Semakan Hayat Bateri Pixel 2 XL

Bagi sebahagian besar orang di luar sana, hayat bateri adalah salah satu daripadanya, jika tidak yang ciri paling penting apabila ingin mengambil telefon pintar baharu. Kami telah melihat perkara yang sama setiap tahun: pengilang menjanjikan hayat bateri yang lebih baik terima kasih kepada pemproses yang lebih cekap kuasa, manakala Google menjanjikan versi terbaharu Android mereka lebih dioptimumkan dan mesra bateri — tetapi jarang sekali memberikan kesan dramatik pada hayat bateri. Sekurang-kurangnya tidak di dunia nyata.

Google Pixel 2 XL menjejalkan bateri 3,520mAh bersaiz bagus ke dalam bingkai tipisnya. Ia hampir mati walaupun dengan bateri 3,500mAh yang terdapat dalam Galaxy S8+ dan walaupun anda menjangkakan hayat bateri yang setanding, itu tidak boleh jauh dari kebenaran. Saya telah menggunakan telefon ini sejak 3 hari yang lalu dan saya telah mendokumenkan hayat bateri yang saya terima setakat ini. Mari kita lihat.

Piksel 2 Hayat Bateri XL

Sebelum kita mula, patut disebut (sekali lagi) bahawa hayat bateri adalah salah satu perkara yang tidak akan sama untuk mana-mana dua orang. Terdapat terlalu banyak pembolehubah yang dimainkan. Walaupun semasa kita berurusan dengan dua peranti tepat yang sama, perkara seperti apl yang dipasang, isyarat selular atau perkhidmatan yang berjalan di latar belakang — semua perkara ini sangat mempengaruhi hayat bateri dan boleh memesongkan keputusan. Bagi saya, apa yang boleh saya lakukan ialah membandingkan hayat bateri yang saya terima pada peranti yang dilengkapi dengan sama. Oleh itu, mari kita teruskan…

Bagi butiran tambahan yang patut disebutkan, saya kecerahan ditetapkan secara manual kepada kira-kira 50%, saya ada 150+ apl dipasang (termasuk Facebook dan Facebook Messenger), Paparan ambien ditetapkan kepada sentiasa hidup, serta yang baharu Bermain sekarang ciri pada skrin kunci (sentiasa mendengar). Dalam erti kata lain — saya tidak pernah menahan diri.

Apa sahaja yang Google lakukan dengan Pixel 2 XL, mereka nampaknya akhirnya berjaya mengurangkan hayat bateri Android yang sangat lemah. Sama ada ini unik untuk Pixel 2 XL atau semua peranti Android yang menjalankan Android 8.0 Oreo masih belum dapat dilihat.

Masa Pengecasan Pixel 2 XL

Hayat bateri hanya separuh daripada persamaan apabila memeriksa hayat bateri. Kelajuan pengecasan ialah satu lagi metrik penting dan kami telah melihat banyak kemajuan di sini sejak beberapa tahun lalu. Motorola mempunyai teknologi Pengecasan Turbo 30W mereka sendiri, OnePlus mempunyai Pengecasan Dash, dan Qualcomm telah menggembar-gemburkan Quick Charge 4.0 sebagai evolusi besar pengecasan pantas yang seterusnya.

Google, sebaliknya komited untuk menggunakan Penghantaran Kuasa Jenis C yang mematuhi USB pada peranti mereka. Menggunakan kabel Jenis-C ke Jenis-C stok yang terdapat dalam kotak, bersama-sama dengan pengecas stok (pengecasan biasa 5V/3A atau 9V/2A untuk Pengecasan Pantas), saya menurunkan bateri kepada 0% dan memantau dengan teliti berapa lama masa yang diperlukan untuk mengecas sepenuhnya Pixel 2 XL.

Keputusan? Ia mengambil masa 2 jam dan 43 minit yang sangat mengejutkan untuk “Mengecas dengan Cepat” Pixel 2 XL dengan pengecas/kabel stok. Jika anda ingin melihat pecahan terperinci tentang berapa pantas telefon dicas, lihat siaran saya sebelum ini di sini.

Kelajuan pengecasan juga agak tidak konsisten, terutamanya apabila mengenai jangkaan masa pengecasan yang dipaparkan pada skrin kunci. Pada mulanya, ia menunjukkan 24 minit yang terlalu optimistik sehingga penuh, tetapi nombor itu akhirnya melonjak dan perlahan secara mendadak semasa dipalamkan. Dalam erti kata lain: anggaran Pixel 2 XL “X min sehingga penuh” adalah jumlah bullsh*t.

Perlu diingat bahawa masa yang diperlukan untuk mengecas telefon sepenuhnya bukanlah seberapa pantas pengecasan berfungsi. Apa yang anda ingin beri perhatian ialah seberapa cepat telefon mencecah markah 50% hingga 75%. Ia adalah selepas peratusan di mana kelajuan pengecasan dikurangkan dan anda biasanya melihat penurunan besar dalam kelajuan untuk mengekalkan kesihatan bateri.

Walaupun begitu, kelajuan pengecasan yang saya perolehi pada unit saya adalah secara dramatik Berlainan daripada apa yang saya lihat orang lain laporkan (kurang sedikit daripada 2 jam, sama seperti Pixel XL tahun lepas). Sebagai perbandingan, bateri 3,300mAh Galaxy Note 8 mengambil masa 1 jam 47 minit untuk mengecas penuh, manakala bateri 3,300mAh OnePlus 5 boleh mengecas hingga 60% dalam masa 30 minit sahaja.

Kelajuan pengecasan pantas adalah lebih daripada faedah tambahan apabila ia berkaitan dengan peranti Android dan walaupun peranti pengecasan perlahan boleh menyusahkan, ia jarang sekali menjadi pemecah perjanjian. Saya tidak pasti mengapa kelajuan pengecasan saya sangat rendah, tetapi saya pasti Google sedang berusaha untuk membetulkannya.

Apa yang kamu semua dapat? Laporkan hayat bateri dan kelajuan pengecasan anda dalam ulasan di bawah dan mari bandingkan.

| | |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *