Satu lagi langkah Microsoft ke arah kehancuran Windows Phone

Laporan terbaru daripada NetMarketShare menunjukkan bahawa Windows 10 berkembang di seluruh dunia, tetapi apabila ia berkaitan dengan permainan, pengguna Windows 10 mungkin akan kembali ke Windows 7, menurut Steam.

Rangkaian permainan Steam telah menyiarkan laporan tinjauan penggunaan bulanan, yang menunjukkan bahawa penggunaan Windows 7 melonjak bulan lepas, manakala Windows 10 masih ketinggalan di belakang sistem pengendalian yang tidak disokong apabila ia berkaitan dengan permainan.

Walaupun nampaknya semakin ramai pemain meninggalkan Windows 10 untuk Windows 7, penurunan dalam bahagian permainan Windows 10 mungkin disebabkan oleh pemain China yang memilih Windows 7 berbanding sistem pengendalian terkini Microsoft.

Pada Steam, Windows 7 kini memegang 69.89 peratus bahagian, dengan versi 32-bit Windows 7 meningkat sebanyak 1.41 peratus. Sebaliknya, penurunan bahagian pasaran Windows 10 menyumbang 4.97 peratus, sistem pengendalian kini memegang bahagian sebanyak 23.65 peratus. Versi 32-bit Windows 10 kini memegang bahagian 0.29 peratus, menurun sebanyak 0.08 peratus bulan lepas.

Joe Belfiore dari Microsoft baru-baru ini mengesahkan bahawa Microsoft akan menyokong Windows Phone tetapi nampaknya pembangunan sistem pengendalian mudah alih Microsoft ditangguhkan. Idea OneCore Microsoft sepatutnya memastikan Peranti Windows 10 segerak – PC, Telefon, Tablet dan HoloLens harus berkongsi ciri dan pengalaman yang sama. Walau bagaimanapun, ini telah berubah selepas keluaran Windows 10 Creators Update.

Sebagai ditemui oleh pengguna Twitter, Microsoft kini telah mengalih keluar API Berkaitan Panggilan Telefon daripada Kemas Kini Windows 10 Fall Creators. Anda tidak akan dapat membuat mel suara atau menyekat panggilan pada Windows Phones. Ini nampaknya bermakna Windows Phone telah mati dengan keluaran Fall Creators Update.

Binaan pratonton orang dalam terkini telah mendedahkan perubahan dalam pembangunan Windows Phone. Walau bagaimanapun, perlu dinyatakan bahawa Microsoft mengalih keluar API dan membuat perubahan aneh dalam binaan pratonton sebagai sebahagian daripada percubaan mereka. Ia adalah perkara biasa dan ini tidak bermakna Microsoft menyerah pada Windows Phones.

Awal minggu ini, JoeBelfiore dari Microsoft mengesahkan bahawa syarikat itu tidak berputus asa pada Windows Phone dan mereka akan terus menyokong sistem pengendalian itu. Tambahan pula, kemas kini seterusnya untuk Windows 10 Mobile akan menjadi super-boringan dan sebenarnya tiada ciri baharu sedang berfungsi untuk sistem pengendalian mudah alih Microsoft.

Adakah anda merancang untuk menggugurkan Windows Phone dan mendapatkan Peranti Android atau iOS?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *