Realme XT meletup: syarikat membalas Gizchina

Realme XT berjaya membuat pusingan di internet walaupun telefon itu berusia hampir setahun. Jika anda telah membaca laporan kami semalam, maka anda sudah tahu apa yang kami bincangkan. Bagi mereka yang tidak mempunyai konteks atau kurang, telefon pintar Realme XT di India meletup semasa mengecas. Anehnya, kejadian itu berlaku dalam tempoh 24 jam pembelian. Pemilik Realme XT mendakwa bahawa peranti itu sedang mengecas dengan penyesuai dibundel rasmi. Selain itu, kami juga berkongsi imej telefon pintar yang terbakar dalam cerita kami. Nah, kini kami mempunyai penjelasan rasmi daripada jenama itu sendiri. Dalam penjelasan itu, Realme mendedahkan mengapa peranti itu terbakar pada mulanya.

Realme XT

Realme baru-baru ini berkongsi dengan kami pandangan analisis kes yang menerangkan cara peranti meletup semasa mengecas. Mengikut analisis jenama, Realme XT “pecah disebabkan oleh daya yang sangat berat yang dikenakan oleh objek luaran yang menyebabkan ubah bentuk bateri”. Tambahan pula, syarikat itu juga mendakwa bahawa walaupun “bateri cacat, tiada tanda terbakar pada pemasangan peranti di mana bateri diperbaiki”. Realme juga mendakwa bahawa ubah bentuk pada bateri jelas kelihatan. Akhir sekali, analisis mendakwa bahawa peranti itu terbakar akibat kerosakan luaran.

Realme, dalam satu kenyataan rasmi kepada owlazy, berkata perkara berikut:

“Mengikut siasatan kami, kami mendapat tahu telefon pintar itu rosak akibat kuasa luar. Bateri telefon pintar pengguna terbakar kerana telefon pintar itu tercucuk dari luar”

Dalam kenyataan sebelum ini kepada 91Mudah alih, pembuat telefon pintar itu juga memberi jaminan bahawa setiap peranti melalui pemeriksaan kualiti dan ketahanan yang ketat. Kenyataan itu seterusnya memastikan keselamatan pelanggan adalah yang paling penting kepada syarikat. Sebagai imbasan, kami melihat laporan Realme 5 terbakar pada Mac 2020. Semasa kejadian pembakaran sebelum ini, kami melihat kenyataan yang sama daripada syarikat itu yang menyebut tentang tusukan dan kecacatan.

Seperti yang dinyatakan dalam cerita kami sebelum ini, ini bukan kali pertama kami melihat insiden telefon pintar meletup. Malah, pembuat telefon pintar sering berurusan dengan insiden letupan telefon pintar. Dengan itu, Realme bukan satu-satunya syarikat yang terlibat dalam insiden peranti terbakar. Samsung, Apple, Huawei, Xiaomi dan juga JioPhone telah menjadi sebahagian daripada kontroversi yang sama sebelum ini. Walaupun syarikat itu mendakwa ia adalah kesalahan pengguna, pengguna Realme XT mungkin lebih berwaspada sekurang-kurangnya buat masa ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *