Shirin Hamid warga Singapura dilantik sebagai ketua pegawai maklumat IMF, Berita Politik & Berita Teratas

SINGAPURA – Seorang warga Singapura telah dilantik sebagai ketua pegawai maklumat (CIO) Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) dan pengarah jabatan teknologi maklumat.

Cik Shirin Hamid dijangka mengambil alih peranan baharunya pada 4 Jan tahun depan dan akan menggantikan Encik Edward Anderson, yang meninggalkan tabung itu pada Jun.

Siaran akhbar oleh IMF pada hari Rabu (20 Okt) berkata pemilihannya adalah hasil daripada proses persaingan antarabangsa.

“Shirin membawa kepada dana pengalaman kepimpinan IT yang kaya, setelah memegang jawatan penting dalam kedua-dua institusi nasional dan global,” kata pengarah urusan IMF Kristalina Georgieva.

“Beliau adalah seorang inovator, dengan rekod terbukti menerajui kempen pemodenan IT di organisasi antarabangsa yang besar. Visi strategiknya yang kukuh tertumpu pada penggunaan teknologi untuk membolehkan organisasi berjaya dalam kerja mereka – kekuatan yang tidak ternilai yang akan membantu dana memanfaatkan kemajuan teknologi terkini untuk menyokong kerjanya dalam perkhidmatan keahliannya.”

Cik Shirin adalah ketua pengarah dan CIO jabatan teknologi maklumat di Asian Development Bank (ADB) sejak 2016, mengetuai pasukan lebih 600 kakitangan IT.

Beliau memperbaharui ekosistem dan dasar IT ADB, merombak operasi sedia ada, mengukuhkan tadbir urus IT dan data, dan memupuk inovasi pada data besar, keselamatan siber dan platform digital.

Sebelum ADB, beliau menghabiskan 11 tahun di Program Pembangunan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sebagai ketua pegawai teknologi dan pengarah, menyelia fungsi dan operasi IT meliputi 170 negara dan wilayah.

Peranan kepimpinan beliau dalam sektor swasta termasuk pemangku pengurus besar untuk IT di Keppel Group dan Keppel Offshore & Marine, perunding kanan di pejabat Deloitte di Boston dan Singapura, dan perunding di Andersen Consulting/Accenture.

Cik Shirin memegang ijazah sarjana dalam analisis dan reka bentuk sistem perniagaan dari City, University of London, dan ijazah sarjana muda dalam sains komputer dari Coventry University.

“Shirin akan menyertai dana pada masa kritikal ini apabila ia berusaha untuk memodenkan tempat kerja digital, bersama-sama dengan penambahbaikan modal yang lain,” kata Cik Georgieva.

“Pengalamannya yang pelbagai, wawasan strategik dan bakat yang besar untuk memimpin pasukan besar yang pelbagai budaya adalah aset yang akan membantu dana mencapai matlamat pemodenannya.”

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *