Siri Apple mempunyai kelebihan bahasa yang besar

Appleholic, (kata benda), 忙p路蓹lh蓱l路瑟k: Orang yang berimaginasi yang berfikir tentang apa yang Apple lakukan, mengapa dan ke mana ia pergi. Menyampaikan berita, nasihat dan hiburan yang berkaitan dengan Apple sejak 1999.

Kita hidup di planet antarabangsa. Perdagangan berlaku merentasi sempadan dan antara negara. Kami bercakap bahasa yang berbeza, dan sokongan bahasa antarabangsa adalah salah satu kelebihan Siri terbesar Apple.

Pembantu digital

Apa gunanya pembantu digital yang tidak memahami anda?

Apple berada di hadapan dalam membuat pembantu yang benar-benar antarabangsa. Pembantu Google dan Alexa hampir tidak bercakap apa-apa bahasa berbanding dengan dua puluh sokongan Siri. Microsoft Cortana bercakap hanya sembilan.

Lagipun, secara tradisinya, salah satu kritikan besar Siri ialah ia tidak selalu memahami perintah perkataan yang dituturkan dalam bahasa Inggeris bayangkan betapa sukarnya pengecaman pertuturan yang berkesan jika bahasa Inggeris bukan bahasa pertama anda.

Kebenaran yang menyusahkan ini bermakna untuk semua gembar-gembur, satu-satunya pasaran yang boleh mengakses potensi penuh teknologi ini ialah pasaran berbahasa Inggeris dan Jerman. Terdapat beberapa pemain yang lebih kecil dalam sektor ini, tetapi aktiviti M&A sangat hangat sekarang ini ramai yang akan dibeli oleh firma yang lebih besar dan masa depan mereka tidak menentu sehingga itu.

Halangan bahasa

Kongres Dunia Mudah Alih 2017 penuh dengan vendor yang memperkenalkan peranti baharu yang dilengkapi dengan pembantu digital, tetapi mereka masih terhad kepada bahasa yang disokong oleh vendor utama, Google. Namun, kepelbagaian dan keantarabangsaan vendor Android bermakna terdapat keperluan yang jelas untuk mengembangkan sokongan bahasa dalam OS yang dominan.

Saya tidak menahan nafas saya. Walaupun Apple memperkenalkan Siri pada 2011 pembantunya sudah bercakap tiga bahasa (Bahasa Inggeris, Perancis, Jerman). Enam tahun kemudian, dan pesaing utama Apple hanya berjaya menandingi dua pertiga daripadanya.

Saya melihat kekurangan komitmen untuk menyokong berbilang bahasa sebagai satu lagi contoh hebat tumpuan Google pada bahagian pasarannya sendiri melebihi keperluan pengguna, walaupun saya menyedari bahawa Google Allo sudah menyokong bahasa Hindi, Jepun dan Portugis, yang mencadangkan lebih banyak bahasa pada masa hadapan.

tangkapan skrin 2017 02 28 pada 12.54.26epal

Incrementalisme

Dari segi ketara, ini bermakna walaupun anda boleh menggunakan Amazon Echo untuk mengingatkan anda untuk mendapatkan barangan untuk peti sejuk anda, anda perlu berbahasa Inggeris atau Jerman untuk berbuat demikian.

Sebaliknya, anda sudah boleh menggunakan Siri pada Apple Watch untuk membuat peringatan dalam lebih dua puluh bahasa.

Anda juga boleh menggunakan bahasa Cina.

China ialah salah satu pasaran bermaklumat terbaik mengenai teknologi rumah pintar, menurut GFK, dengan 75 peratus pengguna menjangkakan teknologi ini memberi kesan kepada kehidupan mereka. China sudah matang untuk teknologi ini, dan daripada firma besar hanya Siri Apple bercakap kepada pengguna di sana.

Kuasa pasaran

Kami tahu Apple sedang berusaha keras untuk meletakkan lebih banyak kecerdasan dalam Siri.

Kami tahu ia mula bekerjasama dengan pembangun pihak ketiga untuk melaksanakan sokongan untuk apl.

Kami tahu ia memahami keperluan untuk membuka lagi API Siri.

Kami tahu ia melabur secara mendalam dalam perisikan mesin yang sepatutnya dapat menyokong pembantu digitalnya.

Kami mengiktiraf Siri telah mengatasi pesaing dalam sokongan bahasa, dan kami tahu bahawa apabila model ekonomi global berubah, ekonomi sedang pesat membangun akan menjadi pemacu pertumbuhan walaupun semasa ekonomi terkemuka penyandang meneruskan penurunan yang menyakitkan.

Ia adalah dunia yang besar

Mari kita gali beberapa statistik untuk meletakkan pernyataan itu dalam perspektif:

Terdapat kira-kira 7.5 bilion orang hidup, daripada jumlah ini sekitar 1.5 bilion bercakap bahasa Inggeris, tetapi hanya 375 juta bercakap sebagai bahasa pertama mereka.

105 juta lagi berbahasa Jerman sebagai bahasa pertama.

Ini bermakna kira-kira 480 juta orang boleh menggunakan pembantu digital dengan betul yang bukan daripada Apple enam tahun sejak Siri diperkenalkan.

Anggaran yang tidak tepat berdasarkan bahasa yang telah disokong oleh Siri menunjukkan pembantu Apple mencecah 2.45 bilion orang dalam bahasa ibunda mereka dan sekitar 4.9 bilion apabila anda memasukkan mereka yang bercakap salah satu bahasa yang disokongnya sebagai bahasa kedua.

Maksudnya adalah mudah:

Walaupun kritikan berterusan (dan selalunya tidak wajar) terhadap Siri sebagai pembantu suara, pengiraan ini mencadangkan ia tersedia dan berguna untuk lima kali lebih ramai orang di seluruh dunia sebagai pesaing dominannya (dalam bahasa utama).

Saya tidak syak lagi ini akan berubah, sudah tentu orang lain dalam ruang ingin membina kemahiran bahasa mereka. Walau bagaimanapun, enam tahun sejak Siri diperkenalkan, ini kekal sebagai kelebihan Apple.

Bagi kebanyakan orang di planet ini, Siri Apple sudah boleh mengatakan ia bercakap dalam bahasa anda.

Dengan Siri yang lebih pintar dalam perjalanan dan penyepaduan pihak ketiga yang lebih baik, Siri tidak lama lagi akan dapat bercakap bahasa anda dengan lebih bijak juga.

Belum ada orang lain yang sepadan dengan tuntutan ini.

Google+?Jika anda menggunakan media sosial dan kebetulan menjadi pengguna Google+, mengapa tidak sertai komuniti Sudut Bantuan Kool AppleHolic dan sertai perbualan sambil kami meneruskan semangat Apple Model Baharu?

Ada cerita?Tinggalkan saya talian melalui Twitter. Saya suka jika anda memilih untuk mengikuti saya ke sana supaya saya boleh memberitahu anda apabila item baharu diterbitkan di sini terlebih dahulu di Computerworld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *