T-Mobile 5G: Semua yang anda perlu tahu

Kebanyakan orang yang mempunyai liputan T-Mobile 5G sekarang dilindungi oleh rangkaian jalur rendah yang dibina pada spektrum 600MHznya. Jalur lebar yang rendah ini membantu isyarat bergerak lebih jauh daripada kebanyakan rangkaian 5G. Ditebus semula daripada siaran TV, spektrum 600MHz telah membenarkan T-Mobile menaik taraf menara sedia ada dengan peralatan 5G dan menyediakan tahap liputan yang sama yang diharapkan oleh orang ramai daripada 3G dan 4G.

Jimat besar pada perkhidmatan VPN ini sebelum Black Friday

Sumber: T-Mobile

T-Mobile masih membina rangkaian 5G jalur tinggi, gelombang milimeter, di beberapa bandar. Penggunaan 5G ini adalah pada jalur N260 dan N261 masing-masing pada 39Ghz dan 28Ghz. Dengan beberapa liputan di New York, Los Angeles, Las Vegas, Dallas, Cleveland dan Atlanta, bilangan bandar adalah tinggi berbanding pembawa lain tetapi liputan 5G sebenar masih agak rendah.

Saya menggunakan rangkaian 5G T-Mobile, dan ia sama seperti menggunakan rangkaian 4Gnya

Telefon T-Mobile akan serasi dengan rangkaian berbeza bergantung pada perisian dan perkakasan mereka. Untuk sebahagian besar, kebanyakan telefon 5G akan berfungsi dengan kedua-dua jalur sub-6 T-Mobile.

T-Mobile menggunakan spektrum 2.5GHz Sprint untuk memperkukuh rangkaian 5Gnya sendiri dan untuk berbuat demikian telah menurunkan rangkaian Sprint 5G. Pelanggan Sprint dengan peranti Galaxy S20 mendapat kemas kini yang membolehkan akses kepada rangkaian 5G T-Mobile tetapi itu sahaja. Peranti lama seperti Galaxy Note 10+ 5G atau OnePlus 7T Pro 5G tidak akan mendapat kemas kini untuk menyokong 5G T-Mobile. T-Mobile menawarkan pelanggan ini peningkatan diskaun kepada Galaxy S20 tetapi ia masih menyeret bagi mereka yang menggunakan Sprint 5G.

Sumber: Android Central

Sekiranya anda membeli telefon 5G pada tahun 2020?

Semua rancangan T-Mobile boleh mengakses rangkaian 5G. T-Mobile tidak membezakan antara rangkaiannya supaya mana-mana pelanggan yang mempunyai telefon yang serasi seharusnya boleh mengaksesnya. Ini juga telah dibawa ke T-Mobile Prabayar dan MVNO seperti Metro oleh T-Mobile dan Google Fi. Sprint juga telah mendayakan 5G pada semua rancangannya.

Boost Mobile kini dimiliki oleh Dish dan sedang mengalihkan pelanggannya kepada rangkaian T-Mobile baharu dengan matlamat untuk akhirnya memindahkan semua pelanggannya ke rangkaian 5G kendirinya sendiri.

Sumber: T-Mobile

T-Mobile bermula dengan 5G jalur tinggi pada jalur 28Ghz dan 32Ghz. Dengan rangkaian ini, T-Mobile harus berdaya saing dengan apa yang Verizon dan AT&T lakukan setelah rangkaian mempunyai lebih banyak masa untuk matang. Penggunaan jalur tinggi ini sepatutnya berkeupayaan dengan kelajuan yang sangat tinggi tetapi penembusan dan liputan bangunan adalah lebih terhad daripada yang biasa kita gunakan dengan 4G.

T-Mobile melancarkan rangkaian 600Mhz, jalur rendah, 5G pada Disember 2019. Dengan peralatan baharu, T-Mobile juga dapat mengemas kini perkhidmatan 4G LTEnya di menara yang sama. Penggunaan ini sepatutnya terdengar biasa kepada peminat 5G sejak US Cellular mengumumkan rancangan serupa pada Oktober ini. AT&T juga telah mengikuti dengan penggunaan 5G jalur rendahnya sendiri bermula pada akhir 2019.

Sudah tentu, terdapat spektrum 2.5GHz Sprint. Kami mendapat pandangan awal pada 5G Sprint dan walaupun keadaannya menjanjikan. T-Mobile telah pun mula mengintegrasikan spektrum ini ke dalam rangkaiannya dengan menambah lebih kelajuan dan kapasiti. T-Mobile mempunyai lebih daripada 160MHz spektrum pada 2.5GHz dalam 100 pasaran teratas AS dan telah pun menutup rangkaian 5G Sprint supaya ia boleh terus melaksanakan spektrum ke dalam rangkaiannya.

Pada 4 Ogos 2020, T-Mobile melancarkan rangkaian 5G (5G SA) kendirinya. 5G SA boleh berfungsi bersendirian tanpa peranti yang perlu disambungkan ke rangkaian LTE yang lebih lama dan kurang cekap terlebih dahulu. Sebelum ini, telefon 5G memerlukan infrastruktur sedia ada ini berfungsi dengan baik.

Secara fungsional, ini pada dasarnya adalah rangkaian yang sama seperti sebelumnya dengan beberapa penambahbaikan yang bagus. Menurut pengumuman T-Mobile, 5G SA meningkatkan liputan sebanyak 30 peratus memandangkan telefon tidak lagi perlu disambungkan kepada isyarat LTE jalur pertengahan yang tidak mencapai sejauh 5G pada 600MHz. Walaupun masih terdapat banyak penambahbaikan dengan 5G bukan kendiri berbanding kelajuan LTE, rangkaian 5G telah ditahan. T-Mobile menganggarkan peningkatan 40 peratus dalam kependaman terima kasih kepada suis yang sepatutnya membantu capaian data menjadi lebih segera.

Pembelian Sprint oleh T-Mobile telah lengkap dan ia mempunyai potensi yang besar. Ramai orang akan mengimbas kembali penggabungan gagal lama tetapi T-Mobile menunjukkan integrasi Metro PCS yang dikendalikan dengan baik sebagai model untuk penyertaan ini. T-Mobile menganggarkan bahawa penyepaduan rangkaian sepenuhnya akan mengambil masa sehingga tiga tahun jadi bagaimanapun, kedua-dua pelanggan Sprint dan T-Mobile mula melihat beberapa faedah baharu.

Pelanggan Sprint telah mendapat akses kepada perayauan LTE pada rangkaian T-Mobile apabila isyarat Sprint rendah. Selain itu, pelanggan Sprint dengan Galaxy S20 kini boleh menyambung ke rangkaian 5G T-Mobile termasuk 600MHz 5G jalur rendah serta rangkaian 5G 2.5GHz. Pelanggan T-Mobile pada masa ini boleh mengakses rangkaian 5G 2.5GHz di New York dan Philadelphia.

T-Mobile baru-baru ini menutup rangkaian 5G Sprint untuk terus membina rangkaiannya sendiri. Jika anda mempunyai Galaxy S20, anda masih mendapat akses 5G tetapi semua pelanggan Sprint lain dengan peranti 5G akan terperangkap dengan LTE. T-Mobile telah menyatakan bahawa ia akan bermula dengan membenarkan pelanggan memindahkan secara sukarela ke rangkaian T-Mobile jika mereka mempunyai peranti yang serasi, tetapi itu belum bermula lagi. Walaupun rangkaian Sprint masih aktif untuk pelanggan Sprint, jenama Sprint tidak lagi dan malah laman web Sprint mengubah hala ke T-Mobile.

Pada T-Mobile, terpulang kepada jika anda mahukan telefon kerana tiada pemisahan rancangan semasa. Samsung Galaxy S20 5G ialah telefon yang cukup bagus dengan semua yang anda harapkan daripada peranti perdana moden. Jika anda hanya mahukan kelajuan lanjutan dan ketekalan sambungan yang dipertingkatkan 5G, Galaxy S20 5G ialah telefon yang kukuh, dan T-Mobile malah telah menunjukkan kelajuan melebihi 1Gbps pada pendahulunya.

Walaupun 4G LTE akan terus cukup pantas untuk kebanyakan orang untuk beberapa tahun akan datang, akhirnya semua orang akan beralih kepada 5G. Dengan kelajuan tinggi yang sedang kami lihat pada 5G jalur rendah T-Mobile dan tiada tarikh kukuh untuk tempoh masa yang diperlukan untuk menyepadukan rangkaian Sprint sepenuhnya, tidak ada tergesa-gesa untuk beralih ke 5G. Walau bagaimanapun, dengan telefon 5G terbaharu pada T-Mobile ditetapkan untuk berfungsi dengan kedua-dua rangkaian apabila tiba masanya, jika anda sudah bersedia untuk telefon baharu, 5G adalah cara untuk digunakan.

5G for Good ialah satu inisiatif untuk menggunakan kuasa 5G untuk membantu komuniti. Walaupun sesetengah orang menuduh T-Mobile membuat persembahan untuk menyemarakkan roda kerajaan dalam meluluskan penggabungannya dengan Sprint, adalah menggembirakan untuk melihat teknologi memberi kesan positif kepada dunia.

Perlu diingat bahawa semua unjuran di sini bergantung pada penggabungan yang berlaku dan T-Mobile mungkin tidak akan dapat menyelesaikannya tanpa spektrum tambahan daripada Sprint.

Inisiatif Wira Penghubung ialah program yang berhasrat untuk membawa akses 5G percuma kepada responden pertama di Amerika. Ini termasuk kedua-dua agensi penguatkuasaan undang-undang awam dan bukan untung, bomba dan EMS. Ia cepat tiba, cepat layan bagi mereka yang mendaftar jadi jika anda mahu agensi anda disambungkan melalui 5G, daftarlah secepat mungkin.

Telah ditunjukkan bahawa kanak-kanak yang tidak mempunyai akses kepada internet berkemungkinan tidak akan menerima pendidikan yang baik seperti yang diperolehi. Sudah tentu, ini juga dikaitkan dengan ketidaksamaan pendapatan.

Projek 10Juta bertujuan untuk menghapuskan jurang kerja rumah yang disebabkan oleh berjuta-juta kanak-kanak tidak mempunyai akses kepada internet untuk kerja sekolah. Projek ini berhasrat untuk menawarkan perkhidmatan percuma, tempat liputan dan peranti kos rendah kepada 10 juta isi rumah dalam tempoh lima tahun akan datang.

Sambungan T-Mobile hanyalah pelan telefon berharga rendah dengan akses kepada rangkaian 5G. Pelan ditawarkan pada harga $15 sebulan untuk perbualan dan teks tanpa had dengan 2GB data berkelajuan tinggi. Terdapat juga pelan $25 sebulan dengan 5GB data. Menariknya, rancangan itu ditetapkan untuk berkembang seperti penggunaan dengan meningkatkan elaun data sebanyak 500MB setahun selama lima tahun. Ini bukanlah jumlah yang besar, tetapi bagi keluarga berpendapatan rendah, ini boleh menjadi penyelamat.

Pelan ini telah pun dikeluarkan pada prabayar T-Mobile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *