Selesaikan Isu FaceTime Pada iPhone, iPad & iPod Touch

Pada masa ini, FaceTime ialah ciri Wifi sahaja dan anda tidak boleh membuat panggilan video melalui sambungan data biasa anda seperti 3G atau EDGE. Jadi pastikan anda disambungkan ke rangkaian Wifi sebelum memulakan panggilan FaceTime. Selain itu, pastikan sambungan Wifi anda berfungsi dengan betul dengan membuka halaman web dalam Safari selepas menyambung ke rangkaian Wifi anda.

Jika anda tidak dapat melihat pilihan untuk membuat panggilan FaceTime pada iPhone 4 anda atau iPod Touch terkini, semak tetapan anda jika ciri FaceTime telah disekat. Pergi ke Tetapan > Umum > Sekatan dan lihat jika FaceTime dihidupkan. Jika tidak, tekan sahaja suis untuk menghidupkannya.

Jika anda dapat melihat pilihan FaceTime tersedia tetapi ia telah dilumpuhkan secara lalai, anda perlu mengaktifkan dan mendayakannya daripada menu tetapan. Pergi ke Tetapan > Telefon dan hidupkan FaceTime. Ia mungkin mengambil masa beberapa minit untuk diaktifkan sebagaimana adanya dilakukan melalui menghantar SMS kepada pembawa anda untuk mendayakan perkhidmatan pada sambungan anda (iPhone 4 sahaja). Setelah diaktifkan, anda kini boleh cuba membuat panggilan FaceTime memastikan anda disambungkan ke rangkaian Wifi yang berfungsi.

Mulakan semula ringkas iPhone 4 atau iPod touch anda mungkin membantu proses tersebut. Anda boleh mencuba mulakan semula lembut dengan menahan butang Kuasa ke bawah selama beberapa saat dan meleret peluncur keluar. Atau anda boleh melakukan mula semula keras dengan menahan butang Kuasa dan butang Utama pada masa yang sama sehingga skrin dimatikan.

Jika anda masih tidak dapat membuat panggilan FaceTime, anda mungkin perlu menetapkan semula tetapan peranti anda. Untuk berbuat demikian, pergi ke Tetapan > Umum > Tetapkan Semula > Tetapkan Semula Semua Tetapan. Ini tidak akan memadamkan mana-mana data atau kandungan anda, tetapi hanya akan menetapkan semula semua tetapan anda termasuk Wifi dan tetapan rangkaian lain.

Jika tiada satu pun daripada perkara di atas nampaknya menyelesaikan isu FaceTime anda, pemulihan penuh melalui iTunes mungkin satu-satunya pilihan yang tinggal. Pastikan anda menyediakan iPhone 4 atau iPod Touch anda sebagai peranti baharu dalam iTunes dan bukannya memulihkan daripada sandaran iPhone/iPod lama yang mungkin telah menyebabkan isu itu sejak awal lagi!

Jangan ragu untuk berkongsi isu FaceTime anda atau petua penyelesaian masalah dengan kami di bahagian komen di bawah. Anda juga boleh membincangkan perkara yang sama di halaman Facebook kami. Juga ingat untuk mengikuti kami Twitter untuk petua, helah FaceTime dan kemas kini iPhone 4 dan iPod touch yang lain.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *