Simpan Perkara Peribadi Anda Peribadi dengan Surfshark VPN

Ini adalah artikel yang ditaja dan dimungkinkan oleh Surfshark. Kandungan dan pendapat sebenar adalah pandangan tunggal pengarang yang mengekalkan kebebasan editorial, walaupun ketika siaran ditaja.

Menjaga keselamatan diri anda dalam talian semakin sukar. Masukkan privasi ke dalam campuran, dan ia menjadi lebih sukar untuk dikekalkan. Malah orang yang paling mementingkan privasi daripada kami boleh menghadapi masalah, dan itu mengandaikan anda sudah biasa berurusan dengan teknologi. Bagaimana dengan rakan dan saudara anda?

Rangkaian persendirian maya (VPN) boleh membantu anda memastikan anda selamat. Malangnya, kerana mereka dahulunya rumit untuk disediakan, mereka mempunyai reputasi sebagai sukar untuk digunakan. Seperti yang ditunjukkan oleh Surfshark VPN, itu tidak lagi berlaku.

VPN pada asasnya ialah rangkaian dalam rangkaian. Anda menyambung ke rangkaian pembekal VPN, dan dari situ, rangkaian mereka bertindak sebagai orang tengah untuk sebarang trafik yang melaluinya. Ini disulitkan dalam kebanyakan kes (seperti yang berlaku dengan Surfshark VPN), jadi walaupun ISP anda sepatutnya tidak dapat melihat apa yang anda lakukan.

Salah satu kes penggunaan meluas VPN yang terawal adalah untuk pengguna perniagaan menyambung ke intranet korporat mereka dari luar pejabat. Kini anda boleh menggunakannya untuk sebarang perkara. Contohnya termasuk kekal selamat menggunakan Wi-Fi kedai kopi, menyembunyikan lokasi fizikal sebenar anda dalam talian dan menonton filem atau rancangan TV yang distrim yang disekat di negara anda.

Surfshark berfungsi pada asasnya pada mana-mana OS atau peranti yang boleh anda fikirkan. Perkhidmatan ini menawarkan apl untuk Windows, macOS dan Linux, serta apl untuk iOS, Android dan juga peranti Amazon Fire TV.

Itu baru permulaan. Selain sokongan peranti, Surfshark menawarkan pemalam untuk Firefox dan Google Chrome. Ini mungkin membenarkan anda menggunakan VPN pada komputer kerja yang memasang perisian tidak dibenarkan tetapi memasang pemalam penyemak imbas adalah dibenarkan.

Surfshark menawarkan semua ciri teras VPN, tetapi bukan itu sahaja. Salah satu cirinya yang lebih bagus ialah CleanWeb, yang membantu mengalih keluar iklan, penjejak dan perisian hasad, semuanya tanpa perlu melakukan ini dalam penyemak imbas anda.

Jika anda pernah mencuba menggunakan apl perbankan atau sesuatu dengan langkah berjaga-jaga keselamatan yang serupa melalui VPN, anda tahu betapa sukarnya ia. Ciri Senarai Putih Surfshark membenarkan apl atau tapak web tertentu melalui VPN, membantu menjadikan apl ini berfungsi tanpa masalah.

Salah satu ciri terpenting Surfshark VPN hanyalah menutup alamat IP anda, kerana ini boleh digunakan untuk menentukan lokasi fizikal anda. Anda mungkin pernah mendengar tentang pemain “dipukul”, yang mana seseorang hanya memerlukan alamat IP dan nama anda untuk melakukannya. Menjaga alamat IP anda secara peribadi boleh membantu mengelakkan perkara ini daripada berlaku kepada anda.

Satu lagi aspek yang memfokuskan privasi sebenarnya bukan ciri tetapi masih patut disebut. Surfshark menggunakan privasi tanpa log yang ketat, bermakna ia tidak mempunyai rekod aktiviti penyemakan imbas anda. Untuk mengambil perkara yang lebih jauh, anda boleh menggunakan mod Penyamaran untuk menghalang walaupun ISP anda daripada mengetahui anda menggunakan VPN.

Bermula dengan Surfshark VPN adalah mudah. Hanya daftar di tapak web, muat turun apl untuk platform anda dan log masuk. Apl akan menguruskan proses selebihnya untuk anda, membimbing anda apabila anda perlu melakukan sesuatu yang tidak dapat dikendalikannya sendiri.

Dalam kes saya, memasang aplikasi Surfshark pada macOS, ia memerlukan kebenaran ditetapkan. Kemudian saya terpaksa memasukkan kata laluan saya untuk membolehkannya membuat beberapa perubahan. Aplikasi ini membimbing saya melalui 100 peratus perjalanan ini.

Selepas log masuk, perkara mudah untuk memilih cara anda ingin menyambung. Surfshark secara automatik akan memilih pelayan yang paling dekat dengan anda untuk kelajuan terbaik, tetapi anda tidak perlu menggunakannya. Menggunakan panel di sebelah kiri, anda boleh memilih mana-mana negara yang anda ingin sambungkan.

Untuk kerahsiaan tambahan, anda boleh menggunakan MultiHop, yang mengarahkan trafik anda melalui berbilang negara untuk membantu menutup alamat IP anda.

Satu perkara yang dibimbangkan pengguna dengan VPN ialah sejauh mana ia akan menjejaskan kelajuan Internet mereka. Dalam ujian saya, Surfshark hampir tidak pernah memberi kesan negatif pada kelajuan Internet saya. Malah, satu-satunya masa saya melihat kelajuan yang lebih rendah daripada kelajuan Internet rumah 100 Mbps saya ialah menggunakan MultiHop atau pelayan di negara yang terletak jauh dari saya.

Selalunya, walaupun menggunakan pelayan Surfshark yang terletak di negara lain tidak bermakna sambungan perlahan. Saya tidak boleh bercakap untuk semua orang, kerana saya hanya menguji ini dari beberapa lokasi tempat saya tinggal, tetapi nampaknya kelajuan bukanlah perkara yang perlu dibimbangkan oleh bakal pengguna.

Surfshark menawarkan beberapa cara berbeza untuk membayar perkhidmatan tersebut. Yang pertama adalah bulanan, dengan harga $11.95 sebulan. Itu tidak mahal, tetapi anda boleh menjimatkan sejumlah besar wang dengan membayar lebih awal dengan pengebilan tahunan.

Anda boleh menjimatkan 50 peratus dengan membayar selama satu tahun. Ini datang kepada $71.88, atau $5.99 sebulan. Membayar selama 24 bulan boleh menjimatkan 83 peratus daripada harga bulanan, dengan jumlah keseluruhan ialah $47.76 atau $1.99 sebulan. Itu sebenarnya lebih murah daripada membayar selama 12 bulan.

Walaupun anda tidak menggunakannya 100 peratus pada setiap masa, mana-mana VPN adalah peningkatan untuk privasi anda. Surfshark VPN kebetulan lebih mudah digunakan dan harga yang berpatutan untuk but, jadi ini adalah cadangan yang mudah.

Jika anda tidak pasti sama ada ia untuk anda, cuba percubaan percuma selama tujuh hari itu. Ini lebih daripada cukup panjang untuk menunjukkan kepada anda nilai VPN dan anda akan mendapat peluang untuk melihat sama ada perisian itu berfungsi untuk anda. Surfshark nampaknya cukup yakin bahawa produknya berbaloi sehinggakan ia tidak menggunakan helah yang menyukarkan pembatalan.

Dapatkan Surfshark VPN

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Kris Wouk ialah seorang penulis, pemuzik, dan apa sahaja namanya apabila seseorang membuat video untuk web.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *