Semua fon kepala dan fon telinga Bluetooth harus mempunyai tetapan ini

Rita El Khoury / Pihak Berkuasa Android

Setiap orang yang telah menerima sepenuhnya ekosistem Apple mungkin terlupa tentang masalah menggunakan Bluetooth untuk audio. Walaupun ia merupakan cara paling universal untuk menyambungkan aksesori ke telefon kami, ia adalah rumit dan jauh daripada penyelesaian yang ideal. Dalam dunia yang mengutamakan Android kami, kami ingin menggunakan satu set kepala Bluetooth dengan semua peranti kami, tetapi lebih kerap daripada tidak, kami perlu memilih.

Senario kes terbaik, saya boleh menyambungkan set kepala saya dengan komputer dan telefon saya secara serentak, dan memastikan ia juga telah dipasangkan dengan tablet saya, TV saya dan telefon kedua saya sekiranya saya mahu mendengarnya. Walau bagaimanapun, realitinya ialah saya jarang dapat mengawal set kepala saya yang mana satu ini akan memutuskan untuk disambungkan pada bila-bila masa, dan saya perlu meluangkan masa seminit untuk mematikan dan menghidupkannya untuk memastikan ia memilih yang saya mahu.

Untuk sementara waktu, penyelesaian saya untuk mengelakkan keseluruhan kekacauan ini adalah dengan mempunyai beberapa set kepala Bluetooth Marshall Monitor II untuk komputer dan iPad saya, SoundCore Liberty Air 2 Pro untuk telefon utama saya, dan apa sahaja yang saya sedang menguji pada masa itu akan menjadi. disambungkan ke TV dan telefon kedua saya. Anda boleh bayangkan betapa seronoknya untuk menyesuaikan ini apabila bertukar antara mereka. Tetapi sekurang-kurangnya saya tidak perlu berurusan dengan kelegapan Bluetooth dan apa sahaja peranti berpasangan dan pilihannya.

Itu sehingga saya mendapat SoundCore Liberty 3 Pro ($170) dan menyelidiki apl Androidnya. Saya menemui bahagian khusus untuk peranti yang telah dipasangkan dengannya. Saya dapat melihat dua yang terbaharu, ditambah dengan yang tidak aktif ketika itu. (The Liberty 3 Pro menyokong Bluetooth Multipoint, jadi ia boleh disambungkan secara aktif kepada dua peranti berbeza pada masa yang sama.) Togol mudah membolehkan saya mematikan salah satu peranti aktif dan menyambung ke peranti lain. cemerlang. Ia juga membolehkan saya mencetuskan gandingan ke peranti baharu juga.

Antara muka aplikasi benar-benar mengubah cara saya berinteraksi dengan set kepala Bluetooth saya, mengubah proses yang biasanya legap menjadi telus dan boleh dikonfigurasikan dengan cepat. Putuskan sambungan dari ini, sambung ke itu; ia semudah togol. Saya boleh menyimpan sepasang tunas yang sama di telinga saya, dipasangkan dengan komputer dan telefon saya, kemudian nyahdayakan satu tunas dan beralih kepada tablet atau TV saya apabila diperlukan. Dan apabila saya selesai, tukar semula.

Putuskan sambungan dari ini, sambung ke itu; ia semudah togol.

Selepas penemuan ini, saya mencari koleksi fon kepala Bluetooth bersaiz sederhana dan tunas wayarles sejati untuk melihat sama ada ciri ini sentiasa ada tetapi saya terlepasnya. Ternyata ia tidak seunik yang saya fikirkan, tetapi tidak juga meluas. Seperti SoundCore, kedua-dua Bose dan Sony menawarkan ini, tetapi hanya untuk set kepala Bluetooth mereka yang menyokong Multipoint. Sennheiser dan Plantronics menjadikannya tersedia walaupun untuk set kepala yang hanya boleh menyambung ke satu peranti pada satu masa. Dan Marshall nampaknya tidak menyokong fungsi ini sama sekali. Saya tidak dapat menguji semua jenama fon kepala atau tunas wayarles, tetapi saya pasti ia adalah beg campuran di luar sana.

Sudah tentu, ini masih jauh untuk menjadikan pengalaman Bluetooth lancar seperti semasa menggunakan AirPods Apple dengan peranti Apple, tetapi ia sedekat yang kita boleh dapatkan sekarang. Saya ingin melihat antara muka ini menjadi standard untuk semua fon kepala dan tunas Bluetooth dan kemungkinan semua aksesori Bluetooth yang mungkin anda gandingkan dengan berbilang peranti, seperti papan kekunci atau tetikus. UI visual akan sentiasa, sentiasa mengatasi pukulan dalam gelap, yang merupakan sambungan Bluetooth selama bertahun-tahun. Hakikat bahawa ini bukan satu keperluan lagi memberi saya jeda, tetapi jika lebih banyak jenama utama menyertai pergaduhan itu, penggunaan diharapkan akan berkembang.

Baca artikel asal di sini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *