Suku jualan percutian terbaik Apple mungkin terjejas oleh kekurangan peranti – Laporan

Tahun ini Apple sedang melalui kitaran peningkatan perkakasan terbesarnya dengan model iPad, iPhone, Apple Watch, iMac, MacBook Pro, AirPods dan HomePod baharu. Syarikat itu dijangka menjana pendapatan $120 bilion pada musim cuti tetapi kekurangan peranti secara drastik boleh memberi kesan kepada ramalan hasil untuk suku Disember.

Bloomberg melaporkan bahawa kelewatan tahun ini tersebar lebih meluas dengan tempahan model iPhone 13, iPad 9, iPad mini, Apple Watch Series 7, MacBook Pro dan MacBook Air baharu, M1 iMac, malah aksesori Kain Penggilap baharu tidak akan dihantar sehingga November atau Disember, mungkin tidak pada masanya untuk Kesyukuran atau Krismas.

Menurut laporan itu, gergasi teknologi Cupertino dijangka menjana pendapatan jualan $120 bilion pada suku Disember kerana kitaran peningkatan terbesarnya tahun ini.

Syarikat itu dijangka menjana hampir $120 bilion dalam tiga bulan terakhir tahun ini, meningkat 7% daripada tahun sebelumnya. Itu lebih daripada jualan suku tahunan gabungan Best Buy Co.,Costco Wholesale Corp.,Walt Disney Co.andTarget Corp.

Dengan menghampiri cuti Kesyukuran, masa ketibaan produk mewah seperti iPhone 13, iPad, model MacBook Pro baharu yang ditempah di kedai dalam talian Apple adalah antara 18-26 November dan keadaannya adalah sama di kedai runcit juga, “dengan majoriti daripada kedai yang melihat sedikit atau tiada bekalan kebanyakan model.”

Bagaimanapun, laporan itu mengulangi dakwaan terdahulu bahawa Apple telah mengurangkan pengeluaran iPhone 13 sebanyak 10 juta unit kerana kekangan bekalan, yang disangkal oleh pembekal syarikat.

Secara terang-terangan, item yang agak kurang mahal seperti AirPods Pro, HomePod mini, AirTag boleh didapati dengan mudah. Oleh itu, Wall Street yakin dengan keupayaan Apple untuk “mengurangkan” masalah rantaian bekalan, dan pelancaran produk baharu adalah bendera hijau.

Penganalisis kewangan lain juga percaya bahawa syarikat teknologi Cupertino menghadapi kekangan bekalan tetapi itu tidak akan memberi kesan pada musim jualan percutiannya yang akan datang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *