Sukan Dalaman dan Seni Mempertahankan Diri Asia di Thailand ditangguhkan selama 20 bulan kepada Nov 2023, Berita Sukan Tempur & Cerita Teratas

SINGAPURA – Sukan Seni Mempertahankan Diri dan Dalaman Asia (Aimag) akan datang di Thailand, yang dijadualkan pada Mac 2022 dan telah ditangguhkan hampir setahun, telah ditangguhkan selama 20 bulan lagi kepada November 2023.

Edisi seterusnya acara empat tahunan itu akan diadakan di Bangkok dan Chonburi.

Pada asalnya dijadualkan pada 21-30 Mei 2021, ia telah ditangguhkan kepada 10-20 Mac 2022 berikutan wabak itu.

Tetapi dalam surat kepada majlis ahli pada hari Rabu (20 Okt), Ketua Pengarah Majlis Olimpik Asia (OCA) Husain Al Musallam berkata OCA telah dimaklumkan oleh Thailand tentang keperluan untuk memindahkan Aimag ke November 2023.

Dua pilihan diberikan – 10-19 Nov atau 17-26 Nov – dengan ahli lembaga eksekutif OCA memilih yang terakhir “selepas pertimbangan teliti kalendar acara sukan pada 2023 akibat kesan (wabak)”.

Tiada sebab dinyatakan bagi keputusan Thailand untuk menjadualkan semula temasya itu.

Pelbagai acara sukan antarabangsa utama akan berlangsung pada 2022 yang melibatkan negara Asia, terutamanya Sukan SEA di Hanoi (Mei), Sukan Komanwel di Birmingham (Julai) dan Sukan Asia di Hangzhou (September). Sukan SEA dwitahunan juga merupakan mangsa wabak itu, yang pada asalnya dijadualkan pada bulan depan.

Terdapat juga spekulasi bahawa penangguhan lama Aimag mempunyai kaitan dengan pengumuman 7 Okt oleh Agensi Anti-Doping Dunia (Wada) yang menyenaraikan Pertubuhan Anti-Doping Kebangsaan Thailand sebagai tidak patuh, “kerana kekurangan penuh. pelaksanaan Kod versi 2021 dalam sistem perundangan mereka”.

Akibatnya, kata Wada, Thailand “mungkin tidak diberikan hak untuk menjadi tuan rumah kejohanan serantau, benua atau dunia… sepanjang tempoh ketidakpatuhan” dan benderanya tidak akan dikibarkan pada acara sukan antarabangsa utama seperti “lain daripada di Sukan Olimpik dan Sukan Paralimpik, untuk edisi seterusnya acara itu atau sehingga pengembalian semula, yang mana lebih lama”.

Peraturan itu juga terpakai kepada Indonesia, yang turut disenaraikan sebagai tidak patuh Wada, walaupun sebab penyenaraian hitamnya adalah “akibat ketidakpatuhan dalam melaksanakan program ujian yang berkesan”.

Aimag Thailand akan menjadi edisi ketiga temasya itu berikutan penggabungan Sukan Tertutup Asia 2013 dan Sukan Seni Mempertahankan Diri Asia, yang masing-masing telah diadakan tiga kali dan sekali sebelumnya.

Singapura telah memenangi empat pingat emas, 17 perak dan 19 gangsa di Aimag, yang mengiktiraf keputusan sebelum penggabungan. Pingat emas terakhir Republik diperoleh pada 2013 dan dimenangi oleh pemain boling Daphne Tan (perseorangan wanita, dan beregu wanita bersama Bernice Lim).

Aimag di Thailand dijangka menjadi edisi terbesar yang pernah ada, menampilkan atlet daripada 63 pasukan (termasuk di Oceania) yang bertanding dalam 29 sukan.

Sukan ini termasuk dalam program Olimpik, seperti badminton dan menembak, serta lain-lain seperti boling, catur, bola lantai, bola jaring dan pencak silat.

Sheik Alau’ddin, ketua pegawai eksekutif Persekutuan Silat Singapura, berkata dengan penangguhan Aimag, badan pencak silat Asia itu sedang merancang untuk mengadakan Kejohanan Asia Tenggara dan Kejohanan Asia, masing-masing pada Januari dan Mac.

“Atlet negara kita telah pun dibenarkan berlatih buat sementara waktu, yang kita bersyukur, tetapi apa yang mereka mahu adalah untuk bersaing,” kata bekas juara dunia dua kali itu.

“Mereka bosan hanya berlatih sepanjang masa tanpa persaingan untuk berusaha.”

Bagi pemain bola jaring negara Singapura, penangguhan itu bermakna pertandingan peringkat antarabangsa mereka seterusnya ialah Kejohanan Asia September depan, hampir tiga tahun sejak mereka beraksi di Sukan SEA di Filipina pada akhir November 2019.

Sukan itu tidak diketengahkan di Sukan Asia dan bukan di Sukan SEA pada 2022, dan hanya negara-negara Komanwel yang menduduki ranking 12 teratas akan bertanding di Sukan Komanwel – Singapura berada di kedudukan ke-30 dengan hampir setiap pasukan yang mendahului mereka adalah sebahagian daripada Komanwel.

Pengarah Eksekutif Bola Jaring Singapura Cyrus Medora berkata bahawa persatuan itu akan meneroka peluang untuk lawatan latihan ke Australia atau United Kingdom, sebaik sahaja peluang lorong perjalanan yang divaksin dibuka.

Beliau berkata: “Ia adalah situasi yang sama bagi kebanyakan orang lain seperti di Malaysia dan Sri Lanka… Semua orang dahagakan permainan.”

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *