Tampal hari Selasa esok. Kami berada di wilayah yang belum dipetakan. Dapatkan Kemas Kini Automatik dijeda.

Adalah idea yang baik untuk menjeda kemas kini Windows sejurus sebelum ia mencapai pelongsor pelancaran. Bulan ini, kami menghadapi dua isu luar biasa yang perlu anda ambil kira. Tidak salah jika anda memberitahu rakan dan keluarga anda juga.

Ambil tampung Windows bulan lepas. Tolonglah. Kami mempunyai satu tampung, KB 4524244, yang tergelincir keluar pada Patch Selasa, memusnahkan bilangan mesin yang tidak diketahui (HP PC dengan pemproses Ryzen terkena teruk), kemudian kekal dalam status “muat turun automatik” sehingga akhirnya ditarik pada hari Jumaat. Kami mempunyai satu lagi tampung, KB 4532693, itu ikon desktop yang dimakan dan fail yang dialihkan sambil melakukan helah yang bagus dengan profil pengguna sementara. Microsoft tidak pernah membetulkannya.

Itu bukan insiden terpencil. Kami lihat corak yang sama, lagi dan lagi. Microsoft mengeluarkan patch yang tidak diuji secukupnya. Jeritan kesakitan berlaku. Microsoft membetulkan beberapa patch, tidak membetulkan yang lain. Basuh. Bilas. ulang.

Keluar daripada crapwheel karma yang disebabkan oleh kemas kini automatik adalah satu kesakitan yang luar biasa dan yang boleh dielakkan sepenuhnya. Cuma elakkan pengemaskinian automatik, tunggu dan lihat sementara ujian beta sumber ramai sedang berjalan.

Seolah-olah anda memerlukan lebih banyak insentif, bulan ini dua masalah tambahan muncul.

Pertama, tampung “pilihan, bukan keselamatan, Minggu C/D” yang dilancarkan dua minggu lalu, KB 4535996, telah mempunyai macam-macam masalah. Mayank Parmar di Windows Latest dan Lawrence Abrams di BleepingComputer dokumen senarai yang mengagumkan bagi pegun, ranap, pemandu rosak, prestasi buruk dan skrin hitam dan biru. Microsoft tidak secara rasmi mengakui mana-mana pepijat.

Satu-satunya pepijat yang telah diakui, pepijat yang memecahkan apl signtool.exe dalam Visual Studio yang digunakan untuk menandatangani projek, membuat rujukan dalam satu catatan blog daripada seorang jurutera Microsoft. “Kami sedang mengusahakan resolusi dan menganggarkan penyelesaian akan tersedia pada pertengahan Mac.”

Pada masa biasa, kami menjangkakan pepijat dalam tampung “pilihan” akan diatasi pada masa kemas kini kumulatif biasa muncul. Beberapa minggu yang lalu, bagaimanapun, adalah masa yang tidak biasa.

Hampir semua kakitangan Microsoft di Barat Laut telah bekerja dari rumah sejak minggu lalu. Microsoft diumumkan lewat minggu lalu bahawa dua pekerjanya di kawasan Seattle telah diuji positif untuk COVID-19, coronavirus baharu. Anda akan berfikir bahawa peralihan kepada telekomunikasi akan menjadi mudah selepas semua, Microsoft telah menjual perisian mesra telekomunikasi selama beberapa dekad tetapi berita dari parit adalah bahawa terdapat banyak benjolan di jalan.

Itu membawa saya kepada kebimbangan kedua saya tentang patch bulan ini. Walaupun Microsoft mengambil tindakan dan membetulkan pepijat yang diketahui (dan tidak diketahui!) dalam tampung Patch Tuesday bulan ini, kami mempunyai pengalaman sifar dengan Microsoft mengendalikan pepijat baharu dalam persekitaran kerja dari rumah yang dipengaruhi coronavirus ini.

Microsoft mempunyai masa yang cukup sukar untuk membetulkan pepijat apabila seluruh krew berada dalam satu bangunan, dalam jarak teriakan. Syurga hanya tahu apa yang akan berlaku pada bulan ini.

Anda perlu menampal lambat laun. Tetapi terdapat lebih banyak sebab bulan ini untuk tidak berada dalam kohort “lebih cepat”.

Menyekat kemas kini automatik pada Win7 dan 8.1

Mereka yang membayar untuk Kemas Kini Keselamatan Lanjutan Win7 harus berhati-hati tentang memasang patch dengan segera. Mereka yang tidak akan sama ada mengabaikan patch (majoriti besar di sana), atau menunggu untuk melihat jika alternatif percuma muncul. Kami akan membincangkan kedua-duanya dengan teliti di AskWoody.com.

Jika anda menggunakan Windows 7 atau 8.1, klik Mula > Panel Kawalan > Sistem dan Keselamatan. Di bawah Kemas Kini Windows, klik pautan “Hidupkan atau matikan pengemaskinian automatik”. Klik pautan “Tukar Tetapan” di sebelah kiri. Sahkan bahawa anda telah menetapkan Kemas Kini Penting kepada “Jangan sekali-kali menyemak kemas kini (tidak disyorkan)” dan klik OK.

Menyekat kemas kini automatik pada Windows 10

Pada masa ini, hampir semua anda menggunakan Win10 versi 1903 atau 1909. Tidak pasti versi Win10 yang anda jalankan? Di bawah dalam kotak Carian, berhampiran butang Mula, taip Perihal, kemudian klik Perihal PC anda. Nombor versi muncul di sebelah kanan di bawah spesifikasi Windows.

Jika anda menggunakan Win10 1803 atau 1809, saya sangat menggesa anda beralih ke Win10 versi 1909. Jika anda berkeras untuk terus menggunakan Win10 1809 (sukar disalahkan ya!), anda boleh menyekat kemas kini dengan mengikuti langkah-langkah dalam Amaran Patch Tuesday pada Disember. Berhati-hati dengan fakta bahawa Microsoft tidak akan memberikan sebarang patch keselamatan lagi untuk 1809 Home atau Pro selepas May Patch Tuesday. Dua bulan lagi.

Dalam versi 1903 atau 1909 (sama ada Rumah, Pro, Pendidikan atau Perusahaan, melainkan anda melampirkan pelayan kemas kini), menggunakan akaun pentadbir, klik Mula > Tetapan > Kemas Kini & Keselamatan. Jika pemasa dijeda Kemas Kini anda ditetapkan sebelum 30 Mac (lihat tangkapan skrin), saya menggesa anda untuk mengklik Sambungkan Kemas Kini dan biarkan pengemas kini automatik bermula — dan lakukannya sekarang, sebelum tengah hari di Redmond pada hari Selasa, apabila tampung Patch Tuesday dikeluarkan .

1909 jeda kemas kini kepada 3 30 2020Woody Leonhard/IDG

Jika Jeda ditetapkan untuk tamat tempoh sebelum akhir bulan Mac, atau jika anda tidak mempunyai Jeda yang berkuat kuasa, anda harus menyediakan tampalan perimeter pertahanan yang menghalang tampungan pada mesin anda sepanjang bulan ini. Menggunakan akaun pentadbir itu, klik butang “Jeda kemas kini selama 7 hari”, kemudian klik sekali lagi dan sekali lagi, jika perlu, sehingga anda dijeda sehingga akhir Mac atau awal April.

Jika anda melihat kemas kini Pilihan tersedia (anda boleh melihatnya dalam tangkapan skrin), JANGAN klik “Muat turun dan pasang.” Anda akan digigit oleh pepijat itu tidak lama lagi.

Jangan takut. Jangan dicop. Dan jangan pasang sebarang patch yang memerlukan anda mengklik “Muat turun dan pasang.”

Jika terdapat sebarang masalah meluas segera yang dilindungi oleh Patch Tuesday bulan ini, kejadian yang jarang berlaku, tetapi ia berlaku, kami akan memberitahu anda di sini, dan di AskWoody.com, dalam urutan yang sangat singkat. Jika tidak, duduk dengan selamat dengan mengetahui bahawa anda tidak berada dalam pusingan pertama makanan meriam. Mari kita lihat apa masalah yang timbul.

Kami berada di MS-DEFCON 2 pada AskWoody.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *