SharePlay tidak berfungsi dalam iOS 15? Mari kita betulkan

iOS 15 membawa banyak perubahan pada FaceTime, termasuk ciri seperti jam tangan yang Apple panggil SharePlay. Walau bagaimanapun, tidak semua pengguna boleh menaiki wagon yang menyeronokkan ini kerana SharePlay mereka tidak berfungsi selepas kemas kini iOS 15. Sedih, bukan? Tetapi jangan risau! Berikut ialah beberapa pembetulan pantas yang akan menjadikan SharePlay anda berfungsi dengan lancar.

SharePlay membolehkan anda menonton filem, mendengar muzik atau berkongsi skrin dengan rakan anda melalui FaceTime. Walau bagaimanapun, ia adalah MIA daripada keluaran awam iOS 15 dan diperkenalkan semula dengan iOS 15.1. Jadi, semak peranti anda dan pastikan anda menjalankan iOS 15.1 atau lebih tinggi

Jika iOS 15.1 ke atas, teruskan ke langkah seterusnya. Atau sebaliknya, kembali ke Umum 鈫 ketuk Kemas Kini Perisian. Jika kemas kini tersedia, pilih Muat turun dan pasang. Setelah pemasangan selesai, semak SharePlay untuk melihat sama ada ia berfungsi.

Nota: Walaupun iPhone anda dikemas kini, adalah lebih bijak untuk menyemak kemas kini perisian, kerana ia mungkin membawa pembetulan pepijat yang boleh membetulkan isu SharePlay tidak berfungsi.

Langkah seterusnya ialah menyemak sama ada SharePlay tidak berfungsi untuk apl tertentu atau tidak berfungsi sama sekali. Jadi, cuba gunakan mana-mana apl atau perkongsian skrin lain. Jika isu berkenaan dengan apl, inilah perkara yang perlu anda semak.

SharePlay ialah jalan dua hala. Bersama-sama dengan langganan aktif, peserta lain juga harus mempunyai peranti Apple, iaitu, menjalankan iOS 15.1, iPadOS 15.1 atau macOS Monterey.

Selain itu, pastikan SharePlay didayakan pada peranti mereka. Anda juga boleh menghubungi orang lain untuk mengesahkan sama ada isu itu dari pihak anda atau mereka. Dan jika ia adalah hujung yang lain, jangan ragu untuk berkongsi artikel ini dengan mereka dan bantu mereka menyelesaikan masalah itu.

Terutama, walaupun anda kini boleh FaceTime sebagai pengguna Android atau Windows, SharePlay bukan sebahagian daripada persamaan, dan ciri itu kini terhad kepada Ekosistem Apple.

Dalam satu cara, ini seperti memulakan semula FaceTime dan mungkin menyingkirkan sebarang tetapan atau pepijat yang salah yang menghalang SharePlay daripada berfungsi dengan betul.

Mudah-mudahan, ShareTime mesti berjalan dengan lancar. Jika tidak, mari kita ke langkah seterusnya.

Jika SharePlay anda tidak berfungsi dengan betul, puncanya mungkin kelajuan internet. Selain itu, jika sambungan tidak stabil, akan berlaku kelewatan, gangguan, jeda dan banyak lagi. Jadi, langkah pertama ialah menyemak kelajuan internet; anda boleh mencuba fast.com atau speedtest.net.

Anda juga boleh memainkan video YouTube berkualiti tinggi; jika ia menampan, sambungan anda tidak stabil. Mula-mula, selesaikan isu itu, mungkin mulakan semula penghala anda atau sesuatu. Anda juga boleh meletakkan iPhone anda pada mod AirPlane selama beberapa saat untuk menetapkan semula tetapan rangkaian.

Apabila tiada apa yang berlaku kepada anda, sudah tiba masanya untuk memilih helah tertua dalam buku, mulakan semula. Ideanya adalah untuk menetapkan semula apa-apa isu tetapan yang berlaku di latar belakang yang menghalang SharePlay.

Jika anda memerlukan bantuan, lihat panduan mendalam ini tentang cara untuk memaksa semula mana-mana iPhone atau iPad.

Sekali lagi ideanya adalah untuk menetapkan semula tetapan FaceTime dan membetulkan pepijat di sebalik isu tersebut.

Apabila semua tetapan semula di atas tidak berjaya, mari kita keluarkan senjata besar. Ingat bahawa senjata besar ini dimuatkan dan akan mengalih keluar peranti Bluetooth anda yang disimpan, kata laluan Wi-Fi, konfigurasi VPN, dll. Jadi, teruskan dengan berhati-hati dan buat salinan butiran yang diperlukan.

Malangnya, jika semua langkah di atas telah gagal, ini mungkin isu berkaitan perkakasan. Oleh itu, satu-satunya batu yang masih belum terbalik ialah menghubungi Apple. Anda boleh berhubung melalui sembang langsung, menjadualkan panggilan balik, tweet mereka atau melawati Apple Store tempatan.

Jika anda memerlukan bantuan, lihat artikel ini untuk mendapatkan arahan langkah demi langkah terperinci untuk menghubungi Sokongan Apple.

Mendaftar keluar!

Saya harap SharePlay anda berfungsi dan berjalan dengan lancar, seperti yang saya janjikan pada mulanya. Jika anda masih menghadapi masalah, sila hubungi di bahagian komen di bawah.

FaceTime kini lebih baik daripada sebelumnya; lihat beberapa ciri yang paling mengagumkan:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *