Sokongan gaji untuk sektor penerbangan akan dilanjutkan hingga Mac 2022, Berita Pekerjaan & Cerita Teratas

SINGAPURA – Majikan dalam sektor penerbangan akan mendapat enam bulan lagi sokongan gaji untuk pekerja mereka bagi membantu mereka mengatasi pandemik Covid-19 yang berterusan.

Geran Pengekalan Tenaga Kerja Penerbangan berjumlah kira-kira $130 juta dan dijangka memberi manfaat kepada lebih 100 syarikat, kata Penguasa Penerbangan Awam Singapura (CAAS) pada Isnin (27 Sept).

Syarikat penerbangan yang layak akan menerima 30 peratus sokongan untuk $4,600 gaji kasar bulanan pertama yang dibayar kepada setiap pekerja warga Singapura atau pemastautin tetap dari Oktober hingga Disember tahun ini.

Dari Januari hingga Mac tahun depan, mereka akan menerima 10 peratus sokongan untuk jumlah yang sama.

CAAS berkata sehingga September 2021, jumlah trafik penumpang di Lapangan Terbang Changi adalah 3.6 peratus daripada tahap pra-Covid-19. Akibatnya, syarikat penerbangan telah mengurangkan tenaga kerja sebagai tindak balas kepada penurunan perjalanan udara.

“Selepas 20 bulan, sektor penerbangan kekal antara yang paling teruk terjejas daripada semua sektor ekonomi,” kata CAAS.

Geran itu diperkenalkan dalam Belanjawan tahun ini sebagai sebahagian daripada Pakej Sokongan OneAviation untuk sektor penerbangan dan untuk “menjaga kedudukan Singapura sebagai hab penerbangan”.

Selain daripada sokongan gaji, syarikat penerbangan juga akan terus menerima sokongan latihan sebagai sebahagian daripada Pakej Sokongan Latihan Dipertingkat, serta pelepasan kos di bawah Pakej Sokongan OneAviation.

Pekerja juga boleh menjalani latihan kecekapan dan kemahiran semula dengan geran Kemahiran Semula OneAviation Singapura.

Ketua Pengarah CAAS Han Kok Juan berkata sektor penerbangan menyaksikan sedikit pertumbuhan dengan pelancaran Lorong Perjalanan Bervaksin ke Jerman dan Brunei.

“Pelanjutan Geran Pengekalan Tenaga Kerja Penerbangan akan membantu syarikat penerbangan mengharungi masa sukar ini dan mengekalkan serta membina semula keupayaan teras ke kedudukan untuk pemulihan,” katanya.

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *