Saingan OS Chrome Microsoft Windows 10X mungkin tidak akan datang

Microsoft dilaporkan telah meletakkan Windows 10X pada pembakar belakang, menangguhkan usaha untuk membangunkan pesaing OS Chrome untuk peranti skrin tunggal dan dwi skrin seperti Surface Neo, menurut sumber yang biasa dengan rancangan syarikat itu.

Pertama kali diumumkan pada acara Surface pada Oktober 2019, hampir setahun sebelum pelancaran rasmi Surface Duo, Windows 10X ialah edisi baharu Windows. Sejak penubuhannya, Windows 10X telah terlibat dengan sokongan untuk lebih banyak faktor bentuk, terutamanya komputer riba dan desktop tradisional.

Ringkasnya, Windows 10X sepatutnya menjadi Windows yang dipermudahkan bagi mereka yang memerlukannya. Versi Windows “ringan” dan alternatif yang sesuai untuk OS Chrome Google yang mungkin diambil dan digunakan oleh pengguna biasa untuk menyemak imbas web atau menonton video dalam talian.

Windows 10X menempatkan pengalaman menu Mula baharu, Pusat Tindakan, Bar Tugas dan pelbagai apl moden yang biasa anda gunakan dalam Windows 10. Ini termasuk Microsoft Edge, Photos, Mail, File Explorer, Kalkulator dan banyak lagi.

Pada mulanya, Microsoft mengatakan bahawa Windows 10X adalah untuk PC dwi-skrin sahaja dan Windows 10 akan terus wujud untuk komputer riba tradisional dan 2-dalam-1.

Antara muka Windows 10X

Syarikat itu telah beralih kepada pendekatan skrin tunggal, dan versi dwi skrin OS tidak dijangka sehingga sekurang-kurangnya 2022.

Ternyata Microsoft masih tidak pasti bagaimana ia harus meletakkan Windows 10X di pasaran. Orang yang biasa dengan rancangan syarikat percaya bahawa ia akan menjadi jauh kurang menarik kepada ramai pelanggan, terutamanya tanpa aplikasi Win32.

Microsoft kini telah meletakkan Windows 10X pada penunu belakang dan ia tidak akan membawa sistem pengendalian baharunya ke pasaran dalam masa terdekat. Ia juga berkemungkinan projek itu mungkin dibatalkan sepenuhnya atau berubah menjadi sesuatu yang lain.

Berita baiknya ialah Microsoft telah mengalihkan tumpuannya daripada pesaing OS Chrome kepada Kemas Kini Windows 10 Sun Valley kerana pasaran menjangkakan platform “berkebolehan sepenuhnya”, bukan OS separuh masak seperti Windows 10X.

Akhirnya, gergasi perisian itu mungkin akhirnya membawa ciri Windows 10X ke versi semasa Windows 10 dan menyerah pada idea sistem pengendalian baharu.

Menurut laporan, pengguna Windows akan mendapat peluang untuk mengambil Kemas Kini Windows 10 Sun Valley dengan Menu Mula, Pusat Tindakan dan Bar Tugas untuk putaran akhir tahun ini.

Komputer riba dan peranti lain yang menjalankan sistem pengendalian yang dikemas kini akan tiba pada Q3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *