Sejarah Apple Watch: 6 tahun dan seterusnya…

Apple Watch ialah jam tangan tunggal yang paling berjaya di seluruh dunia, dengan penguasaan pasaran sebanyak 55%. Pada tahun 2020, jualan Apple Watch mengatasi keseluruhan industri jam tangan Switzerland, yang menunjukkan kejayaannya yang menakjubkan. Apple menjual 31 juta unit yang mengagumkan manakala gabungan kesemua jenama Switzerland hanya menjual 21 juta unit.

Ini amat menarik memandangkan Apple Watch tidak serta-merta melihat kejayaan. Ia hampir tidak mempunyai mana-mana pengambil apabila ia mula-mula dilancarkan pada 2015. Apakah yang berubah dalam setengah dekad untuk menjadikannya mesti ada yang boleh dipakai? Mari ketahui dengan melihat sejarah ringkas model Apple Watch.

Apple Watch ialah barisan produk baharu pertama yang dilancarkan oleh Tim Cook. Apabila dia akhirnya melancarkannya pada April 2015, ia membawa kepada era baharu bagi raksasa teknologi itu apabila ia melangkah ke pasaran jam tangan pintar/barang boleh pakai yang baharu.

Tujuan Apple Watch adalah untuk membantu membebaskan orang daripada iPhone mereka sambil masih memberi mereka cara untuk terus berhubung dengan perkara penting yang mereka perlukan dalam era digital ini. Ia bersedia untuk menjadi peranti yang tidak boleh digunakan selama berjam-jam pada satu masa seperti telefon pintar.

Sebaliknya, ia akan menapis bunyi dan hanya menyampaikan maklumat penting kepada anda. Ini adalah langkah revolusioner ke hadapan kerana Apple telah menghabiskan masa selama tiga dekad untuk merintis peranti yang bertujuan untuk menarik perhatian kami selama mungkin.

Oleh itu, sejak awal lagi, Apple Watch telah dikonsepkan sebagai peranti yang akan membantu kami terus berhubung dengan cara yang kurang invasif berbanding telefon pintar kami. Sejak itu, setiap lelaran telah meningkatkan tumpuan untuk meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan. Mari kita lihat perubahan selama bertahun-tahun:

Apple Watch melepaskan diri daripada amalan biasa syarikat yang menawarkan rangkaian pilihan produk yang sempit. Sebaliknya, Apple Watch pertama mempunyai tiga varian yang sangat berbeza: Sport, Watch, dan Edition.

Walaupun aluminium $349 Sport melakukan fungsi yang sama seperti Edisi premium $17,000 yang diperbuat daripada emas 18 karat, ia adalah produk yang sangat berbeza yang disasarkan kepada pengguna yang berbeza.

Apple mengambil petunjuk daripada industri jam tangan untuk menawarkan pemperibadian dan pilihan untuk pelbagai cita rasa dan belanjawan. Oleh itu, ia menawarkan saiz, bahan, jalur dan penyesuaian dalaman yang berbeza melalui muka jam tangan dan komplikasi.

Fakta menarik: Jika anda pernah tertanya-tanya mengapa widget pada Apple Watch dipanggil “komplikasi,” ia adalah istilah yang digunakan dalam pembuatan jam tangan mewah yang merujuk kepada fungsi yang dilakukan oleh jam tangan melebihi masa dan minit.

Ketiga-tiga varian datang dalam kedua-dua saiz 38mm dan 42mm dengan keupayaan Bluetooth dan Wi-Fi. Ciri termasuk mahkota digital, sentuhan digital, sentuhan paksa, berbilang sentuhan dan butang sisi. Ia juga mempunyai penderia denyutan jantung dan, sudah tentu, direka untuk disepadukan dengan iOS.

Ciri lain adalah sama ada khusus Apple, seperti Siri, FaceTime, dsb. atau direka khas untuk kefungsian. Yang terakhir termasuk pembaca e-mel (Baca Mel), rakan perjalanan terarah GPS (Transit), dan penjejak kesihatan dan kecergasan.

Walau bagaimanapun, ciri-ciri ini boleh menggunakan bateri jam tangan dengan cepat, yang mengalahkan tujuannya. Walaupun mungkin untuk menetapkan Apple Watch kepada mod jam tangan asas semasa mengecas, ia mengganggu penjejakan kecergasan anda, mengganggu pengalaman pengguna.

Isu lain dengan Apple Watch yang berlaku setakat ini ialah pergantungannya pada mengekalkan sambungan yang boleh dipercayai dengan iPhone yang dipasangkan. Ini membawa kepada andaian bahawa jam tangan adalah peranti tambahan yang tidak diperlukan jika anda terpaksa membawa iPhone anda bersama anda.

Versi 2016 Apple Watch datang dengan beberapa penambahbaikan utama. Mungkin yang paling penting ialah penambahan GPS, yang bermaksud anda boleh menggunakannya untuk navigasi walaupun semasa anda tidak membawa iPhone anda.

Walaupun ciri penjejakan kecergasan kekal sama, Apple Watch generasi kedua juga kalis air sehingga 50 meter, jadi anda boleh memakainya semasa berenang. Ia juga mempunyai paparan yang lebih cerah dan pemproses yang lebih pantas. Malangnya, hayat bateri yang singkat berlaku.

2017 adalah tahun Apple Watch akhirnya mendapat populariti dan mengukuhkan kedudukannya sebagai lebih daripada sekadar alat tambah iPhone. Siri 3 ialah Apple Watch tertua (masih dalam pengeluaran pada 2021 dan tersedia pada pelbagai titik harga).

Ia merupakan satu langkah maju yang besar daripada Siri 2 dengan pemproses Apple S3 yang lebih pantas, sambungan Bluetooth yang dikemas kini, lebih banyak RAM dan Siri yang boleh bercakap (seperti pada iPhone), bukan hanya bertindak balas kepada arahan.

Selain itu, ia datang dalam dua model, satu dengan GPS dan selular, dan satu dengan GPS. Kedua-duanya mempunyai altimeter barometrik untuk menyediakan keupayaan navigasi yang lebih hebat. Versi selular juga boleh membuat panggilan telefon jika jam tangan berada pada pelan telefon yang sama seperti iPhone.

September 2018 memberikan kami Apple Watch Series 4 dalam pelbagai gaya dengan bahan, tali dan saiz yang berbeza. Sebagai contoh, anda boleh mendapatkan sarung aluminium kelabu 40mm dengan tali yang sepadan atau memilih sesuatu yang lebih besar dan cerah dengan sarung emas 44mm dan tali merah jambu.

Selain bahagian luar yang boleh disesuaikan, anda akan mendapat cip pemproses Dual-Core 64-bit yang berkuasa di bahagian dalam. Ini telah meningkatkan kelajuan dan kelancaran watchOS dengan ketara, menjadikannya mampu menjalankan aplikasi yang lebih canggih. Kefungsian yang dipertingkatkan ini memajukan kedudukan Apple Watch sebagai peranti yang diperlukan dan bukannya aksesori yang berlebihan.

Penambahbaikan lain dalam Apple Watch 4 termasuk Bluetooth yang lebih baik, meter pergerakan dan lokasi yang dipertingkatkan (termasuk giroskop, meter pecutan dan altimeter), serta penjejakan kesihatan dan kecergasan yang lebih maju. Ia memperkenalkan pengesanan jatuh, fungsi yang berpotensi menyelamatkan nyawa untuk orang dewasa yang lebih tua.

Kemuncaknya ialah teknologi pemantauan jantung yang termasuk ujian elektrokardiogram, yang dikenali sebagai ECG. Biasanya, elektrokardiogram sedemikian dilakukan di hospital dengan menggunakan nod elektrik sepuluh pad. Apple Watch mencapainya menggunakan nod petunjuk tunggal, menawarkan data kesihatan kritikal.

Apl ECG ini juga telah disokong, walaupun tidak disokong oleh Persatuan Jantung Amerika kerana ia berpotensi mempercepatkan diagnosis dan rawatan keadaan jantung dan memberi amaran awal tentang kecemasan jantung.

Kemuncak Apple Watch Series 5 ialah paparannya yang sentiasa hidup. Ia tidak mempunyai sebarang perubahan ketara yang lain. Paparan sentiasa hidup membolehkan anda memamerkan muka jam tangan dan komplikasi yang anda sesuaikan. Walaupun hayat bateri adalah satu isu, ia boleh dijimatkan kerana paparan akan diturunkan secara automatik kepada tetapan ambien apabila anda tidak melihatnya.

Tersedia dalam dua saiz, 40 mm dan 44 mm, sarung seramik dan titanium adalah tambahan yang tidak diperlukan pada pilihan aluminium dan keluli tahan karat.

Pada masa ini, Apple Watch terbaharu, Siri 6, ialah jam tangan pintar terbaik untuk kehidupan yang sihat. Ia tersedia dalam keluli tahan karat, titanium dan 100% aluminium kitar semula dengan paparan retina sentiasa hidup. Ia kalis air sehingga 165 kaki dan juga termasuk monitor oksigen darah.

Apple Watch SE, yang dilancarkan bersama Apple Watch Series 6, mempunyai ciri serupa pada harga yang berpatutan. Ia dilengkapi dengan cipset S5, manakala Siri 6 dilengkapi dengan cipset S6 terkini.

Selain itu, ia terlepas paparan sentiasa hidup, ECG, dan monitor oksigen darah. Tetapi ini tidak menghalangnya daripada menjadi salah satu alat pakai terbaik yang anda boleh dapatkan, terutamanya untuk penjejakan kecergasan. Selanjutnya, silikon gelung tunggal atau jalur benang berjalin menambah rupa kontemporari.

Kejayaan Apple Watch sepanjang enam tahun yang lalu telah membatalkan semua keraguan tentang utiliti yang wujud. Tetapi wajar untuk mengatakan bahawa ia bukan satu teknologi yang diperlukan oleh sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, seperti produk Apple yang lain, ia memikat anda dengan pengalaman unggul yang ditawarkannya.

Kebanyakan, jika tidak semua, pencinta teknologi dan pengguna Apple mendambakan produk ini kerana cara ia meningkatkan gaya hidup anda sambil mengurangkan pergantungan anda pada iPhone anda semasa keluar dan keluar.

Salah satu ciri yang paling disukai ialah sentuhan haptik yang menggunakan ketukan dan getaran lembut pada pergelangan tangan anda untuk memaklumkan anda tentang segala-galanya daripada panggilan masuk dan mesej kepada peringatan, makluman kesihatan dan banyak lagi.

Lebih-lebih lagi, estetika mempunyai banyak kaitan dengan daya tarikan. Malah pada tahun 2015, Apple Watch berada jauh di hadapan peranti boleh pakai yang serupa. Selanjutnya, sistem jalur jam tangan yang boleh ditukar ganti serta penyesuaian dalaman menjadikannya peranti yang benar-benar peribadi.

Apa lagi? Terdapat beberapa keadaan apabila Apple Watch telah menyelamatkan nyawa orang ramai.

Sebagai contoh, pada Mac 2021, William Rogers dari Somersworth, New Hampshire, telah diselamatkan daripada lemas apabila dia mendail 911 daripada Apple Watchnya selepas jatuh melalui ais.

Begitu juga, pada Februari 2021, Bob March yang berusia 58 tahun mengkreditkan Apple Watchnya kerana menyelamatkan nyawanya apabila ia menunjukkan bacaan jantung yang tidak menentu dengan tahap tertinggi sehingga 127 denyutan seminit (BPM) dan berehat di bawah 60 BPM. Dia disahkan menghidap aritmia, penyakit jantung yang memerlukannya menjalani pembedahan. Diagnosis tepat pada masanya terima kasih kepada Apple Watch membantu menangkis risiko serangan jantung atau strok Bob.

Apple tidak mencipta jam tangan pintar, namun ia telah menjadi sinonim dengan peranti itu dalam tempoh enam tahun yang singkat. Itu menunjukkan bagaimana Apple Watch telah mengubah permainan.

Walaupun generasi pertama tidak melihat kejayaan segera, ia membuka jalan untuk lelaran semasa, yang lebih pantas, lebih langsing, lebih cerah, dan sudah tentu, lebih pintar. Selain itu, jam tangan itu adalah sumbangan Apple kepada penjagaan kesihatan, memandangkan bagaimana ia telah membantu menyelamatkan banyak nyawa.

Dijangkakan bahawa Apple Watch 7 yang akan datang mungkin akan melihat lebih banyak ciri kesihatan, terutamanya yang berkaitan dengan kesihatan mental. Sebagai contoh, ia mungkin memberi amaran kepada anda jika anda akan mengalami serangan panik. Untuk maklumat lanjut, lihat siaran kami tentang produk Apple yang akan datang.

Oleh itu, walaupun terdapat banyak persaingan dalam sektor ini, Apple Watch berdiri dalam liga tersendiri berkat penyepaduan mendalam dengan iOS dan ciri yang sukar untuk dikalahkan. Sedikit yang diketahui tentang perkara yang mungkin dibawa oleh Apple Watch seterusnya, tetapi ia pasti akan mendahului dalam membantu anda mengawal kesihatan, kecergasan dan kehidupan keseluruhan anda terus dari pergelangan tangan anda.

Jam tangan telah menjadi sambungan nilai tambah bagi peranti utama anda yang memberikan keseimbangan manis antara memastikan anda sentiasa berhubung sambil membantu anda memfokus pada perkara yang paling penting. Ini pasti akan terus menarik pengguna iPhone kerana jam tangan itu menjadi lebih canggih pada tahun-tahun akan datang.

Anda mungkin juga berminat:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *