Sindiket Malaysia mengedar dadah melalui Singapura menggunakan perkhidmatan kurier, Mahkamah & Berita Jenayah & Berita Teratas

SINGAPURA – Sebuah sindiket Malaysia menggunakan perkhidmatan kurier di Singapura untuk mengedar dadah ke negara lain melalui Republik itu.

Sindiket itu dipercayai beroperasi sebegitu sejak Januari lalu dan dipantau Biro Narkotik Pusat (CNB) sejak Julai lalu.

Bertindak atas maklumat CNB, Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (NCID) Polis Diraja Malaysia menahan lima rakyat Malaysia yang didakwa mempunyai kaitan dengan sindiket itu antara 24 hingga 28 Sept.

Empat wanita dan seorang lelaki berusia antara 21 hingga 71 tahun itu disyaki terbabit dalam kegiatan pengedaran dadah di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor.

Dalam kenyataan pada Rabu (6 Okt), CNB berkata hampir 55kg dadah bernilai kira-kira RM4.9 juta (S$1.6 juta) telah dirampas dalam siri serbuan di Selangor, Negeri Sembilan dan Kuala Lumpur.

Secara keseluruhan, 5.8kg methamphetamine dan 14.8kg ketamin, serta 34.3kg serbuk dan 30.1 liter cecair methylenedioxymethamphetamine – lebih dikenali sebagai MDMA – telah dirampas.

Pihak berkuasa turut menemui peralatan memproses dadah dan 2.2kg kafein yang dipercayai digunakan dalam pengeluaran dadah.

Dalam sidang media dengan media Malaysia, NCID berkata ia turut merampas tiga kereta bernilai kira-kira RM240,000 secara keseluruhan, dan RM426,000 lagi daripada 11 akaun bank.

Pihak berkuasa berkata, lima individu yang ditahan hanyalah pelari yang melakukan penghantaran dadah dan dalang operasi pengedaran dadah itu masih buron.

Salah seorang daripada mereka dijangka akan didakwa di Malaysia pada hari Rabu.

Asisten Komisioner Leon Chan, yang merupakan timbalan pengarah CNB (Operasi), berkata penahanan pantas itu adalah bukti kerjasama erat antara pihak berkuasa penguatkuasaan undang-undang Singapura dan Malaysia.

“Kedua-dua agensi akan terus berkongsi risikan mengikut masa dan bekerjasama rapat menentang aktiviti pengedaran dadah transnasional,” katanya.

“Singapura tidak bertolak ansur dengan aktiviti sindiket yang menggunakan ketersambungan Singapura untuk menghantar dadah mereka, dan CNB akan terus bekerjasama rapat dengan rakan sejawatan asing kami untuk menghalang bekalan dadah dan untuk menghalang Singapura daripada digunakan sebagai hab pemindahan penghantaran. untuk dadah.”

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *