SafetyNet: Sebab Mengapa Android Pay Tidak Berfungsi Pada Peranti Anda

Jika anda berada di sini, kemungkinan besar apl memberi masalah kepada anda dan SafetyNet telah disediakan sebagai punca utama masalah tersebut. Tetapi apakah “SafetyNet” yang samar-samar ini, dan adakah terdapat apa-apa yang boleh anda lakukan untuk mengatasi isu ini?

mobilepayshowdown-androidpay

Semasa pembangunan AndroidPay, SafetyNet API telah dicipta oleh Google untuk menyemak berbilang aspek peranti – iaitu, sama ada peranti itu telah diganggu atau tidak. Ini bermakna jika anda telah mengakar peranti Android anda atau memasang ROM tersuai, API SafetyNet dapat mengesannya dan dengan banyak aplikasi, menghalang peranti anda daripada menggunakan apl tersebut.

safetynet-explained-safetynet

Seperti yang dijelaskan oleh Jurutera Google, SafetyNet telah dibangunkan bersama Android Pay untuk memastikan tahap keselamatan yang paling tinggi untuk bukti kelayakan dan maklumat pembayaran pengguna. Khususnya, Android menggunakan tahap besar “kotak pasir” dalam bentuk yang tidak diubah suai, tetapi pengakaran memecahkan kotak pasir itu, dan Google tidak dapat menjamin keselamatan data seseorang pada peranti yang diakar. Android Pay tidak berfungsi pada peranti berakar, terutamanya kerana ini boleh menyebabkan Google bertanggungjawab secara tidak langsung terhadap penipuan atau data yang dicuri.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa sebab lain peranti tidak berakar mungkin disekat.

android-systemless-root-android-pay

Iaitu, mana-mana peranti yang tidak Serasi CTS tidak akan berfungsi dengan apl yang memerlukan semakan SafetyNet yang positif. CTS bermaksud “Suite Ujian Keserasian”, yang diperlukan untuk semua peranti yang dihantar dengan Gedung Google Play dan Google Apps yang lain. Ini bermakna jika anda telah memancarkan ROM tersuai atau memesan peranti murah dari luar negara yang tidak mempunyai keserasian CTS (kerana ia tidak dilesenkan secara rasmi!), SafetyNet masih akan menyekat penggunaan aplikasi dan perkhidmatan tertentu anda.

Selain itu, SafetyNet juga dapat mengesan jika peranti anda dijangkiti dengan beberapa bentuk perisian hasad. Walaupun anda mempunyai sokongan Google rasmi dan belum melakukan root atau flash, masalah keselamatan yang sangat nyata mungkin menghalang anda daripada menggunakan peranti anda dengan apl tertentu – pada ketika itu anda perlu melihat beberapa penyelesaian untuk mengeluarkannya.

Ya dan tidak. Banyak penyelesaian wujud untuk memintas SafetyNet dan API lain, tetapi ia biasanya hanya berfungsi sebentar sebelum ditambal dengan cepat. Disebabkan sifat konflik ini yang sentiasa berubah, kami tidak akan memautkan mana-mana aplikasi atau perkhidmatan yang dibuat untuk memintas SafetyNet, dan kami juga tidak bertanggungjawab untuk apa-apa yang berlaku kepada anda atau peranti anda akibat anda cuba memintasnya .

Akhirnya, kebenaran yang sukar muncul: anda mungkin hanya perlu menyahroot dan memancarkan telefon anda kembali ke imej kilang asalnya. Walaupun agak mengecewakan untuk terlepas semua ciri hebat yang disediakan oleh peranti berakar, tidak berkunci, jika anda benar-benar perlu bermain permainan seperti Pokemon Go atau menggunakan Android/Samsung Pay, anda perlu melindungi peranti anda dengan betul terlebih dahulu.

Alternatifnya adalah mengacaukan penyelesaian yang tidak terbukti dan berpotensi berbahaya untuk memintas SafetyNet dan API serupa … atau sekadar tidak menggunakan apl yang memerlukannya. Nasib baik, itu kebanyakannya diturunkan kepada apl pembayaran mudah alih buat masa ini, jadi jika anda tidak perlu menggunakan telefon anda untuk segala-galanya, anda mungkin baik-baik saja.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Saya seorang pemain lama, nerd komputer dan peminat teknologi umum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *