Satu Latihan Dalam Membina Masa Depan: General Motors & The Art of Sustainability

 • MajalahMajalah

  Ini adalah kami bercakap kedai dan bercakap kereta. Kadang-kadang kita pergi secara mendalam dan menganalisis sesuatu, atau kita bercakap tentang sejarah kereta atau sukan permotoran, atau mungkin kita hanya memberikan pemikiran kita tentang sesuatu dalam industri automotif.

  General Motors telah mengeluarkan Laporan Kelestarian 2017 mereka, yang menggariskan satu siri objektif teras berkenaan mobiliti masa depan. Walaupun ia menangani barisan produk yang akan datang, ia benar-benar melangkaui hanya mengeluarkan kereta. Laporan itu mencerminkan pemeriksaan teliti GM terhadap isu-isu masyarakat yang lebih mencabar dan kebimbangan yang mendesak, menerima pakai siri objektif bertanggungjawab sosial untuk menangani cabaran tersebut.

  Apabila melihat inisiatif daripada GM ini, ahli ekonomi pemenang Hadiah Nobel Kenneth Arrow dan tulisannya dalamTanggungjawab Sosial dan Kecekapan Ekonomicy terlintas di fikiran. Dalam pengajian kejuruteraan saya pada semester lepas di Wayne State University di Detroit, kami membaca bahagian ini dari Arrow dalam kelas Etika Profesional saya. Dr. Ryan Fanselow, yang mengajar bahagian kami, menyamakan kedudukan Arrow dengan yang “mempunyai gigi.”

  Semasa kuliah, Dr. Fanselow berkata kerja Arrow menyokong tanggapan bahawa tanggungjawab sosial korporat adalah lebih daripada PR yang baik, dan terdapat dua bentuknya: satu dengan gigi dan satu lagi tanpa. Pendekatan “tanpa gigi” adalah lebih longgar, kerana alangkah baiknya jika syarikat menganggap tanggungjawab sosial, berbeza dengan pandangan yang “mempunyai gigi” dan mengatakan kewajipan tersebut kepada masyarakat tidak boleh dirunding.

  Laporan Kelestarian terbaharu GM mempunyai gigi.

  Kemampanan yang berkaitan dengan pembuat kereta dipecahkan seperti ini:

  Adalah lebih baik untuk mengkonseptualisasikan ini dari segi sifar: seperti dalam ranap sifar, pelepasan sifar, kesesakan sifar. Walaupun visi ini hebat, inilah yang GM mahukan dalam dunia esok. Menurut pembuat kereta itu, 1.25 juta nyawa terkorban setiap tahun dalam kemalangan jalan raya; terdapat 2 bilion tan metrik karbon dioksida dipam ke udara melalui kereta, dan penumpang menghadapi lebih banyak tekanan dan kesesakan.

  “Kami berada di tengah-tengah revolusi pengangkutan apabila teknologi terobosan dan gaya hidup pelanggan yang berubah mengubah kenderaan kami dan cara kami menggunakannya,” jelas Mary Barra, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif General Motors. “Kami mempunyai pasukan, teknologi, rakan kongsi, skala pembuatan dan pemikiran yang betul untuk menerajui revolusi ini.”

  GM merancang untuk melancarkan sekurang-kurangnya 20 kenderaan elektrik serba baharu secara global menjelang 2023. Apabila pengeluaran Bolt EV meningkat, GM mahu menerajui pasaran elektrifikasi utama seperti Amerika Syarikat dan China, dan sedang bekerjasama dengan utiliti, komuniti dan kerajaan untuk mengembangkan mengecas infrastruktur. Perkongsian GM dengan Honda dalam arena ini juga semakin berkembang.

  Masanya adalah sempurna, memandangkan kajian baru-baru ini daripada AAA mendapati pengguna semakin hangat dengan idea kenderaan elektrik.

  Dalam jangka pendek, GM menetapkan objektif kejuruteraan dan penanda aras untuk portfolio semasa mereka lebih tinggi demi kepentingan penjimatan bahan api dan prestasi. Ini termasuk menapis enjin dan transmisi sambil menumpukan lebih kepada aerodinamik. Strategi bahan yang lebih kukuh sedang digunakan untuk mengurangkan berat badan.

  Setiap objektif yang dinyatakan di atas paling baik dilihat dalam Silverado yang akan datang, yang merangkumi kedua-dua enjin baharu dan direka bentuk semula, serta strategi bahan campuran yang komprehensif. Untuk menyediakan trak itu untuk pasaran, GM menggandakan sasaran kejuruteraan mereka secara menyeluruh.

  Menurut GM, langkah sedemikian telah mengakibatkan kehilangan lebih daripada 5,000 lbs. merentasi 14 model kenderaan baharu, menjimatkan 35 juta gelen petrol dan 300,000 tan metrik pelepasan CO2 setahun.

  Menjelang akhir tahun ini, sumber boleh diperbaharui akan mewakili 20 peratus daripada penggunaan elektrik global GM. Menjelang 2050, GM mahu semua keperluan elektrik mereka dipenuhi oleh sumber tenaga boleh diperbaharui. Pada asasnya, jika kenderaan itu harus cekap, maka begitu juga pembuatannya.

  Sejak 2010, General Motors telah mengurangkan keamatan tenaga operasinya sebanyak 15 peratus, menjana $135 juta dalam penjimatan kos. Matlamat 2020 untuk mengurangkan intensiti karbon dalam operasi syarikat sebanyak 20 peratus telah pun diatasi.

  Walaupun pengguna mungkin perlahan-lahan menerima kenderaan elektrik, kereta yang memandu sendiri adalah cerita lain. Pengguna tetap teragak-agak, tetapi Laporan Kelestarian terbaharuGM merangkumi kepentingan menghasilkan kenderaan automatik pada skala.

  Pada masa yang sama, laporan itu mengiktiraf arah aliran baharu dalam pengangkutan peribadi dan cara perkara seperti kereta dan perkongsian tunggangan mengurangkan kesesakan.

  Secara purata, GM merekrut pekerja untuk jawatan STEM setiap 26 minit. Walaupun terdapat perdebatan mengenai status semasa pekerja STEM, GM berkata Amerika Syarikat ketinggalan di belakang negara lain apabila ia memberi penekanan kepada maksud STEM: sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik. Untuk membantu mengatasi masalah ini, pembuat kereta itu secara aktif menyokong program untuk mencapai lebih 40,000 pelajar pada tahun ini sahaja.

  Laporan Kelestarian terbaharu GM juga menggariskan hasrat syarikat untuk melihat lebih ramai wanita dalam peranan kepimpinan, dan Inisiatif Wanita dalam Tindakan pembuat kereta telah menarik hampir 7,000 pekerja. Pada masa ini, 32 peratus daripada jawatan kepimpinan tertinggi di GM dipegang oleh wanita, yang paling terkenal ialah Barra, Ketua Pegawai Eksekutif pembuat kereta itu.

  Laporan Kemampanan GM berdiri berbeza dan dalam cara yang baik tentang bagaimana jenis bukan industri mungkin selalu melihat pembuat kereta: sebagai operasi bilas dan ulangi: kereta dibina di kilang, mereka pergi ke pengedar, mereka dijual, akhirnya. Kitaran dalam industri itu sedang berkembang, ya, tetapi walaupun dalam evolusinya, ia boleh diramalkan: kereta akan dikeluarkan dan dijual mungkin berbeza mengikut masa kerana cara kita berubah dari segi budaya tetapi masih.

  Kita boleh mengharapkan kereta menjadi sebahagian daripada kehidupan kita dalam beberapa cara.

  Apa yang (atau sebelumnya) tidak boleh diramalkan ialah bagaimana pembuat kereta seperti GM akan menggubal begitu banyak sumber untuk memanfaatkan begitu banyak aspek masyarakat. Pada tahun-tahun awal saya dalam perniagaan kereta, saya tidak ingat apa-apa laporan mengenai kemampanan. Saya tidak ingat sebarang inisiatif yang berusaha untuk menangani begitu banyak kebimbangan di dunia kita. Saya pasti mereka berada di sana (titik pandangan saya dalam industri auto adalah berbeza ketika itu) tetapi saya bersedia untuk bertaruh laporan sedemikian tidak bercita-cita tinggi atau boleh diambil tindakan seperti sekarang.

  Untuk mencapai perkara yang dibentangkan dalam Laporan Kelestarian terbaharu GM, ia akan memerlukan usaha berpasukan. Untuk membuat kerja ini, kita semua perlu menumbuhkan sepasang: gigi.

  Carl Anthony ialah Editor Urusan Automoblog dan menetap di Detroit, Michigan. Beliau belajar kejuruteraan mekanikal di Wayne State University, berkhidmat dalam Lembaga Pengarah untuk Yayasan Ally Jolie Baldwin, dan merupakan peminat setia Detroit Lions.

  Laporan Kelestarian GM 2017 boleh didapati di sini.

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *