Set kepala Daydream View VR dikeluarkan bulan depan dengan harga $79

Hari ini pada acara #madebygoogle di San Francisco, Google akhirnya melancarkan set kepala Daydream View VRnya. Ia kelihatan agak berbeza daripada set kepala VR semasa di pasaran atas dua sebab yang sangat spesifik. Google mengatakan VR perlu selesa untuk digunakan, jadi set kepala hanya seberat 200g berkat pembinaan buihnya. Selain saiznya yang ringan, set kepala dibalut dengan kain dan mempunyai velcro untuk memudahkan masuk dan keluar dari set kepala. Semua ini untuk $79 dan penghantaran bermula pada bulan November.

Dengan matlamat menjadikan VR mudah digunakan, terdapat beberapa ciri menarik yang disertakan dalam Daydream View juga. Apabila anda meletakkan tidak berkunci Piksel telefon di panel hadapan, cip NFC melancarkan Daydream. Gelung anjal di bahagian atas juga mencetuskan telefon anda untuk mengesan kedudukannya supaya ia boleh memusatkan imej terima kasih kepada sepasang nub getah pada muka peranti. Engsel peranti juga direka bentuk untuk menampung mana-mana telefon yang menyokong platform Daydream.

Pengawal Daydream yang dihantar dengan set kepala juga mudah, kerana ia hanya menampilkan segelintir butang. Terdapat butang rumah dan menu, pad jejak boleh klik dan butang kelantangan pada satu sisi alat kawalan jauh. Penderia kecil di dalam boleh mengesan gerakan tetapi ia tidak berkemampuan seperti penderia dalam sesuatu seperti HTC Vive, jadi ia tidak dapat menentukan kedudukan mutlak anda dalam ruang. Sebaliknya, pengawal boleh mengesan arah mana ia menghadap dan dengan longgar mengikuti pergerakan tangan anda. Google memudahkan untuk menyimpan pengawal semasa ia tidak digunakan melalui alur kecil dalam set kepala itu sendiri.

hari-mimpi-trio

Prapesanan untuk Daydream View bermula pada 20 Oktober di Google Store di AS, atau anda boleh membelinya pada awal November di Best Buy, Verizon atau Google Store. Pada pelancaran, hanya warna batu tulis akan tersedia, tetapi Google mengumumkan dua warna tambahan yang dipanggil Snow dan Crimson untuk tarikh kemudian. Negara pelancaran untuk peranti itu termasuk AS, Kanada, Jerman, Australia dan UK.

| | |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *