Ratu Elizabeth II menyuruh berehat, hanya melakukan kerja “ringan”, sekurang-kurangnya 2 minggu

Istana Buckingham berkata pada Jumaat doktor telah menasihatkan Ratu Elizabeth II untuk “terus berehat sekurang-kurangnya dua minggu akan datang.” Raja berusia 95 tahun menarik diri daripada menghadiri majlis itu Sidang kemuncak iklim COP26 di Scotland hanya dua hari lalu atas nasihat perubatan untuk berehat.

“Para doktor telah menasihatkan bahawa Baginda boleh terus menjalankan tugas ringan, berasaskan meja pada masa ini, termasuk beberapa Khalayak maya, tetapi tidak melakukan sebarang lawatan rasmi,” kata Istana dalam satu kenyataan.

Ratu itu tidak akan menghadiri Festival Peringatan pada 13 November, mengikut nasihat doktornya, kata kenyataan itu, tetapi menambah bahawa adalah “niat teguh” untuk menghadiri acara Hari Peringatan pada hari berikutnya. Hari Peringatan, yang disambut pada hari Ahad kedua setiap November, adalah hari apabila permaisuri dan yang lain dalam keluarga diraja mengetuai negara dalam seketika berdiam diri untuk mengingati mereka yang mati dalam perang dunia dan konflik lain.

Minggu lalu, permaisuri bermalam di hospital, buat kali pertama dalam tempoh lapan tahun, untuk menjalani pemeriksaan awal. Baru-baru ini dia dilihat menggunakan tongkat.

Tetapi Ratu Elizabeth terus melaksanakan tugas ringan. Pada petang Jumaat, permaisuri merekodkan ucapannya yang dirancang untuk sidang kemuncak COP26. Dia juga telah mengambil bahagian dalam pelbagai acara maya minggu ini, termasuk upacara maya pada hari Khamis untuk menyampaikan pingat emas untuk puisi kepada David Constantine, anugerah yang bermula sejak 1933.

Pingat Emas Permaisuri untuk Puisi

馃Pemenang 2020 Pingat Emas Ratu untuk Puisi, David Constantine, telah secara rasmi disampaikan pingatnya semasa Audiens maya bersama Ratu hari ini.

David telah disertai di Istana Buckingham oleh Penyair Penyair Simon Armitage, yang mempengerusikan Jawatankuasa Pingat Puisi, dan secara rasmi menyampaikan pingat itu. Pingat itu sendiri direka oleh mendiang Edmund Dulac, dengan satu sisi menyandang patung bermahkota The Queen, dan sebelah lagi menampilkan sosok ‘Kebenaran’ yang ‘muncul dari periginya dan memegang di tangan kanannya nyalaan ilham ilahi. Kecantikan adalah Kebenaran dan Kebenaran Kecantikan’.

Bertarikh kembali ke 1933 dalam pemerintahan Raja George V, Pingat Emas untuk Puisi dianugerahkan untuk kecemerlangan dalam puisi. David menerimanya berdasarkan sebelas buku puisinya, khususnya Puisi Terkumpulnya, diterbitkan pada tahun 2004, yang merangkumi tiga dekad karyanya.

Disiarkan oleh Keluarga Diraja pada Khamis, 28 Oktober 2021

Lagi

li.jpg

Baca artikel asal di sini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *