Spotify, Apple Music, Amazon Music dan YouTube Music Stand dengan Black Lives Matter Movement

Memandangkan keganasan polis baru-baru ini mendorong pergerakan Black Lives Matter di Amerika Syarikat, perkhidmatan penstriman muzik utama membuat kenyataan umum. Spotify, Apple Music, Amazon Music dan YouTube Music semuanya berdiri dengan aktiviti dan penunjuk perasaan aman menuntut pembaharuan polis untuk menyelamatkan nyawa lelaki dan wanita kulit berwarna yang tidak bersalah di Amerika Syarikat.

Pergerakan itu mendapat momentum dan menarik perhatian selepas insiden ngeri pada 25 Mei. Empat pegawai polis Minneapolis telah direkodkan menggunakan kekerasan berlebihan untuk menangkap George Floyd kerana didakwa penipuan pemalsuan. Kemudian, mangsa meninggal dunia semasa penahanan, yang memberi tumpuan kepada kekejaman polis terhadap orang kulit berwarna.

Perkhidmatan penstriman popular, Spotify mengumumkan dalam catatan blog bahawa ia akan membuat beberapa perubahan pada platformnya untuk menyokong komuniti kulit hitam. Beberapa saluran utama, senarai main dan podcastnya mempunyai logo hitam dan imej tajuk.

Selain itu, senarai main dan podcast terpilih termasuk trek senyap selama 8 minit dan 46 saat. Tempoh ialah nombor simbolik untuk mewakili tempoh masa George Floyd dicekik dengan kejam.

Untuk menyebarkan kesedaran mengenai perkara itu, Spotify turut menggalakkan kakitangannya untuk memerhatikan Black Tuesday dengan mendidik diri mereka tentang cara menjadi sekutu yang lebih baik kepada komuniti kulit hitam dan cara menjaga kesihatan mental mereka dalam masa yang sukar. Syarikat itu menyatakan:

Sekarang bukan masa untuk berdiam diri, dan Spotify berdiri bersama komuniti Kulit Hitam. Memandangkan sokongan kami terus berkembang, kami berharap langkah dan tindakan awal ini akan membantu perbualan ini ke hadapan, menggalakkan persekutuan yang lebih mendalam, dan membawa perubahan positif dan berkekalan.

Pada bulan Jun, Spotify juga merancang untuk melancarkan Musim 2 siri podcast The Windownya. Siri podcast ini pada mulanya memfokuskan pada pandemik COVID-19 tetapi kini ia akan memfokuskan pada perjuangan masyarakat kulit hitam pada zaman ini.

Dengar daripada individu seperti pemilik perniagaan Kulit Hitam di kawasan yang terjejas akibat protes, mangsa kekejaman polis dan pegawai polis Kulit Hitam. Matlamatnya adalah untuk meneruskan perbualan dan menggunakan platform kami untuk berkongsi cerita ini yang membantu kami memanusiakan satu sama lain.

Dalam tweet, YouTube Music turut menyatakan sokongannya terhadap pergerakan Black Lives Matter. Sebelum ini, YouTube menderma $1 juta kepada kumpulan yang memerangi perkauman. YouTube juga telah menukar reka letaknya daripada logo merah dan putih klasik mereka kepada logo hitam putih.

— YouTube Music (@youtubemusic) 1 Jun 2020

Secara eksklusif untuk menyokong pergerakan itu, Apple Music melancarkan stesen khusus untuk meraikan muzik yang dicipta oleh artis kulit hitam. Terdapat juga pengambilalihan halaman penuh yang memaparkan mesej sokongan untuk gerakan protes Black Lives Matter.

Muzik Amazon menyumbang kepada punca itu dengan memerhatikan Blackout Tuesday. Pada hari itu, syarikat itu ‘menjeda’ semua media sosial untuk belajar, mendengar dan mengetahui cara untuk bertindak dalam memerangi perkauman.

— Muzik Amazon (@amazonmusic) 1 Jun 2020

Kesimpulannya, industri berkumpul untuk menunjukkan sokongan mereka terhadap pergerakan itu pada masa yang sangat sukar. Sesetengah platform menangguhkan acara mereka manakala yang lain menunjukkan pengambilalihan pada apl atau tapak web mereka. Syarikat-syarikat ini menjalankan peranan mereka dalam mendidik pekerja mereka dan pengguna mereka untuk menyebarkan kesedaran untuk tujuan yang baik.

Baca Juga:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *