Slack memperkatakan keselamatan dengan pilihan penyulitan baharu, pensijilan FedRAMP

Memandangkan Slack berusaha untuk menarik organisasi besar untuk menggunakan aplikasi kerjasama berasaskan salurannya, syarikat itu menggembar-gemburkan pelbagai peningkatan keselamatan, termasuk sistem pengurusan utama perusahaan (EKM) yang diperluas dan keupayaan pematuhan yang lebih kukuh.

Antara kemas kini yang diumumkan Selasa ialah lanjutan EKM untuk memberikan pentadbir lebih fleksibiliti terhadap penyulitan data mesej. EKM Slack, yang diperkenalkan pada 2018 untuk pelanggan Grid Perusahaan, kini boleh meliputi data yang dihantar oleh pengguna yang mengakses alat automasi Workflow Builder. Syarikat itu juga merancang untuk mengembangkan EKM kepada mesej yang dihantar dalam Slack Connect – milik syarikat platform yang diumumkan baru-baru ini untuk perbualan berbilang syarikat- apabila ia dilancarkan akhir tahun ini.

Pelanggan juga akan dapat memilih kawasan geografi untuk menyimpan kunci penyulitan, selaras dengan keupayaan pemastautin data Slack. Storan kunci akan tersedia di Frankfurt, London, Paris, Sydney, Tokyo dan, sekarang, Montreal.

Penyepaduan baharu dengan aplikasi pemantauan data Splunk membolehkan log audit diambil daripada Grid Perusahaan dan ditarik ke dalam papan pemuka Splunk untuk lebih mudah menggambarkan data seperti log masuk paparan, tindakan fail dan pemasangan aplikasi. Itu boleh membantu pasukan keselamatan memerhatikan tingkah laku yang mencurigakan dan menjejaki aliran penggunaan merentas organisasi.

“Dengan maklumat ini, syarikat boleh meningkatkan tahap perkhidmatan, mengurangkan kos operasi, mengurangkan risiko, meningkatkan kerjasama DevOps, dan mengenal pasti peluang untuk mencipta tawaran produk dan perkhidmatan baharu,” kata Slack dalam catatan blog.

Syarikat itu juga merancang sokongan akan datang untuk platform pengurusan aplikasi mudah alih Microsoft Intune untuk memastikan data sensitif boleh dipadamkan jika peranti pekerja hilang. Dan ia telah menambah “halangan maklumat” untuk menyekat komunikasi bagi tujuan pematuhan, seperti menghalang perbincangan antara peniaga dan jurubank pelaburan di institusi kewangan.

“Tahap kawalan berbutir ini membolehkan pentadbir memenuhi peraturan dan peraturan tanpa menyekat kerjasama seluruh organisasi,” kata Slack.

Syarikat itu juga menaik taraf kebenaran FedRAMPnya kepada Sederhana, tahap kedua daripada tiga untuk penyedia perkhidmatan awan, mengembangkan potensinya dalam sektor awam.

“Memenuhi keperluan ini boleh menjadi satu proses yang kompleks dan panjang serta harus meletakkan Slack pada tahap yang berbeza dalam kalangan beberapa syarikat terpilih,” kata Raul Castanon, penganalisis kanan di 451 Research /S&PGlobal Market Intelligence. “Ini mewakili peluang penting untuk syarikat dan boleh memberi kesan melangkaui agensi kerajaan dan kontraktor.”

Keupayaan keselamatan dan pematuhan yang lebih baik telah menjadi tumpuan utama untuk Slack dalam beberapa tahun kebelakangan ini,terutamanya dengan letupan baru-baru ini dalam kerja jauh.

“Ciri-ciri baharu yang diumumkan baru-baru ini menunjukkan bahawa Slack sedang membuat kemajuan, membina dan meningkatkan kawalan keselamatan data dalam platformnya sejak dua tahun lalu,” kata Castanon. “Pengumuman itu tepat pada masanya: hampir enam bulan selepas penutupan, organisasi melihat kerja jauh sebagai ‘normal baharu’.”

Tinjauan 451 Research baru-baru ini menunjukkan bahawa peralihan kepada kerja jauh telah menyoroti keselamatan dan kerjasama. “Ini adalah antara keutamaan utama untuk meningkatkan perbelanjaan produk/perkhidmatan teknologi,” kata Castanon.

“Kemas kini produk baru-baru ini dalam Slack selaras dengan aliran ini, menutup beberapa jurang yang sepatutnya membolehkan syarikat menyokong pekerja jauh, termasuk mereka dalam organisasi yang mempunyai pematuhan dan keperluan keselamatan yang ketat serta kes penggunaan yang melibatkan kerjasama jauh.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *