Semakan Jam Tangan Pintar Amazfit GTR 3

Semua TAWARAN HITAM JUMAAT yang anda perlukan!

Kami disokong pembaca. Pautan luar mungkin memberi kita komisen.

Amazfit telah melancarkan jam tangan pintar Amazfit GTS 3, GTR 3 dan GTR 3 Pro terbaharu pada 11 Oktober. Amazfit GTR 3 hadir dengan ciri unik baharu, reka bentuk yang cantik dan bersih serta ciri perisian hebat yang menjadikannya peranti yang menarik.

Amazfit GTR 3 baharu didatangkan dengan sistem pengendalian serba baharu yang dipanggil Zepp OS. Ia mempunyai banyak fungsi terbina dalam, terdapat pilihan kebolehubahsuaian yang hebat, banyak muka jam pra-bina dan ciri pemantauan aktiviti kesihatan yang sangat baik.

Saya telah menggunakan GTR 3 selama lebih sebulan sebelum menulis ulasan ini, malah saya telah mengambilnya dalam perjalanan jalan raya baru-baru ini selama beberapa hari untuk melihat cara ia mengendalikan sedikit kembara. Sesetengah keputusan mungkin tidak mengejutkan sesiapa, tetapi ia pasti membuatkan saya kagum kerana ini adalah peranti Amazfit pertama yang saya gunakan secara meluas untuk tempoh yang panjang.

Pembungkusannya agak standard. Jam tangan datang dengan kandungan biasa yang anda jangkakan untuk melihat untuk peranti serupa. Kotak itu mengandungi jam tangan itu sendiri, dan talinya sudah dipasang di luar kotak. Amazfit juga menyertakan USB-A kepada kabel pengecasan magnet proprietari, yang bermaksud bahawa anda memerlukan penyesuai jika anda hanya mempunyai pengecas dinding berkuasa USB-C walaupun saya ragu ini akan menjadi isu bagi kebanyakan orang.

Selain itu, kotak itu hanya mengandungi kertas kerja biasa, seperti manual tentang cara menyediakan jam tangan dan memasangkannya dengan telefon, dan maklumat waranti tradisional.

Amazfit GTR 3 sangat ringan, dan ia datang dengan penampilan yang minimum dan moden. Walaupun anda mungkin berfikir bahawa menjadi ringan datang dengan kompromi kepada kualiti binaan, saya boleh memberi jaminan kepada anda bahawa ia terasa sangat premium, dan ia terasa hebat untuk disentuh dan dipakai. Casis diperbuat daripada aloi aluminium gred pesawat yang tahan lama, dan ia mempunyai dua butang di sebelah kanan. Butang kanan atas juga merupakan mahkota boleh putar dan ia berfungsi dengan sempurna semasa menavigasi jam tangan dan kebanyakan apl.

Tali yang disediakan juga terasa hebat, dan saya mendapati ia sangat selesa, walaupun semasa saya memakai jam tangan selama beberapa hari berturut-turut, tanpa menanggalkannya. Bagi anda yang ingin menggantikan tali dengan sesuatu yang lain, anda akan gembira mengetahui bahawa ia mempunyai mekanisme pelepasan cepat, dan anda boleh memasangkannya dengan mana-mana tali lain yang anda inginkan.

Skrinnya ialah panel AMOLED 1.39-inci dengan resolusi 454 x 454 (326 PPI), dan ia dilindungi oleh kaca terbaja dan salutan anti-cap jari. Saya mendapati kaca itu sendiri sangat tahan lama, kerana saya secara tidak sengaja memukul pergelangan tangan saya di atas meja beberapa kali sehari. Paparan tidak pernah retak atau menunjukkan sebarang tanda penyalahgunaan. Panel sentiasa cukup besar untuk membaca pemberitahuan dan cukup terang untuk melihatnya dalam cahaya matahari langsung atau dalam bilik yang gelap gelita.

Amazfit GTR 3 juga mempunyai sijil 5 ATM, yang bermaksud anda boleh membawanya dengan mudah ke kolam renang, dan ia juga boleh menjejaki aktiviti anda di bawah air. Saya hanya berjaya membasahinya apabila saya membasuh tangan saya dan semasa saya berada di dalam bilik mandi. Saya gembira untuk melaporkan bahawa ia selamat dari segala-galanya, walaupun sedikit tenggelam, dan saya pasti perenang akan gembira menggunakannya untuk menjejaki aktiviti mereka semasa bersenam.

Motor penggetar juga sangat baik. Ia tidak seteguh jam tangan pintar lain, tetapi saya fikir ia memberikan pengalaman yang hebat untuk tanda harga, dan saya tidak pernah terlepas panggilan atau pemberitahuan. Kepekaan getaran boleh ditukar dalam tetapan, walaupun saya tidak menyentuhnya kerana ia berfungsi dengan sempurna di luar kotak.

Sebelum saya pergi secara mendalam tentang perisian, saya perlu menyebut bahawa GTR 3 datang dengan sistem pengendalian baharu yang dipanggil Zepp OS. Ia mempunyai ciri terbina dalam keseluruhan yang hebat, dan ia menjadikan jam tangan itu seperti jam tangan pintar yang sesuai. Saya tidak pernah menjumpai sebarang kelewatan atau tingkah laku lembap, dan ia sentiasa berfungsi seperti yang dimaksudkan. Prestasi keseluruhan adalah sangat baik dan sangat lancar. Ia juga patut disebut jam tangan berfungsi pada iOS 12.0 dan ke atas dan Android 7.0 dan ke atas yang bagus untuk dilihat. Semasa tempoh semakan saya, saya telah menggunakannya pada Samsung Galaxy Z Fold 3 saya, dan ia tidak pernah terputus sambungan dan saya tidak pernah menemui sebarang masalah.

Apl Zepp juga menyediakan kebanyakan fungsi dan tetapan, dan ia berfungsi dengan agak baik, walaupun ini biasa bagi saya kerana saya telah menggunakan peranti Amazfit pada masa lalu. Aplikasi ini memaparkan semua maklumat yang saya ingin tahu semasa saya mula-mula membukanya, dan menawarkan semua yang saya perlukan untuk mengkonfigurasi GTR 3.

Jam tangan itu sendiri agak boleh disesuaikan, dan anda boleh menukar item menu dan pesanannya mengikut keperluan anda. Malangnya, muka jam menawarkan kurang pilihan penyesuaian. Amazfit mempunyai kedai kendiri terbina dalam pada apl Zepp, dan terdapat juga 100 muka jam pra-buatan yang bergaya untuk dipilih, tetapi saya mahukan lebih daripada sekadar menambah beberapa komplikasi pantas padanya dan menukar kertas dinding.

Pada keadaan semasa, muka jam tangan pra-bina menyelesaikan tugas, dan anda juga mendapat beberapa pilihan pemperibadian dalam tetapan, tetapi ia jauh daripada apa yang pengguna berkuasa seperti saya mahukan secara tetap. Pencinta kecergasan dan pengguna biasa mungkin akan berpuas hati dengan tetapan, tetapi jika anda seorang pengguna berkuasa yang mahukan banyak kebolehsesuaian, ini bukan.

Walaupun pemberitahuan disegerakkan dengan baik dengan Galaxy Z Fold 3 saya, sekali-sekala, saya akan menerima e-mel atau mesej teks yang tidak akan dipaparkan dengan betul pada jam tangan pintar, dan kadang-kadang, keseluruhan e-mel akan dipaparkan pada jam tangan dalam format yang tidak disokong. Nasib baik, subjek dan tajuk muncul dengan baik untuk e-mel, yang bermakna saya boleh membezakan dengan mudah jika ia adalah e-mel penting atau sampah. Namun, adalah bagus untuk mendapatkan beberapa pilihan tentang cara saya mahu pemberitahuan tertentu dipersembahkan pada jam tangan, dan bukannya mendapat banyak kekacauan yang tidak boleh dibaca. Perlu diingat bahawa makluman lain daripada apl lain berfungsi dengan baik dan semuanya mudah dibaca.

Amazfit GTR 3 mempunyai lebih 150+ mod sukan terbina dalam, dan ia boleh menjejaki perkara seperti berlari dan berjalan, berbasikal, berenang, senaman dalaman dan luaran, sukan dalaman seperti memanjat tangga, menari, sukan tempur, sukan bola, sukan air, sukan musim sejuk, sukan riadah seperti gelung hula, permainan papan & kad apa sahaja maksudnya, dan banyak lagi.

Aktiviti ini dijejaki menggunakan penderia Biometrik BioTracked 3.0 PPG, yang turut menyokong pemantauan oksigen darah, dan terdapat juga penderia denyutan jantung. Saya telah membandingkan keputusan oksigen darah dengan Oximeter, dan hasilnya adalah sama. Penderia denyutan jantung juga kelihatan tepat pada kebanyakan masa, dan hanya terdapat sedikit perbezaan jika dibandingkan dengan Galaxy Watch saya, atau Apple Watch Series 6.

Perisian ini biasanya hebat dalam mengenal pasti perkara yang anda lakukan, tetapi ia kadangkala boleh mencampur adukkan keadaan, dan kadangkala, ia menyangka saya sedang berbasikal, walaupun saya hanya berjalan keluar ke kereta saya dengan tergesa-gesa. Terdapat beberapa isu dengan mengenal pasti aktiviti sukan yang betul, tetapi secara amnya, ia boleh mengenal pasti acara ini tanpa sebarang isu. Semasa tempoh semakan saya, saya menerima sekurang-kurangnya dua kemas kini perisian yang menangani beberapa masalah lain, dan saya percaya ketepatan hanya akan bertambah baik dalam beberapa bulan akan datang. Sudah tentu, anda juga boleh menyediakan secara manual senaman yang anda lakukan untuk mengelakkan isu ini, dan saya akan mengesyorkan anda mengambil beberapa langkah tambahan untuk mendapatkan hasil yang lebih tepat pada penghujung hari atau senaman anda.

Jam tangan ini juga mempunyai GPS terbina dalam yang menyokong sistem navigasi GLONASS, Galileo, BDS dan QZSS, yang bermaksud bahawa tidak kira di mana anda berada, kemungkinan besar ia akan dapat menjejak lokasi anda dan mengukur sebarang aktiviti yang mungkin anda lakukan . Saya telah menggunakan GPS beberapa kali untuk menjejaki aktiviti saya, dan saya mendapati ia sangat tepat dan tepat.

Amazfit menjanjikan “hayat bateri 21 hari” pada GTR 3, dan walaupun ia kelihatan sangat menjanjikan di atas kertas, saya mendapati ia bertahan di mana-mana antara 7-12 hari dengan sekali cas jika anda menggunakan kebanyakan penderia untuk menjejaki kecergasan anda aktiviti, tidur, dan juga menerima lebih daripada seratus pemberitahuan sehari.

Apabila saya mula-mula menggunakan jam tangan, saya mempunyai Pemantauan Kadar Jantung Sepanjang Hari ditetapkan untuk 1 minitdan juga Pemantauan kadar jantung aktif ciri dihidupkan, yang mengakibatkan kira-kira 8-12% kehabisan bateri setiap hari secara purata. Apabila saya menetapkannya untuk memantau setiap 5 minit dan mematikan pemantauan kadar denyutan jantung yang aktif, ia hanya akan mengalir di mana-mana antara 5-10% setiap hari, bergantung pada berapa banyak saya bergerak.

Hayat bateri tidak semestinya teruk, tetapi saya menjangkakan ia akan bertahan dua minggu dengan sekali cas. Realitinya ialah jika anda mahu ia bertahan hampir 2-3 minggu, anda perlu mematikan beberapa penjejakan tidur penjejakan dan fungsi degupan jantung untuk memanfaatkan peranti anda sepenuhnya, dan saya juga akan mempertimbangkan untuk mematikan getaran yang boleh menguras bateri lebih banyak lagi. Jika anda ingin mempunyai hayat bateri yang panjang, anda boleh menghidupkan penjimat bateri yang akan menyediakan 35 hari penggunaan daripada jam tangan, tetapi ia akan dikenakan kos untuk mempunyai fungsi barebones.

Secara keseluruhannya, bateri akan bertahan sekurang-kurangnya satu minggu atau lebih, bergantung pada cara anda menggunakan jam tangan pintar setiap hari, dan ia bergantung pada ciri yang anda putuskan untuk hidupkan dan gunakan dengan kerap. Jika anda menghidupkan ciri penjejakan kadar denyutan jantung dan tidur untuk mengimbas setiap 5 minit yang sangat penting bagi saya secara peribadi, anda akan mendapat kira-kira 10-12 hari penggunaan daripadanya. Persembahan hampir dua minggu sangat mengagumkan, untuk mengatakan sekurang-kurangnya, dan saya secara keseluruhan gembira dengan persembahan itu, walaupun saya suka ia bertahan 2-3 minggu yang selesa dengan sekali caj. Adalah penting untuk diingat bahawa peranti ini mempunyai Alexa terbina dalam, paparan yang agak besar dan ciri yang mengagumkan di sekelilingnya, jadi saya fikir adalah wajar untuk berkompromi sedikit pada bateri, yang masih sangat baik.

Sebagai nota sampingan, saya perlu menyebut bahawa animasi pengecasan kelihatan sangat keren, dan pengecasan sentiasa agak pantas. Menggunakan kabel pengecas magnetik adalah menyenangkan, dan saya tidak menganggapnya sebagai sesuatu yang menyusahkan. Saya biasanya menanggalkannya selama sejam atau lebih, dan ia hampir mengecas sehingga maksimum, memberikan saya hayat bateri yang selesa selama seminggu atau lebih.

Apabila sampai ke kesimpulan, soalan utama yang perlu anda tanyakan kepada diri sendiri ialah jenis penjejak aktiviti yang anda mahu pakai, dan apakah fungsi jam tangan pintar yang penting untuk anda. Jika anda termasuk dalam kategori yang mahukan kebanyakan ciri aktiviti dan beberapa kebolehubahsuaian dan muka jam pra-buatan yang hebat, sokongan Alexa, dan secara keseluruhan, jam pintar yang umumnya hebat, maka Amazfit GTR 3 memenuhi janjinya.

Jika anda mencari penjejak kecergasan yang hanya menawarkan ciri penting dan tiada fungsi jam tangan pintar, anda mungkin lebih baik menggunakan penjejak aktiviti tradisional. Lagipun, harganya selalunya hampir sama dengan GTR 3, atau kadangkala kurang.

Secara keseluruhan, Amazfit GTR 3 menawarkan segala-galanya dalam pakej yang kecil, premium dan ringan yang juga berpatutan dan kelihatan hebat. Saya sangat menikmati masa saya dengannya, dan saya boleh mengesyorkannya dengan sepenuh hati kepada sesiapa yang mencari penjejak kecergasan pintar dengan beberapa fungsi jam tangan pintar.

    Kualiti binaan yang hebat Reka bentuk yang bersih dan ringan Paparan yang besar dan terang Hayat bateri yang baik Penyepaduan & ciri aplikasi yang hebat Pilihan penjejakan kesihatan yang sangat baik Mampu milik

      Pemberitahuan terhad Memerlukan lebih banyak pilihan kebolehsesuaian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *