Sejauh manakah Pentingnya Kesihatan Bateri?

Pengguna di forum sokongan teknologi telefon pintar sentiasa bimbang tentang kesihatan bateri. Ia bukan sesuatu yang luar biasa untuk melihat siaran yang membimbangkan tentang ukuran seperti 95 peratus atau lebih tinggi. Dan itu semula jadi dan boleh difahami: kesihatan bateri nampaknya merupakan penunjuk yang bersih dan boleh dipercayai tentang prestasi bateri anda, dan tanpa bateri yang baik, telefon anda hanyalah pemberat kertas. Tetapi kesihatan bateri hampir tidak berkaitan dengan kesihatan peranti anda dan hampir selalu salah.

adakah-perkara-kesihatan-bateri-mengecas-iphone-smlr

Bateri lebih sukar untuk diukur daripada yang anda jangkakan. Malah sesuatu yang rutin mengukur cas semasa bateri menghasilkan ralat dan ketidaktepatan yang ketara. Kesihatan bateri adalah anggaran kasar yang terbaik. Telefon hanya boleh mengukur kapasiti bateri anda dengan tepat ke satu titik.

Lebih teruk lagi, solek kimia organik bateri memperkenalkan ralat organik yang tidak dapat diatasi. Kapasiti bateri anda mungkin berbeza-beza mengikut beberapa mata peratusan setiap kali anda mengecasnya, kadangkala sebanyak 10 peratus. Jadi sebarang ukuran kesihatan bateri yang anda lihat boleh terlepas tanda sebanyak 10 peratus.

Pertimbangkan contoh konkrit. Bayangkan bateri anda mempunyai kapasiti baharu sebanyak 3000 mAh. Hari ini, bateri anda memegang 2880 mAh. Telefon anda melaporkan ini sebagai “96% kesihatan bateri” kerana bateri anda kini hanya boleh menampung 96 peratus daripada kapasiti asal. Sepatutnya, nombor ini menghampiri kemerosotan bateri dan oleh itu status bateri.

adakah-kesihatan-bateri-penting-bateri-mati

Semua bateri merosot. Komponen kimia terurai, tindak balas perlahan, pemangkin gagal. Pada garis masa yang cukup panjang, setiap bateri akhirnya akan kehilangan kapasiti yang mencukupi untuk gagal. Tiada apa yang boleh lari daripada kerosakan entropi. Akibatnya, kesihatan bateri akan berkurangan secara beransur-ansur tidak kira berapa banyak anda menyusukannya. Ia dijangka dan tidak penting.

Nasib baik bagi kami, bateri litium-ion hari ini bertahan selama berabad-abad sebelum merendahkan jumlah yang bermakna. Bagi kebanyakan orang, bateri telefon anda tahan lebih lama daripada hayat berguna peranti. Kesihatan bateri akan beransur-ansur berkurangan dari semasa ke semasa apabila bateri mereput, tetapi ini adalah dijangka dan normal. Ia bukan perkara biasa untuk menjual atau mengitar semula telefon dengan kesihatan bateri 90 peratus selepas bertahun-tahun digunakan.

Jadi kami mempunyai ukuran yang tidak tepat yang tidak memberitahu kami maksudnya sambil menggalakkan kebimbangan terhadap bukan isu. Kesihatan bateri tidak sepenuhnya tidak relevan, tetapi jika kesihatan bateri dan ketidakrelevanan berada di pesta bersama-sama, kesihatan bateri akan berdiri dengan tidak selesa.

Dalam kebanyakan kes, kesihatan bateri memberitahu anda tentang kadar kegagalan bateri sebagaimana Purata Perindustrian Dow Jone memberitahu anda tentang ekonomi negara. Seperti mana-mana broker saham akan memberitahu anda, Dow hanya mempunyai hubungan kasual dengan realiti.

Pada asasnya, anda boleh mengabaikan sebarang ukuran kesihatan bateri melebihi 80 peratus dengan selamat. Apa-apa yang melebihi 90 peratus adalah fungsi yang sempurna. Hanya apabila kesihatan bateri anda menjadi rendah dan kekal rendah secara konsisten barulah anda bimbang. Apa-apa perkara yang konsisten di bawah kira-kira 80 peratus patut diperiksa.

Jika kita tidak boleh menggunakan kesihatan bateri untuk mengukur tempoh bateri, apakah yang boleh kita gunakan?

Penunjuk kesihatan bateri yang paling boleh dipercayai adalah pengalaman pengguna. Jika anda bimbang tentang bateri anda, perhatikan beberapa tanda klasik kegagalan bateri. Adakah telefon anda tiba-tiba mati dengan cas 30 peratus yang tinggal? Adakah operasi asas tiba-tiba mengambil masa dua kali lebih lama? Gejala tersebut menunjukkan masalah bateri dengan pasti dan tepat. Ironinya, telefon anda mungkin menunjukkan kesihatan bateri yang hebat di tengah-tengah isu ini. Dan itu sahaja memberitahu anda semua yang anda perlu tahu tentang ketepatan kesihatan bateri.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Alexander Fox ialah seorang penulis teknologi dan sains yang berpangkalan di Philadelphia, PA dengan satu kucing, tiga Mac dan lebih banyak kabel USB daripada yang pernah dia gunakan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *