Snapchat Menggunakan Pengimbas LiDAR Baharu pada iPhone 12 Pro

Pada ketika ini, semua orang tahu dengan tepat apa yang Apple akan umumkan pada acara Oktober yang mengumumkan barisan iPhone 12 baharu. Terlewat sebulan kerana penahanan pengeluaran akibat coronavirus, terdapat terlalu banyak kebocoran. Tidak ada kejutan. Satu-satunya berita kami terletak pada cara telefon akan digunakan. Snapchat adalah yang pertama menggunakan pengimbas LiDAR baharu pada iPhone 12 Pro.

LiDAR adalah singkatan dari Light Detection and Ranging. Pengimbas LiDAR mengukur tempoh masa yang diperlukan cahaya untuk mencapai objek dan memantulkannya kembali. Ia berfungsi dengan keupayaan pembelajaran mesin dan rangka kerja pembangun untuk mentafsir persekitaran anda.

Apple menggunakan teknologi ini dalam model iPhone 12 Pro dalam barisan terbaharunya. Ini membolehkannya “melihat dalam gelap”, sekali gus meningkatkan fotografi cahaya malap. Ia juga boleh mempercepatkan AR ke tempat yang kelihatan serta-merta.

Teknologi LiDAR membolehkan pembangun aplikasi mengimbas bilik dan membolehkan objek pelbagai kemungkinan. Ia merupakan peningkatan dramatik pada foto dan video.

Snapchat terkenal dengan penapis foto ARnya, meletakkan objek dalam bingkai dengan anda, seperti cermin mata gila, topi, dan juga menukar wajah anda dengan orang di sebelah anda. Snapchat mengumumkan bersama Apple Event bahawa ia akan melancarkan lensa berkuasa LiDAR khusus untuk iPhone 12 Pro.

Dalam tangkapan skrin acara Apple ini, anda boleh melihat cara kanta AR dalam aplikasi Snapchat digunakan. Ia menyisipkan bunga besar di atas meja dan rumput di atas lantai. Burung terbang ke tangan wanita itu. Daripada hanya menambah objek kepadanya, ia menambah objek pada persekitarannya.

Tetapi terdapat kedalaman di sini dengan rumput kelihatan lebih jauh ke arah belakang bilik. Ia tidak dapat ditangkap dalam tangkapan skrin, tetapi burung tidak hanya muncul “di atas” wanita sebagai lapisan. Mereka bergerak di belakangnya dan hilang dari pandangan apabila mereka melakukannya, kemudian mendarat di tangannya.

Jika anda mempunyai masa lapang atau lebih, tonton Acara Apple dan lihat cara penderia LiDAR berfungsi, khususnya cara ia berfungsi dalam Snapchat. Jika anda tidak mahu menonton keseluruhan acara, tangkap pada 59:41 untuk melihat penapis Snapchat berfungsi dengan pengimbas LiDAR.

Jika anda berada dalam pasaran untuk iPhone baharu atau mana-mana barangan Apple yang lain, baca terus untuk mengetahui bila masa terbaik untuk membeli.

Kredit Imej: Tangkapan skrin Acara Apple melalui YouTube dan domain awam

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Laura telah menghabiskan hampir 20 tahun menulis berita, ulasan dan op-ed, dengan lebih daripada 10 tahun itu juga sebagai editor. Dia telah menggunakan produk Apple secara eksklusif selama tiga dekad yang lalu. Selain menulis dan menyunting di MTE, dia juga menjalankan program semakan tajaan tapak tersebut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *