Potret Barack dan Michelle Obama dapat dilihat di rancangan LACMA

Pada masa ini, lebih ramai orang Hitam menghadap dinding galeri anggun dan menghiasi alas paparan di Muzium Seni Daerah Los Angeles berbanding pada bila-bila masa dalam sejarah 56 tahun muzium itu.

Mungkin lebih daripada gabungan tahun-tahun itu, tetapi pastinya sekurang-kurangnya sebanyak dalam satu persembahan sejak 1976, apabila LACMA meraikan sambutan dua abad negara dengan mercu tanda “Dua Abad Seni Amerika Hitam: 1750-1950.”

Bintangnya ialah Barack dan Michelle Obama, yang potretnya telah ditugaskan oleh Galeri Potret Negara di Washington, DC, dan dipersembahkan pada sambutan kritikal yang hangat pada Februari 2018. Kini memulakan lawatan kebangsaan ke lima bandar, lukisan masing-masing oleh Kehinde Wiley, 44, dan Amy Sherald, 48 terbuka kepada orang ramai di LA pada hari Ahad. Mereka menempati satu dinding bilik besar, ruang kosong penunjuk jangkaan untuk penonton yang tidak sabar-sabar yang besar.

Untuk memberikan konteks kepada kedua-dua gambar itu, LACMA juga telah mengumpulkan “Potret Amerika Hitam,” sebuah pameran di galeri bersebelahan 140 karya oleh 110 artis, kebanyakan tetapi bukan semuanya Hitam. Dua pertiga ialah pemerolehan muzium dan hadiah yang dijanjikan, kebanyakannya baru-baru ini, dengan selebihnya dipinjamkan daripada galeri dan koleksi peribadi. Mereka digantung gaya salun, yang menghasilkan rasa perbualan visual yang meriah di kalangan artis yang berbeza.

Lukisan Obama, setiap figura yang ditunjukkan duduk dan digambarkan secara kasar bersaiz sebenar, berbeza dari segi gaya antara satu sama lain, walaupun kedua-duanya mencondongkan aspek personaliti pengasuh.

Dalam padang biru muda, Sherald menggambarkan bekas wanita pertama itu sebagai contoh keanggunan terfokus. Kulitnya kelabu, seperti dalam gambar hitam-putih, strategi kerap artis untuk meminta penonton lukisan melihat di luar andaian dangkal tentang bangsa.

Berpakaian dalam gaun malam putih yang panjang tetapi tidak kemas, hiasan geometri pada skirtnya yang berkepul-kepul sesuai dengan rekaan dalam seni Moden, selimut Afrika Amerika dan fesyen semasa, dia meletakkan siku kanannya pada lengan bawahnya yang lain, disarungkan pada lutut bersilang. Tangan kanan Michelle Obama meragut perlahan di bawah dagunya, kuku biru berjuntai yang menambah warna kontemporari yang tersendiri.

Pose itu sekaligus melindungi diri, tubuhnya terlindung, dan serba lengkap. Kata yang terlintas di fikiran adalah garang. Sikap terpuji itu berani, tidak menyesal dan sangat sesuai untuk subjek itu.

Seorang penonton melihat pemasangan “The Obama Portraits Tour” di dalam Pavilion Resnick di Muzium Seni Daerah Los Angeles semasa pratonton akhbar hari Rabu. Rancangan ini dibuka kepada orang ramai pada hari Ahad dan berlangsung sehingga 2 Januari 2022. Dari kiri ialah “Barack Obama” Kehinde Wiley, 2018, dan “Michelle LaVaughn Robinson Obama” Amy Sherald, 2018.

(Carolina A. Miranda / Los Angeles Times)

Bekas presiden itu juga bersahaja, bersandar di kerusinya dan bersandar pada lengan yang bersilang di ribanya. Dia tertanam, hampir terapung (lihat kasutnya melayang di atas satah tanah), dalam latar belakang topiari yang banyak. Pagar kehijauan dihiasi dengan indah dengan bunga yang tidak ditemui di alam semula jadi.

Bunga adalah penghormatan yang telah lama digunakan dalam seni sebagai simbol sedia alam semula jadi untuk penghuraian budaya mengenai subjek. Jasmine berasal dari tempat kelahiran Obama di Hawaii. Teratai biru Afrika mengenal pasti Kenya, tanah air bapanya. Chrysanthemums, bunga rasmi Chicago, di mana kehidupan awamnya bermula, banyak terdapat. Di tempat Eden ini, presiden kulit hitam pertama Amerika ialah Adam Baru.

Ciri kedua yang lebih penting dalam komposisi Wiley ialah pose duduk Obama. Dia bersandar ke hadapan dengan penuh perhatian di kerusi ruang tamu kayu, diukir dengan rumit.

Pose itu mengimbas kembali komposisi potret Abraham Lincoln pada 1869 George PA Healy, bermula sebelum pembunuhan pemenang Perang Saudara tetapi tidak selesai sehingga lama kemudian. (Lukisan itu kini digantung di Rumah Putih.) Healy bekerja ketika ketegangan di sekitar Pembinaan Semula meningkat dan Kongres meluluskan Pindaan ke-15 percubaan, masih sering sia-sia, untuk menghentikan permusuhan tinjauan pendapat Selatan dengan melarang penafian hak mengundi atas dasar “bangsa, warna kulit atau keadaan perhambaan sebelumnya.”

Lincoln secara halus bergema dalam penggambaran Wiley yang bergembira tentang Obama. Lapisan sejarah itu, menggunakan gema seni masa lalu dalam dialog dengan masa kini, juga merupakan ciri komisen Wiley yang mengagumkan baru-baru ini dari Perpustakaan Huntington, Muzium Seni dan Taman Botani San Marino, yang sedang dilihat di sana.

Tanggapan bijaknya terhadap karya Thomas Gainsborough pada 1770 “The Blue Boy,” lukisan terkenal muzium itu, adalah untuk menyusun semula adegan itu dengan seorang lelaki kulit hitam muda yang tidak dikenali, memakai seluar pendek bola keranjang biru, mengekori topi besbol dan bukannya topi. Topi angkuh berbulu abad ke-17, hujung rambut gimbalnya yang terpotong menjadi berambut perang keemasan. Wiley’s lincah dandy berdiri di tengah-tengah rangkaian mewah daun acanthus biru diraja, simbol keabadian klasik, dan popia oren terang, tanda ingatan British moden.

Kehinde Wiley's "Potret Lelaki Muda" tergantung di antara dua potret wanita dalam gaun yang rumit

“Portrait of a Young Gentleman” Kehinde Wiley ialah pengimejan semula “The Blue Boy” karya Thomas Gainsborough di Perpustakaan Huntington, Muzium Seni dan Taman Botani.

(Joshua White)

Kekayaan luar biasa Britain, yang dikenang dalam aristokrat remaja Gainsborough yang berbalut satin, dibina atas eksploitasi penjajah. Untuk satu, kilang tekstil yang berkembang pesat di negara ini diberi makan oleh kapas Amerika yang dituai daripada buruh bebas ekonomi hamba. Baju-T yang dicelup tali leher belia, yang terpancar dari nadi ciptaan semula Wiley, adalah bulatan letupan warna oren, berputar ke luar seperti “big bang” galaksi.

Alam semesta baru bermula.

Preseden cemerlang untuk pelukan bersungguh-sungguh Wiley terhadap tradisi lukisan Euro-Amerika adalah hasil kerja Kerry James Marshall. Di LACMA, “Potret Artis Sebagai Bayangan Dirinya” yang kecil hitam-hitam Marshall berada di pintu masuk “Potret Hitam Amerika.” Seorang lelaki kulit hitam berpakaian hitam dan latar belakang hitam hampir hilang, kecuali senyuman bergigi celahnya.

Lukisan itu, yang penting kepada perkembangannya dan kini menjadi khazanah dalam koleksi muzium (hadiah yang dijanjikan oleh Steven dan Deborah Lebowitz), menjadikan novel epokal identiti Hitam Ralph Ellison, “The Invisible Man,” menjadi pendorong untuk mencipta diri. Sejarah lukisan Eropah dan Amerika adalah warisan yang kuat untuk dituai oleh seorang artis kulit hitam Amerika, tegas Marshall dengan bijak, sebagaimana tradisi besar Afrika.

Potret orang kulit hitam awal Amerika jarang berlaku, tetapi imej pelayar yang makmur, bertarikh sekitar 1800 dan diperoleh 15 tahun lalu, tergantung berdekatan. Artis yang tidak dikenali itu berkemungkinan besar seorang lelaki kulit putih, memandangkan batasan kaum dan jantina yang dikenakan di sekitar latihan studio menunjukkan dia dibingkai oleh awan gelap yang tersebar ke cahaya matahari, sebuah kapal di pelabuhan yang tenang di kejauhan. Terutama, dia berpakaian merah, putih dan biru.

Kebanyakan yang lain adalah dari 20hb abad, terutamanya selepas pergerakan hak sivil selepas perang, atau dari 21st abad, dengan sendirinya menyumbang kira-kira separuh persembahan. Satu pertiga ialah gambar-gambar, kisah-kisah kehidupan orang kulit hitam Amerika bertepatan dengan pertengahan 19hb ciptaan abad dan penyebaran teknologi moden.

Anehnya, koleksi LACMA mempunyai beberapa ratus potret lelaki, wanita dan kanak-kanak Kulit Hitam oleh Robert Mapplethorpe, tetapi tiada satu pun disertakan. Ada yang mengkritik Mapplethorpe, seorang artis kulit putih, sebagai fetishizing seksualiti Hitam, tetapi peninggalan itu membingungkan. Kenapa gelisah?

rafa esparza, "chillin besar dengan Patrisse," potret wanita kulit hitam bersandar pada bentuk putih.

rafa esparza, “chillin besar dengan Patrisse,” 2021, akrilik pada adobe, berada dalam pameran LACMA.

(Ruben Diaz / Komanwel dan Majlis, Los Angeles)

Potret juga ditakrifkan secara longgar dalam persembahan kadangkala terlalu longgar, sebagai sesuatu yang mempunyai figura di dalamnya.

Alison Saar 1996 “Sledge Hammer Mamma” memberikan tamparan hebat, menjadikan pemegang alat perobohan yang besar itu menjadi totem wanita yang kuat. Glenn Kaino menyelitkan penumbuk terangkat emas di dalam kotak cermin untuk “Salute (Salute Kedua)” 2019, mencerminkan imej penentangan ke infiniti. Gelung video 10 minit Martine Syms, “Nota tentang Gerak Isyarat,” dari 2015 melihat cara bangsa dan jantina merangka bahasa dan makna. Kesemuanya adalah seni kelas pertama, tetapi tidak ada yang potret.

Pada akhirnya, pemalsuan itu tidak penting, kerana jumlah kerja yang banyak akhirnya yang penting di sini. Potret artis Patrisse Cullors 2021 yang menyentuh, pengasas bersama Black Lives Matter, adalah lambang. Dilukis pada papak adobe kering setinggi 6 kaki oleh rafa esparza (artis menggunakan huruf kecil), kepalanya disandarkan pada lengan terlipat dalam pose intim kelemahan peribadi, Cullors dijelmakan sebagai “ibu bumi” yang sebenarnya seorang dewi yang melahirkan pergerakan .

Malangnya, tiada katalog mengiringi rancangan itu, mungkin kerana kelajuan ia dipasang dan kebaruan banyak pemerolehan (tarikh 22 dari dua tahun lepas). Kurator LACMA Christine Y. Kim, yang menganjurkannya bersama Liz Andrews, pengarah Muzium Seni Halus Kolej Spelman Atlanta, memberitahu saya sebuah buku mengenai koleksi seni Hitam muzium itu sedang dalam usaha.

Cedric Adams, "Just How I Feel," 1972, grafit, lukisan lelaki Hitam tanpa baju.

Cedric Adams, “Just How I Feel,” 1972, grafit

(Museum Associates/LACMA)

Disertakan akan menjadi karya yang sangat menyedihkan, potret diri grafit 1972 yang bagus oleh Cedric Adams, dahi berkerut, rahang ditetapkan dan merenung sengit. Kini telah bersara, Adams adalah penyedia LACMA lama, ditugaskan dengan penjagaan koleksi dan pemasangan seni. Selama bertahun-tahun, wajah Hitamnya adalah salah satu daripada segelintir yang kelihatan di sekitar dewan muzium. Lukisan artis itu baru-baru ini dibeli untuk koleksi oleh sekumpulan lebih daripada 30 rakan muzium yang sesuai untuk konsep diri yang merupakan gambaran ketabahan yang gigih.

di mana: LACMA, 5905 Wilshire Blvd., LA

Kemasukan: $10-$25; kanak-kanak 2 dan ke bawah adalah percuma, dan diskaun tersedia untuk penduduk LA County. Semua pelawat berumur 12 tahun ke atas mesti menunjukkan bukti vaksinasi atau keputusan negatif daripada ujian COVID-19 yang diambil dalam tempoh 72 jam yang lalu. Topeng muka diperlukan di dalam rumah.

maklumat: (323) 857-6000, www.lacma.org;

Bila: Melalui 3 Jan. Ditutup pada hari Selasa.

Kemasukan: $13-$29; kanak-kanak 4 dan ke bawah adalah percuma. Tempahan masuk bermasa diperlukan untuk hujung minggu. Topeng diperlukan di dalam rumah.

maklumat: (626) 405-2100, www.huntington.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *