Sesetengah rakyat Amerika yang kaya mengira antibodi ‘seperti kalori’, Berita Kehidupan & Cerita Teratas

NEW YORK (NYTIMES) – Sebelum Cik Juhi Singh, 46, yang memiliki pusat kesihatan mewah di Upper East Side, New York City, berlepas ke Pantai Amalfi bulan lepas, dia mengemas pakaian mandinya dan meninggalkannya selama 10 tahun- anak lelaki tua dengan neneknya.

Pemandunya membawanya ke Sollis Healthcare, perkhidmatan concierge perubatan di Manhattan, untuk mengukur antibodinya untuk coronavirus. Dia telah menerima vaksin Johnson & Johnson pada Februari dan ingin melihat sama ada imunitinya masih teguh sebelum menyertai rakan-rakan di resort lima bintang yang menghadap ke Laut Tyrrhenian.

“Saya tidak akan pergi melancong tanpa antibodi saya,” kata Cik Singh. “Memang menggerunkan, tetapi jumlah saya adalah baik.”

E-mel tiba 24 jam kemudian dengan keputusannya: 14.8 unit sewenang-wenangnya setiap mililiter. Walaupun pakar perubatan memberi amaran bahawa kiraan antibodi tidak dapat mengetahui sama ada seseorang dilindungi daripada virus itu, pesakit tetap membaca nombor tersebut.

“Vaksin saya telah menurun sedikit, tetapi saya tahu vaksin saya masih berfungsi dan saya masih dilindungi,” kata Cik Singh.

Ujian antibodi secara bulanan atau tetap telah menjadi amalan biasa di kalangan ahli tertentu dari kelas mewah saraf.

“Ramai pesakit saya dan beberapa rakan saya sedang mengira antibodi mereka,” kata Cik Singh. “Ia adalah Upper East Side, bulatan Hamptons. Ia seperti perbualan makan malam pada ketika ini. Ia hampir terasa seperti mengira kalori.”

Perkhidmatan concierge perubatan, termasuk Sollis, telah mula menawarkan ujian antibodi sebagai faedah kepada pelanggan. “Saya memeriksa mereka untuk orang setiap hari,” kata Dr Scott Braunstein, pengarah perubatan pejabat Sollis di Los Angeles.

My Concierge MD, sebuah amalan penjagaan kesihatan kelas atasan di Beverly Hills, California, telah menyediakan perkhidmatan pandu lalu di mana pelanggan, termasuk selebriti dan eksekutif Hollywood, boleh diuji tanpa keluar dari G-Wagons dan Teslas mereka.

“Kami melakukannya dengan tusukan jari,” kata Dr David Nazarian, yang mengendalikan latihan itu. “Katakanlah dengan varian Delta, tapak ujian sedang sibuk sekarang.”

Tetapi Profesor Arthur Caplan, pakar bioetika di Sekolah Perubatan Grossman Universiti New York (NYU), bimbang tentang penggunaan berlebihan ujian antibodi.

“Doktor yang mempromosikan mereka tidak mempromosikan sains yang baik,” katanya. “Saya fikir mereka meletakkan pesakit mereka pada risiko kerana tiada tahap antibodi yang dipersetujui.”

Sesetengah orang memeriksa antibodi mereka kerana mereka lemah imun atau hidup dengan individu berisiko tinggi. (Cik Singh ialah penjaga untuk neneknya yang berusia 91 tahun.) Yang lain melakukannya untuk ketenangan fikiran sebelum menaiki penerbangan antarabangsa atau menghadiri gala.

Dan terdapat mereka yang hanya ingin dipersenjatai dengan lebih banyak maklumat tentang status perubatan mereka, sesuatu yang telah menjadi normal dalam era aplikasi pemantauan kesihatan.

“Pesakit kami sangat analitikal,” kata Dr Alan Viglione, yang mengendalikan Montecito Concierge Medicine, penyedia penjagaan kesihatan swasta di Montecito, California. “Kami mempunyai ramai pesakit yang ingin mengetahui bilangan mereka. Ia menjadi trend baharu untuk mengetahui antibodi anda.”

Pesakit yang mendapat kiraan antibodi yang rendah mungkin memutuskan untuk mengubah tingkah laku atau “pilihan hidup” mereka, kata Dr Braunstein. “Mereka mungkin memutuskan untuk melangkau perkahwinan itu. Mereka mungkin mengambil langkah berjaga-jaga tambahan.”

Sesetengah mungkin memilih untuk mendapatkan pukulan penggalak. Walaupun Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) Amerika Syarikat telah membenarkan suntikan penggalak hanya untuk mereka yang mengalami gangguan imun, terdapat beberapa bukti bahawa lebih sejuta rakyat Amerika telah menerima dos ketiga tanpa kebenaran.

Satu perkhidmatan concierge perubatan malah telah menggalakkan pesakit berisiko tinggi untuk memeriksa tahap antibodi mereka sebelum mendapatkan suntikan penggalak – sesuatu yang tidak disyorkan oleh agensi kesihatan awam.

Mendapatkan ujian antibodi – juga dikenali sebagai ujian serologi – adalah prosedur yang agak mudah. Darah, diambil melalui tusukan jari atau urat, disaring untuk protein antibodi yang dicipta oleh sistem imun untuk melawan jangkitan atau selepas vaksinasi. Ujian antibodi tidak memeriksa virus itu sendiri dan tidak boleh digunakan untuk mendiagnosis sama ada seseorang mempunyai Covid-19.

“Ia adalah ujian darah yang mudah dan kami melihat hasilnya pada hari berikutnya kerana terdapat beberapa makmal besar di seluruh negara melakukannya,” kata Dr Braunstein. “Ia tidak terlalu mahal. Kebanyakan insurans akan melindunginya, tetapi jika tidak, ia adalah kira-kira AS$100 (S$135) hingga $200.”

Tetapi hasilnya menawarkan maklumat terhad. Ujian semasa hanya mencari antibodi untuk Sars-CoV-2, virus yang menyebabkan Covid-19, dan bukan untuk sel T, yang memainkan peranan penting dalam tindak balas imun badan.

Ia juga tidak jelas apa maksud kiraan antibodi. Sebagai permulaan, ujian berbeza mengukur kekuatan antibodi secara berbeza. Seseorang yang diuji oleh Sollis, sebagai contoh, mungkin mendapat kiraan 20 atau lebih tinggi, manakala makmal lain mungkin memberikan keputusan 270 atau lebih tinggi. Seseorang tanpa antibodi akan mendapat keputusan negatif. Walau bagaimanapun, bilangan yang lebih tinggi mungkin tidak semestinya memberikan imuniti yang hebat.

“Kami tidak mempunyai data tepat tentang maksud empat berbanding 15,” kata Dr Braunstein. “Anda tidak boleh secara khusus mengatakan bahawa anda sembilan dan saya lapan, jadi anda lebih dilindungi daripada saya.”

Malah, FDA tidak mengesyorkan orang ramai menggunakan ujian antibodi untuk mengukur imuniti dan, sebenarnya, memberi amaran tentang potensi risikonya. Orang yang menerima kiraan antibodi yang tinggi mungkin mengambil langkah berjaga-jaga yang lebih sedikit, seperti memakai topeng, yang boleh mengakibatkan jangkitan atau merebak. (Dr Braunstein berkata “semua pesakit kami dimaklumkan tentang cadangan ini dan dinasihatkan untuk mengikuti semua langkah keselamatan yang disyorkan CDC, tanpa mengira keputusan ujian”.)

“Ia boleh memberi anda rasa selamat yang salah,” kata Prof Caplan, yang juga mengetuai bahagian etika perubatan NYU. “Mereka mungkin berkata, ‘Saya mendapat ujian antibodi saya, jadi saya tidak akan memakai topeng atau saya pergi ke konsert itu, kerana saya tahu saya kebal’ yang sebenarnya, mereka tidak tahu.”

Dia juga bimbang bahawa orang mungkin menggunakan kiraan antibodi mereka sebagai alasan untuk melangkau pukulan penggalak apabila tiba masanya. “Walaupun anda mempunyai antibodi, ia tidak bermakna anda mempunyai cukup untuk melawan varian baharu,” katanya.

Namun, pengiraan antibodi telah menjadi amalan di kalangan orang kaya yang menganggap kesihatan mereka sebagai usaha sepenuh masa, di mana tiada ujian perubatan yang terlalu tidak penting dan tiada sumber perubatan yang terlalu mahal.

“Orang ramai membaca artikel dan mengakses Internet dan melakukan penyelidikan dan ingin melakukan ujian,” kata Prof Caplan. “Tetapi terpulang kepada doktor untuk menapis itu dan menenangkan saya, jadi saya tidak membelanjakan wang untuk perkara yang tidak berguna atau berbahaya.”

Perkhidmatan concierge perubatan, dia berpendapat, sering melakukan sebaliknya – iaitu, memenuhi kehendak pesakit mereka. “Masalahnya ialah apabila anda menjadi amalan concierge, anda perlu menghormati apa yang mereka mahu kerana mereka membayar anda wang untuk melakukan apa yang mereka mahu.”

Golongan miskin, katanya, sering mengelak daripada menjalani ujian perubatan kerana takut kehilangan insurans kesihatan atau pekerjaan jika mendapat keputusan buruk. “Jika ternyata anda mempunyai antibodi yang rendah, tiba-tiba, anda mungkin berfikir, ‘Saya tidak boleh memberitahu sesiapa tentang perkara ini, kerana bos saya tidak akan membenarkan saya bekerja’,” kata Prof Caplan. “Hukuman untuk mengetahui lebih lanjut tentang kesihatan yang buruk bukanlah masalah yang dihadapi oleh orang kaya.”

Apabila ketakutan meningkat, doktor concierge menawarkan cara lain untuk mengukur imuniti. Sollis kini menawarkan ujian tersedia secara komersial untuk AS$200 yang memeriksa sel T.

“Ujian ini lebih sukar kerana hanya terdapat beberapa makmal di negara ini yang melakukan ini,” kata Dr Braunstein. “Terdapat pemulihan tujuh hari dengan keputusan, tetapi kami fikir ia berbaloi.”

“Saya mempunyai dua atau tiga pelanggan meminta ujian sel T,” tambah Dr Viglione dari Montecito. “Pada masa ini, hanya makmal khusus akan melakukannya, tetapi dalam sebulan atau lebih, saya fikir ia akan menjadi lebih biasa. Ia adalah bergaya untuk mempunyai banyak data peribadi.”

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *