Selepas semakan panduan Apple, masa untuk memberi tumpuan kepada perusahaan

Untuk mengatakan kenyataan Apple kepada pelabur yang menyemak semula panduan suku tahunannya mendapat banyak perhatian dalam industri teknologi adalah suatu pernyataan yang meremehkan. Kenyataan itu, yang sebahagian besarnya tertumpu pada jualan iPhone di China sebagai sebab utama untuk kehilangan jangkaan hasil sebanyak berbilion dolar, dengan cepat menjadi salah satu cerita teknologi dan perniagaan yang lebih besar pada tahun baharu.

Banyak perbincangan dalam beberapa hari kebelakangan ini memberi tumpuan kepada fakta bahawa Apple tidak lagi boleh bergantung pada jualan di China untuk memacu pertumbuhan iPhone yang berterusan dan menimbulkan persoalan sama ada dunia telah mencapai titik tepu iPhone. Antara penyelesaian yang dibincangkan ialah gesaan agar Apple mengubahsuai dirinya sebagai syarikat perkhidmatan dan bukannya pembuat perkakasan. (Sudah tentu terdapat aduan yang diperbaharui bahawa harga perkakasan Apple telah hilang kawalan.)

Sukar untuk mempertikaikan banyak hujah ini, walaupun penggunaan telefon pintar sejak sedekad lalu menjadikan pertumbuhan meteorik tidak mampan untuk Apple (atau mana-mana syarikat lain). Tanpa pasaran geografi baharu untuk dimasuki, Apple untuk mengekalkan pertumbuhan jualan akan mendapati dirinya semakin bergantung pada pelanggan yang menaik taraf peranti mereka atau pada pengguna Android yang memutuskan untuk beralih kepada iPhone. Hakikat bahawa orang ramai menaik taraf telefon mereka pada kadar yang lebih perlahan, dan semakin mengekalkan peranti di luar kitaran naik taraf dua tahun yang bersejarah, disebut antara sebab untuk menyatakan semula.

Walaupun Apple mungkin tidak mempunyai pasaran geografi seperti yang berlaku sejak sedekad lalu, itu tidak bermakna syarikat itu tidak mempunyai pasaran baharu yang berpotensi.

Pasaran perusahaan telah berkembang untuk Apple untuk beberapa waktu, terutamanya dalam beberapa tahun yang lalu; syarikat seperti IBM dan SAP telah menunjukkan bahawa penggunaan besar-besaran perkakasan Apple pada skala besar bukan sahaja mungkin tetapi juga bermanfaat.

IBM, yang pada musim luruh lepas menggunakan sumber terbukanya [email protected] program, telah menjadi peneraju dalam penggunaan perusahaan Apple dan telah menyatakan bahawa ia membelanjakan lebih sedikit untuk kos sokongan dan penyelenggaraan untuk pekerja yang menggunakan Apple berbanding mereka yang terus bekerja pada PC Windows. Syarikat itu juga merupakan salah satu daripada beberapa rakan kongsi perusahaan Apple telah bekerjasama dalam beberapa tahun kebelakangan ini, bekerjasama dengan pelanggan untuk membangunkan aplikasi perniagaan dan perusahaan untuk peranti Apple.

Pasaran perusahaan adalah salah satu pasaran teknologi global terbesar di bumi dan sementara Apple telah membangunkan tapak yang kukuh di dalamnya, masih terdapat banyak pertumbuhan yang perlu dimiliki. Merebut bahagian yang lebih besar daripada pertumbuhan itu boleh mengimbangi kesan dunia “iPhone puncak”. Adakah ia akan menawarkan jualan atau hasil peranti yang sama seperti pasaran sebesar China? Tidak mungkin, tetapi ia juga merupakan pasaran yang lebih mampan.

Satu perkara yang perlu dipertimbangkan tentang pasaran perusahaan ialah ia bukan hanya mengenai iPhone. Malah, bagi Apple, padang permainan itu mungkin lebih matang untuk jualan tablet iPad Pro dan MacBook baharu berbanding iPhone. Ini semua adalah produk yang mengembangkan jualan Apple melangkaui iPhone sahaja.

Apple iPad Pro (Generasi ke-3) / seni / lakaranepal

Salah satu cabaran yang dihadapi Apple dalam pasaran PC dan tablet pengguna ialah ia menghasilkan peranti premium dengan harga premium. Ramai pengguna memilih kos yang lebih rendah, komputer tanpa tulang, tablet atau peranti dua dalam satu. Perniagaan biasanya tidak. Kebanyakan jurujual perniagaan akan menyedari bahawa PC yang lebih mahal dan berkuasa lebih baik adalah tambang standard untuk syarikat 1) kerana jangka hayatnya yang lebih lama dan 2) kerana prestasi, penyelenggaraan dan kadar pembaikan. Secara umum, PC perniagaan yang dinaik taraf terutamanya komputer riba tidak jauh lebih murah daripada perkakasan Apple. Dan pembeli IT lebih cenderung untuk memberi perhatian kepada perkara seperti jumlah kos pemilikan sepanjang jangka hayat peranti berbanding pengguna yang menumpukan hanya pada kos pendahuluan.

Bagi Apple, ini merupakan peluang yang hebat. Terdapat bukti konsep yang semakin meningkat bahawa peranti Apple berfungsi dengan baik dalam perusahaan, memberikan kepuasan pekerja dan mempunyai kos pemilikan keseluruhan yang lebih rendah. Reka bentuk dan reputasi premium Apple juga menjadikan penawaran Mac atau iPad sebagai insentif pengambilan yang berpotensi. Dalam pasaran kerja hari ini, itu adalah fakta yang tidak boleh diabaikan.

Perkara utama di sini ialah Apple perlu melabur lebih banyak dalam perkongsian minda perusahaannya dan perlu mentakrifkan dirinya sebagai sebuah syarikat yang membuat produk di luar iPhone. Melakukannya mungkin akan membolehkan Apple mengelakkan amaran pendapatan masa depan dan kejutan pasaran yang terhasil yang datang bersama mereka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *