Semua yang anda perlu tahu tentang Rosetta 2 pada Apple Silicon Mac

Appleholic, (kata benda), 忙p路蓹lh蓱l路瑟k: Orang yang berimaginasi yang berfikir tentang apa yang Apple lakukan, mengapa dan ke mana ia pergi. Menyampaikan berita, nasihat dan hiburan yang berkaitan dengan Apple sejak 1999.

Dengan pemproses baharu mereka, M1 Macs Apple menyampaikan prestasi cemerlang, tetapi aplikasi yang dibina untuk dijalankan pada cip Intel mungkin perlu menggunakan semua teknologi terjemahan Rosetta baharu untuk dijalankan. Apa itu dan apa yang dilakukannya?

Menyokong perjalanan ke Apple Silicon

Keputusan Apple untuk berhijrah ke Apple Silicon adalah sejarah dalam tindakan. Syarikat itu kini mengawal masa depan semua platformnya dan pemprosesnya sudah pun menarik perhatian pengguna dengan prestasi dan kestabilan mereka.

Cip M1 mempunyai CPU 8 teras dan grafik bersepadu terpantas di dunia pada Mac. Prestasi CPU menjanjikan sekitar 3.5x lebih pantas pada MacBook Air, dengan prestasi GPU 5x lebih pantas dan pembelajaran mesin sehingga 9x lebih pantas.

Yang berkata, aplikasi dibina untuk dijalankan pada pemproses tertentu, dan tidak setiap pembangun telah melakukan semua kerja yang diperlukan untuk menjadikan apl mereka berjalan secara asli pada Apple Silicon Mac. Mac berkuasa M1 boleh menjalankan asli, universal (di mana pemasang membawa kod untuk kedua-dua cip Intel dan Apple) dan apl Intel.

Apple menggalakkan pembangun untuk mengeluarkan aplikasi universal jika boleh dan membolehkan aplikasi Intel dijalankan pada silikon Apple menggunakan teknologi emulasi yang dipanggil Rosetta 2.

Apakah Rosetta 2?

Rosetta 2 ialah emulator yang direka untuk merapatkan peralihan antara pemproses Intel dan Apple. Ringkasnya, ia menterjemah aplikasi yang dibina untuk Intel supaya ia akan dijalankan pada Apple Silicon.

Terdapat juga beberapa aplikasi (termasuk aplikasi Microsoft Office) yang diterjemahkan pada kali pertama anda menjalankannya. Keperluan untuk menterjemah pada larian pertama bermakna apl pada mulanya mungkin melancarkan sedikit lebih perlahan daripada biasa (sehingga 20 saat, dalam beberapa kes), tetapi anda tidak akan mengalami kelewatan yang sama pada kali seterusnya anda menjalankan aplikasi.

Keseluruhan proses berlaku di latar belakang, dan walaupun ia mungkin memberi kesan sedikit kepada prestasi, laporan awal mencadangkan peningkatan prestasi untuk beralih ke cip M1 lebih daripada menggantikannya.

Inilah yang Apple katakan:

“Rosetta ialah proses terjemahan yang membolehkan pengguna menjalankan aplikasi yang mengandungi arahan x86-64 pada silikon Apple,” halaman pembangunnya berbunyi. “Rosetta bertujuan untuk memudahkan peralihan kepada silikon Apple, memberi anda masa untuk mencipta binari universal untuk apl anda. Ia bukan pengganti untuk mencipta versi asli apl anda.”

“Jika boleh laku hanya mengandungi arahan Intel, macOS secara automatik melancarkan Rosetta dan memulakan proses terjemahan. Apabila terjemahan selesai, sistem melancarkan boleh laku yang diterjemahkan menggantikan yang asal. Walau bagaimanapun, proses terjemahan mengambil masa, jadi pengguna mungkin melihat bahawa aplikasi terjemahan melancarkan atau berjalan dengan lebih perlahan pada masa-masa tertentu,” jelas Apple.

Rosetta juga boleh menterjemah kod dinamik atau JavaScript dengan cepat.

Bolehkah saya menjalankan pemalam x86 dengan apl saya?

Apabila menggunakan Mac M1 anda akan mendapati ia akan sentiasa memilih untuk menjalankan arahan64pada silikon Apple. Walau bagaimanapun, kadangkala apl akan membawa kedua-dua arahan lengan dan X86, dan jika ini berlaku, pengguna boleh melancarkan semula apl menggunakan terjemahan Rosetta daripada tetingkap Dapatkan Maklumat apl dalam Finder. Pilih apl, tekan Command-I dan tandakan kotak semak Buka menggunakan Rosetta.

Ini hanya benar-benar perlu jika anda perlu menjalankan pemalam lama dalam apl yang berjalan secara asli pada M1, contohnya.

Siapa yang menyokong Rosetta 2?

Setiap apl Apple dan semua apl pronya sudah pun menyokong cip M1 secara asli. Pembangun juga mencipta aplikasi Universal yang akan berjalan secara asli pada kedua-dua Mac berkuasa Intel dan M1. Apl yang belum tersedia dalam bentuk asli atau universal mungkin memerlukan kemas kini kecil untuk mendayakan sokongan untuk Rosetta 2, tetapi kemudiannya akan berjalan dengan baik.

Apl utama seperti Word sudah dijalankan pada M1, dan Adobe menjanjikan versi asli M1 Photoshop awal tahun depan, dengan Lightroom akan datang “tidak lama lagi.” Sudah tentu, anda juga boleh menjalankan apl iOS pada cip M1, jika pembangun membenarkan.

Apa yang tidak boleh diterjemahkan oleh Rosetta 2?

Rosetta tidak boleh menterjemah sambungan kernel atau aplikasi Mesin Maya yang memayakan platform komputer x86_64. Pembangun harus sedar bahawa Rosetta juga tidak dapat menterjemah arahan vektor AVX, AVX2 dan AVX512.

Sedikit sejarah

Apple telah menggunakan nama Rosetta sebelum ini. Apabila ia memindahkan Mac daripada pemproses PowerPC ke cip Intel, ia menggunakan sesuatu dengan nama yang sama untuk melaksanakan fungsi yang sama membolehkan apl PowerPC berjalan pada cip Intel.

Walaupun nama dan matlamat kekal sama, terdapat perbezaan besar antara bentuk Rosetta itu dan versi yang kami gunakan hari ini kerana Apple telah membangunkan pemproses destinasi, yang bermaksud ia mempunyai keperluan Rosetta dalam fikiran semasa ia mereka bentuk M1.

Ini bermakna ia telah dapat membina beberapa elemen yang diperlukan untuk menyampaikan sokongan ini pada cip itu sendiri. Inilah sebabnya mengapa sesetengah apl yang berfungsi dalam emulasi Rosetta pada Apple Silicon Mac sebenarnya berjalan lebih pantas daripada yang mereka lakukan pada Intel.

Bagaimana prestasinya?

Seperti yang telah saya jelaskan, saya telah menggunakan mini M1 Mac untuk seketika. Mengikut pengalaman saya, kebanyakan aplikasi berprestasi dengan baik ia selalunya jauh lebih pantas apabila dijalankan pada cip M1 berbanding pada Mac berkuasa Intel yang setara.

Perlu diperhatikan juga bahawa pemproses ini memberikan kecemerlangan dalam pengendalian memori. Apple telah membangunkan teknologi yang dipanggil Unified Memory Architecture (UMA) yang berkongsi memori merentas semua fungsi pemproses. Oleh kerana memori, pemproses dan elemen sistem lain semuanya dihoskan pada cip, anda boleh mengharapkan prestasi cemerlang. Ini boleh dilihat terutamanya pada apl intensif grafik, yang saya dapati berjalan lebih pantas daripada sebelumnya.

Berapa lamakah Rosetta 2 akan tersedia?

Kami tidak tahu sama ada Rosetta 2 akan sentiasa tersedia.

Dari segi sejarah, Rosetta telah disertakan dalam Mac OS X 10.4.4 Tiger, menjadi pilihan yang boleh dimuat turun dalam OS X 10.6 Snow Leopard, tetapi hilang pada tahun berikutnya. (Dalam kes itu, peralihan telah selesai lebih awal daripada yang dijangkakan apabila Apple berhenti menjual Mac berdasarkan seni bina yang lebih lama.)

Apple telah komited untuk menyelesaikan peralihan antara pemproses Intel dan Apple Silicon dalam masa dua tahun, yang menunjukkan ia akan menyokongnya, dan akan terus tersedia dalam keluaran berikutnya. Apple tahu bahawa orang ramai masih akan membeli Mac baharu yang menjalankan pemproses Intel sepanjang peralihan ini.

Dengan mengambil kira perkara ini, nampaknya munasabah untuk berfikir Apple akan mengekalkan sokongan untuk Rosetta 2 dalam macOS sekurang-kurangnya pada tahun 2023. Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang Rosetta, lihat nota Pembangun Apple ini.

Sila ikuti sayaTwitteratau sertai saya dalam bar & gril dan kumpulan Perbincangan AppleHolic di MeWe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *