Prosiding mahkamah mendedahkan bahawa kebebasan Projek Epic Games menyerang Apple untuk memulihkan minat terhadap populariti Fortnite yang semakin berkurangan

Pada 3 Mei, perbicaraan mahkamah bagi kes Epic Games lwn. Apple yang dinanti-nantikan akan bermula tetapi buat sementara waktu, rekod mahkamah mendedahkan bahawa Epic Games mengejar Apple dan Google untuk memulihkan minat terhadap kemerosotan populariti permainan mudah alih berbilang pemain yang disiarkan ‘ Fortnite’. Wall Street Journal melaporkan bahawa selepas hasil pembelian dalam apl Fortnite telah berkurangan secara drastik pada awal 2020, Epic Games merancang untuk memperkenalkan kandungan pihak ketiga pada apl permainan dan memutuskan untuk menyerang Apple App Store 30% kadar komisen untuk membayar pampasan kepada rakan kongsinya.

Tahun lepas pada bulan Ogos, Epic Games mengeluarkan kemas kini ‘pembayaran langsung’ kontroversial pada apl Fortnite iOS dan Android yang menafikan pemotongan bahagian Apple dan Google dengan membenarkan pemain membayar terus Epic untuk pembelian dalam apl pada harga diskaun. Sejurus selepas itu, aplikasi itu telah dialih keluar daripada kedua-dua kedai aplikasi kerana melanggar syarat perjanjian dan Epic Games memfailkan saman terhadap Apple dan Google menuduh mereka mencipta monopoli. Sejak itu, Epic telah memulakan kempen media sosial dan PR #FreeFortnite untuk mendapatkan sokongan orang ramai dan menekan Apple supaya bersetuju dengan syaratnya.

Prosiding mahkamah baru-baru ini mendedahkan bahawa pertikaian CEO Epic, Tim Sweeney dengan Apple tertumpu pada penghapusan halangan daripada cara mengubah Fortnite menjadi metaverse, “dunia maya yang dikongsi di mana orang mungkin suatu hari nanti tinggal, bekerja dan bergaul.” Dan gergasi teknologi Cupertino itu dianggap sebagai “sekatan jalan utama kepada visi itu” kerana “kawalan ketatnya terhadap cara orang mengakses “Fortnite” dan mana-mana apl mudah alih lain daripada Epic. App Store Apple mengambil potongan 30% daripada hasil Epic daripada pengguna tersebut.” Oleh itu, Projek Liberty yang dirancang dengan baik telah dilancarkan untuk memberi tekanan kepada pembuat iPhone untuk membengkokkan peraturan untuk Epic.

Setelah berkata demikian, didapati bahawa sebab sengaja memulakan pertempuran undang-undang dengan Apple adalah lebih berakar umbi daripada hanya visi Sweeney untuk Fortnite; ia adalah untuk menjimatkan modal untuk melabur dalam kandungan baharu untuk menghidupkan semula minat pemain dalam permainan.

Menjelang awal 2020, “Fortnite” telah menunjukkan tanda-tanda penuaan, walaupun populariti untuk permainan dalam talian kadangkala boleh surut disebabkan musim atau ciri baharu. Syarikat milik persendirian itu tidak mendedahkan rekod kewangan tetapi firma analisis aplikasi Sensor Tower Inc. menganggarkan perbelanjaan pengguna global dalam “Fortnite” pada peranti Apple telah jatuh pada suku pertama tahun lalu kepada $70 juta daripada paras tertinggi hampir $180 juta dalam suku ketiga 2018. Ketua Pegawai Kewangan Epic Joe Babcock, yang meninggalkan syarikat itu pada awal 2020, berkata ia menjangkakan trend itu akan berterusan, menurut deposisi yang beliau berikan dipetik oleh Apple. Encik Babock tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komen.

Awal bulan ini, Apple telah menyerahkan pemfailan besar-besaran yang mengulangi dakwaan bahawa “Epic telah merancang tuntutan mahkamah antitrust selama beberapa bulan lebih awal dalam usaha untuk menarik perhatian kepada “Fortnite.”

Walaupun Epic Games telah menafikan dakwaan penurunan populariti Fortnite, dilaporkan bahawa pembangun merancang untuk mengadakan yang sedia ada dan menarik pemain baharu dengan menawarkan kandungan baharu daripada pembangun pihak ketiga dan menjadikan Fortnite sebagai platform terbuka. Dan kadar komisen 30% Apple adalah halangan terbesar dalam menjana pendapatan untuk membiayai rancangan itu.

Epic menyusun rancangan, menurut rekod mahkamah yang memetik pembentangan lembaga, untuk menghidupkan semula minat terhadap “Fortnite” melangkaui kemas kini bermusimnya dan persembahan muzik sekali-sekala dan tayangan filem yang orang ramai alami bersama dalam suasana maya. Epic akan beralih kepada pembangun pihak ketiga untuk mencipta kandungan baharu untuk “Fortnite,” pada dasarnya mengubahnya menjadi platform terbuka kepada dirinya sendiri.

Tetapi untuk rancangan baharu ini berjaya, syarikat perlu mencari cara yang mampu untuk membayar pampasan kepada bakal rakan kongsinya. Bahagian 30% Apple, pembentangan menyimpulkan, adalah “isu kewujudan” untuk rancangannya dan perlu dipotong supaya Epic boleh berkongsi sebahagian besar keuntungan dengan pencipta.

Laporan itu menyatakan bahawa objektif utama pemaju adalah untuk mewujudkan tekanan awam untuk memaksa Apple mematuhinya.

Pasukan Epic menyimpulkan bahawa Apple boleh berkulit nipis apabila ia berkaitan dengan imej awamnya. “Tiada apa-apa yang menggerakkan Apple untuk berubah selain daripada tekanan pengguna yang ketara,” kata memo Epic.

Oleh itu, Epic Games menyerang pembuat iPhone di media sosial, melalui kempen PR dan tindakan undang-undang di AS, UK, Australia dan EU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *