Samsung bekerjasama dengan Google untuk pembangunan OS Fuchsia

Semua TAWARAN HITAM JUMAAT yang anda perlukan!

Kami disokong pembaca. Pautan luar boleh memberi kita komisen.

Perlahan-lahan dan berterusan, Google telah berusaha membangunkan OS Fuchsianya selama bertahun-tahun sekarang. Syarikat itu sedang membina OS dari bawah, yang mungkin mempunyai banyak potensi manfaat. Kini, dilaporkan bahawa Google bekerjasama dengan Samsung. Yang terakhir ini dikatakan akan menyumbang beberapa kerjanya kepada projek OS Fuchsia Google.

Perkembangan terbaru datang dari 9To5Google, yang melaporkan bahawa Samsung sedang membantu Google membangunkan OS Fuchsianya. Bagi yang tidak sedar, Google membuka pintu kepada pembangun semua jenis untuk menyumbang kepada projek Fuchsia lewat tahun lepas. Dikatakan bahawa Google juga telah bekerjasama dengan syarikat seperti Huawei dalam projek ini.

Syarikat terbaru yang bekerjasama dengan Google untuk OS Fuchsianya ialah Samsung kerana penerbitan itu mendapati penambahan kod yang berkaitan dengan “Sistem Fail Mesra Kilat” Samsung. Juga dikenali sebagai “F2FS,” projek ini ialah sistem alternatif untuk mengurus fail pada peranti storan, yang boleh termasuk storan terbina dalam telefon pintar.

Sebagai rujukan, F2FS telah menjadi pesaing serius kepada EXT4 dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Yang terakhir ini telah lama menjadi sistem fail de facto untuk peranti Android. Kini, F2FS boleh didapati digunakan dalam telefon Samsung sejak Galaxy Note 10. Ia juga digunakan dalam telefon Google termasuk Pixel 3 dan lebih baharu, dan lebih banyak peranti Android. Menurut laporan itu, penambahan Samsung dalam projek Fuchsia OS mungkin lebih bertujuan untuk keupayaan membaca data daripada peranti lain, dan bukannya menggunakan F2FS sendiri.

Lebih-lebih lagi, “Samsung Inc.” disenaraikan bersebelahan dengan “Google LLC” dalam fail rasmi “AUTHORS”. Ini seolah-olah mengesahkan kerjasama antara kedua-dua syarikat. Laporan itu seterusnya mengatakan bahawa Google dan Samsung akan terus mengusahakan sokongan F2FS untuk Fuchsia. Selain itu, keluaran utama dirancang untuk bulan Julai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *