Vladimir Kiesner di blog Office TechNet menerangkan masalah:

Selepas memasang KB4011039 dalam Word 2016 kehilangan teks sel dalam jadual Selepas mengalih keluar teks patch KB yang disebutkan muncul semula.

Jika ini semua kedengaran biasa, anda mungkin mengingati tampung buggy Word dan Outlook 2016 bulan lepas KB 3213656. Tampalan itu juga memperkenalkan pepijat dalam jadual dengan sel bercantum. Microsoft tidak pernah menyelesaikan masalah itu, sepanjang pengetahuan saya, dan kini ia kembali menghantui semua orang.

[ To comment on this story, visitComputerworld’s Facebook page. ]

Tampalan Ogos tersedia hanya untuk muat turun manual (untuk membetulkan lebih banyak pepijat dalam Word dan Outlook), jadi ia adalah pembaikan terkini. Tidak ramai yang mendapatnya. Tampung buggy lama itu, KB 3213656, masih tersedia untuk dimuat turun.

Tampalan baharu, pepijat yang sama

Jelmaan bulan ini adalah tampalan warna yang berbeza. Pembaikan terbaru bulan lepas tertumpu pada palam beberapa pepijat dalam Word dan Outlook. Tampalan penuh bulan ini KB 4011039 membetulkan kerjasama dokumen masa nyata antara desktop, iOS dan Android. Ia telah melancarkan pelongsor Kemas Kini Automatik pada hari Selasa lepas.

Tampalan baharu nampaknya mempunyai pepijat yang sama seperti yang lama. Orang QA di Microsoft sama ada tidak menyedari amaran tentang KB 3213656 atau mereka fikir mereka boleh KB 4011039 keluar Kemas Kini Auto dengan pepijat yang sama dan tiada siapa yang akan perasan.

Moderator forum jawapan G眉nter Born menyiarkan berita tentang pepijat pada entri bulan lepas dalam forum Jawapan, meminta peningkatan kepada kumpulan produk Office. Pada hari Jumaat, jurutera Microsoft Anneliese menjawab dengan berkata:

Selesai! Berusaha untuk mendapatkan semua dokumen dikemas kini sekarang. Saya diberitahu Patch dengan pembetulan disasarkan untuk Oktober.

Tidak jelas sama ada ini bermakna pepijat telah dibetulkan dan menunggu pengedaran pada bulan Oktober atau jika kumpulan produk telah dimaklumkan dan dokumen sedang diselesaikan. Tetapi nampaknya kita tidak akan melihat pembaikan sehingga bulan depan paling baik.

Microsoft tidak menunjukkan sebarang minat untuk mengeluarkan tampalan “peluru perak” untuk membetulkan pepijat dalam tampung ini, jadi mereka yang mempunyai masalah dibiarkan dengan tanggungjawab untuk mengenal pasti dan menyahpasang tampung buruk itu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *