Semakan realiti: Bolehkah anda menggunakan Chromebook untuk bekerja?

Bukan berita Android biasa anda gabungan pelbagai nasihat, cerapan dan analisis dengan wartawan Android veteran JR Raphael.

“Pasti, Chromebook sesuai untuk sekolah dan bahan mudah lain, tetapi anda sebenarnya tidak boleh menggunakannya untuknya kerja boleh tak?”

Sebagai seseorang yang menulis tentang platform OS Chrome Google sejak awal, itulah soalan yang saya dengar lebih banyak kali daripada yang saya boleh kira. Jadi saya mulakan untuk mendapatkan beberapa perspektif semasa tentang jawapannya.

Untuk konteks, Chromebook sebenarnya telah memainkan peranan penting dalam kehidupan peribadi saya selama bertahun-tahun. Semasa saya menggunakan sistem desktop Windows di pejabat saya semasa hari kerja, saya bergantung pada Chromebook untuk hampir semua perkara lain yang tidak sesuai untuk menaip telefon selepas waktu pejabat, membayar bil hujung minggu, kerja ringan di luar meja saya, dan sebagainya. Saya telah membawa Chromebook bersama saya untuk mengendalikan kerja semasa saya dalam perjalanan juga, tetapi sudah lama berlalu dan budak, oh budak, telah banyak berubah.

Salah satu perkara itu ialah ketersediaan apl Android yang meluas sekarang pada OS Chrome. Chromebook semasa yang saya miliki secara peribadi dan terbaharu mengembara dengannya ialah Chromebook Pixel asal, dan ia (a) bukan peranti boleh tukar dan (b) cukup umur sehingga ia bukan antara peranti yang dinaik taraf dengan sokongan Gedung Google Play awal tahun ini .

Jadi dalam perjalanan perniagaan ke Boston baru-baru ini, saya memutuskan untuk menggunakan Chromebook yang lebih kontemporari sebagai satu-satunya peranti pengkomputeran skrin besar saya. Tiada komputer riba lain, tiada tablet tradisional, hanya satu Chromebook untuk semua yang saya perlu lakukan, dari saat saya meninggalkan rumah saya hingga malam kepulangan saya.

Percubaan kerja Chromebook: edisi 2017

Untuk merumuskan tanggapan saya dengan peranti yang boleh memanfaatkan sepenuhnya ciri semasa OS Chrome, saya meminjam Chromebook Flip C302CA Asus Chromebook Flip C302CA produk bernilai $500 yang saya gambarkan sebagai sistem julat pertengahan atas yang sangat bagus. Seperti kebanyakan Chromebook pada masa kini, ia ialah komputer riba skrin sentuh boleh tukar dengan engsel 360 yang membolehkan anda menggunakannya dalam pelbagai mod, daripada komputer riba hingga batu tulis yang diratakan sepenuhnya.

Chromebook Untuk Kerja: Asus Chromebook Flip C302CAAsus

Dan anda tahu apa? Sepanjang minggu saya tiada, termasuk dua hari perjalanan berbilang penerbangan, saya tidak pernah terlepas persediaan desktop standard saya. Dalam banyak cara, sebenarnya, saya sebenarnya berasa seperti saya lebih baikdimatikan daripada saya menggunakan komputer riba Windows tradisional untuk tujuan perjalanan perniagaan saya.

Kini, kebanyakannya adalah disebabkan oleh sifat kerja saya: Kebanyakan kerja saya hari ini dilakukan dalam apl berpusatkan awan seperti Google Drive, Google Keep dan Gmail. Saya menggunakan sistem pengurusan kandungan berasaskan awan untuk menerbitkan cerita. Saya menggunakan sama ada Slack atau e-mel untuk hampir semua komunikasi berasaskan kerja saya. Jadi seperti ramai orang dan seperti yang saya perhatikan pada masa lalu, peralihan daripada sistem pengendalian desktop tradisional kepada OS Chrome tidak memerlukan banyak pemikiran atau pelarasan untuk saya.

Walau bagaimanapun, dalam pengalaman kerja Chromebook saya yang lalu, selalu ada satu asterisk yang mengganggu: Saya kadangkala mendapatkan kembali dokumen daripada editor dengan soalan atau cadangan yang dibuat dengan sistem Perubahan Jejak Microsoft. Dan walaupun Dokumen Google mempunyai sistem “Cadangan” setandingnya sendiri yang berfungsi dengan baik dalam dan dengan sendirinya, mencampurkan kedua-dua format tidak betul-betul lancar terutamanya apabila orang lain menjangkakan dokumen itu kembali dalam format yang sama yang mereka hantar.

Kali ini, itu bukan satu isu: Terima kasih kepada sokongan apl Android pada Chromebook Flip, saya boleh menggunakan apl seperti OfficeSuite Pro untuk membuka dokumen Word dalam format asalnya, tanpa sebarang penukaran dan melihat serta membalas perubahan serta ulasan dengan betul dalam sistem Track Changes Microsoft. (Saya juga boleh menggunakan Microsoft Word sendiri dengan cara yang sama seperti versi Androidnya, tidak seperti versi berasaskan web, dipaparkan sepenuhnya tetapi saya tidak mempunyai atau ingin membeli langganan berterusan untuk keperluan terhad saya.)

Kaveat kerja Chromebook lain yang selalu saya hadapi berkisar pada pengeditan imej, dan ini malangnya masih agak mengecewakan. Android mempunyai banyak apl yang sangat baik untuk menggilap foto, tetapi tiada alternatif yang bagus untuk kerja grafik berbilang lapisan berkaliber Photoshop. Apl web seperti Pixlr boleh menyelesaikan kerja dengan mudah tetapi kekal kurang optimum daripada pengalaman penuh Photoshop apabila melibatkan aliran kerja saya.

Jadi itu terbukti menjadi satu kelemahan yang realistik dalam kerja sehari-hari pada Chromebook untuk saya. Saya pasti boleh mampir dengan pilihan penyuntingan imej yang tersedia, tetapi saya terlepas mempunyai perisian berkaliber desktop penuh dalam domain itu. (Mungkin suatu hari nanti…)

Kesimpulan kerja Chromebook

Itu membawa kita kembali kepada soalan asal kami: Bolehkah anda menggunakan Chromebook untuk bekerja? Akhirnya, seperti yang ditunjukkan oleh pengalaman saya, jawapannya bergantung pada jenis kerja yang perlu anda lakukan. Jika anda mempunyai utiliti desktop khusus yang anda perlukan untuk perkara kerja anda tanpa setara berasaskan web atau Android yang sesuai, maka tidak, anda tidak akan dapat menggunakan Chromebook dengan berkesan untuk kerja anda.

(Secara teknikal, anda bolehsentiasa gunakan alat seperti Desktop Jauh Chrome Google untuk mengakses perisian desktop tradisional melalui komputer lain dan itu adalah pilihan yang bagus untuk digunakan dalam keadaan darurat tetapi secara realistik, ia bukan sesuatu yang anda mahu lakukan untuk jangka masa yang panjang secara tetap .)

Walau bagaimanapun, semakin banyak keperluan seperti itu lebih terkecuali daripada peraturan. Kebanyakan orang tidak memerlukan kuasa penuh Photoshop untuk kerja mereka. Semakin banyak perisian perniagaan tersedia dalam versi web atau Android. Chromebook sama sekali tidak akan berfungsi untuk semua orang, tetapi ia ialah akan menjadi pilihan yang berdaya maju untuk sebilangan besar profesional kini lebih daripada sebelumnya.

Tidak syak lagi, sebahagian daripada itu adalah terima kasih kepada kehadiran apl Android, yang benar-benar mentakrifkan semula kemungkinan dan batasan Chromebook. Situasi Microsoft Office dari pengembaraan saya sendiri adalah contoh yang sempurna (dan katakan apa yang anda mahu, tetapi ramai orang mempunyai keperluan yang lebih mendesak untuk mengakses perisian Office penuh pada komputer kerja mereka). Apl Android juga menangani peninggalan OS Chrome yang telah lama wujud seperti kekurangan klien Skype yang mampu membuat panggilan video untuk web.

Tetapi apl Android tidak akan menangani lebih banyak keperluan khusus seperti kekurangan program pengeditan imej berkaliber desktop yang ditampilkan sepenuhnya, seperti yang sering saya ingatkan, atau kekurangan perisian khusus khusus platform lain. Apl Android pergi jauh ke arah mengisi kekosongan untuk orang yang sudah pun melakukannya dekat untuk dapat menggunakan Chromebook untuk bekerja, tetapi ia bukanlah penyelesaian ajaib yang tiba-tiba akan menjadikan platform keseluruhan untuk semua orang.

Bagi kita dalam kategori dahulu atau mereka yang OS Chrome sudah mencukupi sebelum penambahan apl Android mencapai satu perkara lain yang patut disebut: Ia membuka pintu kepada beberapa kemungkinan menarik dengan membenarkan anda menjalankan perisian eksklusif mudah alih sebelum ini pada komputer riba biasa anda. Seperti yang telah saya katakan sebelum ini, Chromebook adalah tablet Android baharu secara berkesan dan apabila peranti yang sama itu juga merupakan komputer kerja anda, anda akan mendapat pengalaman semua-dalam-satu yang menarik yang tidak boleh didapati di tempat lain.

Semasa perjalanan perniagaan saya, contohnya, saya menukar Chromebook Flip ke dalam mod tabletnya dan menonton filem serta video lain pada skrin yang luas semasa penerbangan saya. Saya tidak perlu mengambil tablet yang berasingan untuk tujuan sedemikian, dan saya juga tidak perlu membayar apa-apa tambahan untuk “menyewa” kandungan sedemikian kerana apl Android Netflix dan YouTube, tidak seperti setara berasaskan web mereka, membolehkan anda menyematkan video ke peranti untuk tontonan luar talian. Itulah faedah yang cukup menarik untuk komputer riba.

Terdapat banyak contoh lain seperti itu, tetapi anda mendapat idea: Ada sesuatu yang boleh dikatakan kerana mempunyai peranti yang mengendalikan semua yang anda perlukan dari saat anda meninggalkan rumah hingga ke penghujung hari sama ada anda pergi bekerja, melancong selama perniagaan, atau apa sahaja. Dengan kehadiran baharu apl mudah alih bersama-sama dengan semua kelebihan teras Chrome OS, Chromebook boleh menjadi peranti kerja dan segala-galanya yang serba boleh unik untuk jenis pengguna tertentu.

Bagi saya, dengan asterisk pilihan penyuntingan grafik masih belum ada agak di mana saya mahu mereka berada, itu sudah tentu terbukti berlaku. Saya meninggalkan rumah saya dengan hanya membawa satu peranti boleh tukar ringan di dalam beg saya, dan satu komputer riba itu mengendalikan semua yang saya perlukan khusus kerja dan sebaliknya dan dengan cara yang tidak boleh dimiliki oleh komputer tradisional atau boleh tukar.

Jadi, ya: Chromebook pasti boleh digunakan untuk kerja dan banyak lagi. Satu-satunya soalan yang perlu anda jawab ialah sama ada OS Chrome itu sendiri sesuai untuk anda atau tidak.

Twitter Perisikan Android

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *