Sejauh mana PC Windows anda akan mendapat lebih perlahan selepas tampung Meltdown dan Spectre

Kemas kini perisian tegar Intel yang menangani kelemahan Meltdown dan Spectre dalam semua PC telah menyebabkan lebih bahaya daripada kebaikan. Kemas kini untuk PC, tablet dan perkhidmatan awan yang dikuasakan oleh pemproses mereka menyebabkan isu but semula pada perkakasan termasuk Kaby Lake, Broadwell dan Haswell. Dalam erti kata lain, kemas kini keselamatan untuk peranti yang terjejas menyebabkan lebih banyak bahaya daripada kebaikan.

Dalam catatan blog baharu, Intel sekali lagi mengakui bahawa kemas kini perisian tegar terbarunya mengakibatkan isu but semula, dialami oleh beberapa pengguna, tanpa mengira spesifikasi perkakasan komputer. Pembuat chipset juga mendedahkan bahawa ia telah menemui punca masalah but semula.

Jika anda telah mengemas kini PC Windows atau Linux anda kepada versi perisian tegar mikrokod terkini yang mengurangkan kecacatan keselamatan Spectre dan anda mengalami but semula secara rawak, Intel mengesyorkan anda untuk menunggu pembetulan kerana pembuat cip akhirnya mengenal pasti masalah itu.

“Kami kini telah mengenal pasti punca utama bagi platform Broadwell dan Haswell dan membuat kemajuan yang baik dalam membangunkan penyelesaian untuk menanganinya. Pada hujung minggu, kami mula melancarkan versi awal penyelesaian yang dikemas kini kepada rakan kongsi industri untuk ujian, dan kami akan membuat keluaran akhir tersedia setelah ujian itu selesai,” kata Navin Shenoy dalam siaran akhbar.

Intel baru-baru ini mengesyorkan vendor OS, pembekal perkhidmatan awan untuk menghentikan pelancaran kemas kini kerana ia menyebabkan beberapa masalah yang tidak dijangka. Intel akhirnya telah menemui pembetulan dan kemas kini perisian tegar seterusnya akan dikeluarkan dalam beberapa minggu akan datang. Walau bagaimanapun, Intel memerlukan beberapa hari lagi untuk menguji kemas kini seterusnya dalam PC yang dikuasakan oleh pemproses mereka.

Intel kini mengesyorkan vendor OS untuk melancarkan semula perisian tegar yang akan membetulkan but semula rawak tetapi sekali lagi PC akan terdedah kepada Spectre. Intel menambah bahawa pengguna boleh menghadapi lebih banyak but semula jika kemas kini tidak dialih keluar oleh vendor OS dan penyedia perkhidmatan awan.

Nampaknya, Intel sudah bekerjasama dengan rakan kongsi mereka untuk menguji kemas kini perisian tegar sebelum melancarkannya kepada umum, proses ini akan mempercepatkan keluaran global. “Kami terus menggesa semua pelanggan supaya berhati-hati mengekalkan amalan terbaik keselamatan dan untuk pengguna memastikan sistem sentiasa dikemas kini,” kata Intel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *