Saham Asia melanjutkan kejatuhan global apabila kebimbangan inflasi menggigit; STI turun 1.3%, Berita & Berita Syarikat & Pasaran

TOKYO (REUTERS) – Ekuiti Asia mengikuti Wall Street turun mendadak dan bon meningkat pada hari Jumaat (1 Okt) apabila sentimen risiko memburuk di tengah-tengah kebimbangan yang semakin meningkat bahawa inflasi mungkin berterusan walaupun selepas pertumbuhan global memuncak.

Nikkei Jepun jatuh 1.86 peratus, manakala Topix yang lebih luas susut 1.95 peratus.

Saham Australia merosot 2.05 peratus dan Kospi Korea Selatan kerugian 1.51 peratus.

Indeks Straits Times Singapura susut 1.3 peratus pada 10.46 pagi waktu tempatan.

Indeks MSCI saham Asia-Pasifik turun 1.07 peratus.

Pasaran China ditutup selama seminggu dari hari Jumaat untuk cuti Golden Week.

“Anda boleh berhujah sama ada ia benar-benar stagflasi atau tidak, tetapi keseluruhan latar belakang pertumbuhan-inflasi nampaknya baru sahaja condong kepada yang kurang menggalakkan,” kata ketua penyelidikan Asia Pasifik di ING di Singapura Rob Carnell.

“Sama ada atau tidak ini sebenarnya akan diserap dan mewujudkan masalah untuk tahun-tahun akan datang, kita tidak perlu tahu sekarang – ia cukup menakutkan bahawa apa yang kita lihat dalam pasaran adalah wajar.”

Niaga hadapan saham Amerika Syarikat menunjukkan penurunan 0.51 peratus untuk S&P 500, berikutan penurunan 1.19 peratus dalam indeks semalaman.

Niaga hadapan Nasdaq juga menandakan penyusutan 0.49 peratus, menambah kerugian 0.43 peratus pada Khamis.

Nota Perbendaharaan 10 tahun penanda aras itu terus rali dalam dagangan Tokyo, dengan hasil merosot ke paras terendah sejak Sept28 pada 1.48 peratus.

Indeks dolar, yang mengukur mata wang berbanding enam pesaing utama, turun ke paras tertinggi satu tahun Khamis pada 94.504, kali terakhir bertukar tangan pada 94.326.

Pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell berkata pada hari Rabu bahawa menyelesaikan “ketegangan” antara inflasi tinggi dan pengangguran tinggi adalah isu paling mendesak Fed, mengakui potensi konflik antara dua matlamat bank pusat AS iaitu harga stabil dan guna tenaga penuh.

China telah membuktikan kebimbangan khusus bagi pelabur, terjejas oleh sekatan kawal selia dalam sektor teknologi dan hartanah, dan kini bergelut dengan kekurangan kuasa yang mengancam kenaikan harga tenaga di seluruh dunia.

Harga minyak mentah terus susut pada Jumaat selepas Brent mendahului AS$80 setong pada awal minggu ini buat kali pertama dalam tempoh tiga tahun.

Niaga hadapan minyak mentah Brent sebahagian besarnya tidak berubah berbanding Khamis pada AS$78.32, manakala niaga hadapan minyak mentah AS juga sedikit berubah pada AS$75.07.

Emas, lindung nilai inflasi dan tempat selamat, turun 0.1 peratus kepada AS$1,755.35 seaun, berikutan lonjakan 1.77 peratus pada Khamis, yang terbesar sejak Mac.

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *