Puluhan ribu berhimpun dalam perarakan iklim Belgium, Berita Eropah & Cerita Teratas

BRUSSELS (AFP) – Puluhan ribu penunjuk perasaan menyertai perarakan iklim utama pertama di Brussels sejak permulaan wabak koronavirus, beberapa minggu sebelum sidang kemuncak iklim utama.

Polis berkata anggaran awal mencadangkan sekurang-kurangnya 25,000 perarakan berjalan melalui laluan tiga kilometer dari stesen kereta api Utara di bandar itu ke Taman Cinquantenaire.

Penganjur berkata jumlah peserta ialah 70,000 orang.

“Sudah tiba masanya untuk perubahan sistemik dengan tindakan radikal. Ini mengenai kelangsungan hidup manusia,” kata aktivis iklim Anuna De Wever kepada televisyen VRT.

Kira-kira 80 kumpulan aktivis di bawah sepanduk “Climate Coalition” menggesa protes itu, yang menyaksikan ahli politik Belgium turut turun ke jalan raya.

“Iklim adalah cerita sosioekonomi. Kini kita perlu berdiri untuk iklim, bil tidak sepatutnya dibayar oleh generasi saya,” kata Encik Conor Rousseau, ketua parti demokrat sosial Flanders Vooruit.

Protes itu mendapat kepentingan tambahan selepas banjir besar pada bulan Julai membunuh berpuluh-puluh di Belgium.

“Ahli politik mati kerana usia tua, Rosa mati akibat perubahan iklim,” kata satu kain rentang merujuk kepada seorang remaja berusia 15 tahun yang dihanyutkan oleh sungai pada bulan Julai.

Perarakan itu berlangsung hanya beberapa minggu sebelum persidangan iklim PBB COP26 di Glasgow.

Mesyuarat itu akan menyaksikan kerajaan cuba melucutkan komitmen selanjutnya untuk mengehadkan pemanasan Bumi kepada maksimum 1.5 darjah Celsius seperti yang ditetapkan dalam perjanjian iklim Paris 2015.

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *