Sebab Google beralih ke UI seperti telefon untuk tablet Android

Bukan berita Android biasa anda gabungan pelbagai nasihat, cerapan dan analisis dengan wartawan Android veteran JR Raphael.

Keluaran Android 4.2 Jelly Bean baharu Google penuh dengan ciri baharu yang menarik, tetapi salah satu perubahan yang paling ketara ialah cara platform kelihatan pada tablet bersaiz besar.

UI Tablet Android Nexus 10

Ringkasnya, Google berkata begitu panjang kepada UI tablet yang diperkenalkan dengan Android 3.0 Honeycomb dan dibawa ke Android 4.0 Ice Cream Sandwich– yang mempunyai pemberitahuan gaya jubin di penjuru kanan sebelah bawah dan laci apl di bahagian atas sebelah kanan — dan sebaliknya mengalihkan semua peranti skrin besar ke persediaan yang serupa dengan apa yang ada pada Nexus 7, dengan tarik turun pemberitahuan di bahagian atas skrin dan Dulang Kegemaran di bahagian bawah.

Duarte juga menegaskan bahawa antara muka baharu direka bentuk untuk berfungsi sama baik untuk orang kidal dan tangan kanan daripada mengutamakan satu kedudukan berbanding yang lain.

Twitter Kuasa Android

Jadi begitulah: penjelasan rasmi untuk pendekatan disemak semula Android terhadap UI tablet. Dan hei, jika anda tidak teruja dengan perubahan itu, jangan risau: Sudah pasti terdapat banyak pelancar dan ROM pihak ketiga yang akan membolehkan anda memilih untuk kekal dengan UI gaya Honeycomb jika anda mahu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *