Steve Ballmer memuji prestasi CEO Microsoft Satya Nadella

Firma penyelidikan Gartner melaporkan bahawa pasaran komputer peribadi global berkembang buat kali pertama dalam tempoh enam tahun pada suku kedua 2018. Laporan itu menyatakan bahawa penghantaran PC di seluruh dunia meningkat 1.4 peratus pada suku lalu kepada 62.1 juta unit dan pertumbuhan itu didorong oleh peningkatan dalam segmen perniagaan.

Tidak perlu dikatakan bahawa usaha Microsoft Windows 10 akhirnya membuahkan hasil dan ia mendapat kemas kini dua kali setiap tahun, yang telah menyumbang kepada pertumbuhan pasaran PC.

Semakin ramai pengguna telah beralih kepada peranti mudah alih dan jualan PC menjadi lembap sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Menurut data Gartner, suku kedua 2018 membawa kami pertumbuhan pertama pasaran PC dalam tempoh enam tahun.

“Pertumbuhan penghantaran PC pada suku kedua 2018 didorong oleh permintaan dalam pasaran perniagaan, yang diimbangi oleh penurunan penghantaran dalam segmen pengguna,” kata Mikako Kitagawa, penganalisis di Gartner.

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa pasaran PC mungkin goyah sekali lagi apabila puncak penggantian untuk Windows 10 berlalu. Prestasi kukuh pada suku kedua kebanyakannya adalah hasil daripada permintaan dalam pasaran perniagaan dan ia boleh mencatatkan rangsangan besar hanya jika jualan pengguna kembali kepada pertumbuhan lama, yang nampaknya tidak mungkin kerana pengguna lebih berminat dengan telefon pintar.

“Dalam segmen perniagaan, momentum PC akan menjadi lemah dalam masa dua tahun apabila puncak penggantian untuk Windows 10 berlalu. Vendor PC harus mencari cara untuk mengekalkan pertumbuhan dalam pasaran perniagaan sebagai kitaran peningkatan Windows 10Tailsoff,” tambahnya.

Lenovo kekal sebagai pembuat PC terkemuka dengan bahagian pasaran sebanyak 21.9 peratus. HP berada di tempat kedua dengan bahagian yang sama tetapi ia menghantar peranti yang lebih sedikit daripada Lenovo. Sebaliknya, Dell berada di tempat ketiga dengan 16.8 peratus bahagian pasaran.

Satu lagi firma risikan pasaran IDC turut melaporkan pertumbuhan pasaran. Syarikat itu melaporkan bahawa penghantaran komputer meja, komputer riba dan stesen kerja mencapai 62.3 juta unit, melebihi unjuran firma pertumbuhan 0.3 peratus.

Steve Ballmer, bekas Ketua Pegawai Eksekutif Microsoft yang menerajui syarikat gergasi perisian selama kira-kira 13 tahun, berkata dalam temu bual baharu bahawa dia mengesyorkan dan Bill Gates mengesyorkan Satya Nadella untuk jawatan CEO. Ballmer menambah bahawa dia tidak terkejut Nadella melakukan kerja yang hebat.

“Dia adalah cadangan yang saya buat,” kata Ballmer dalam temu bual baru-baru ini dengan David Rubinstein dari Bloomberg. “Dia adalah cadangan yang Bill Gates buat. Saya fikir dia adalah calon untuk menggantikan saya, itulah sebabnya kami memindahkannya ke tugas terakhirnya, yang mengendalikan salah satu bahagian besar. Dan saya gembira dia mendapat pekerjaan itu, kerana dia telah melakukan kerja yang hebat.”

“Beliau telah melakukan kerja yang baik untuk meletakkan semula syarikat dalam fikiran pelabur,” tambahnya.

Nilai pasaran Microsoft telah mencecah $800 bilion bulan ini dan ia dijangka bertambah baik kerana gergasi teknologi berasaskan Redmond itu akan mengumumkan keputusan kewangannya lewat hari ini. Kemungkinan saham itu akan mencatat rekod tertinggi sepanjang masa.

“Kami memulakan perkara ini yang dipanggil Azure dan Office 365, dan pengganti saya Satya telah membawa perkara itu ke tahap yang sangat baharu,” kata Ballmer yang merupakan pemegang saham terbesar Microsoft. “Satu-satunya perubahan untuk meletakkan semula syarikat benar-benar berlaku apabila Satya bermula.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *