Portal Facebook Menjadi Pesaing Utama Semasa COVID-19

Portal Facebook bukanlah sesuatu yang baharu, tetapi ia juga bukan peranti rumah pintar yang paling popular. Dalam kejadian yang aneh, pandemik COVID-19 sebenarnya telah membantu meningkatkan jualan peranti Portal. Walaupun wabak coronavirus tidak membantu banyak perniagaan, matlamat Facebook untuk mendekatkan orang ramai sementara penjarakan sosial membantu gergasi media sosial itu.

Anda mungkin pernah melihat beberapa iklan untuk Portal Facebook. Peranti bersaiz tablet membolehkan anda bersembang video dengan orang lain di seluruh dunia, mencari sesuatu dan banyak lagi. Fikirkannya seperti Pertunjukan Gema, tetapi versi Facebook. Tiada siapa yang mungkin terkejut bahawa ia pada mulanya tidak berjalan dengan baik. Dengan satu demi satu isu privasi, siapa yang berani mahukan kamera yang disokong oleh Facebook duduk di ruang tamu, dapur dan/atau bilik tidur mereka?

Walaupun dengan semua isu privasi platform sosial diketepikan, Portal mempunyai masalah besar sejak ia dikeluarkan. Satu contoh ialah Jane Manchun Wong dapat menambahkan beberapa gambar album profil Mark Zuckerberg pada Superframenya sendiri, yang merupakan ciri foto penyelamat skrin Portal. Anda hanya sepatutnya dibenarkan menggunakan imej daripada akaun anda sendiri. Maklum balas Facebook ialah ia bukan masalah keselamatan yang serius.

Sehingga akhir 2019, jualan Portal Facebook adalah teruk. Facebook tidak pun memesan kuantiti komponen yang banyak kerana syarikat itu nampaknya tidak mempercayainya sepenuhnya. Penjejakan jualan Rakuten menunjukkan bahawa peranti Portal hanya menyumbang 0.6 peratus daripada semua pembesar suara pintar dan hanya 3.9 peratus pembesar suara dengan skrin.

Bagaimanakah keadaan tiba-tiba berubah untuk jualan Portal Facebook? Syarikat itu beralih daripada jualan rendah kepada satu model yang habis dijual sepenuhnya. Sebabnya: COVID-19. Portal TV, yang dijual pada harga $149, kini telah habis dijual. Sebahagian daripada rayuan itu ialah kotak yang bersambung ke TV sedia ada anda. Daripada hanya skrin kecil untuk dilihat, anda sedang bersembang video pada TV skrin besar anda.

Ia juga merupakan pilihan mesra keluarga yang hebat. Dapat menggunakan penapis yang menyeronokkan membuatkan kanak-kanak ketawa dan mungkin membuatkan mereka berasa lebih dekat dengan saudara mara yang tidak dapat dilihat sekarang. Sebagai contoh, seorang nenek mungkin menceritakan kisah sebelum tidur sambil memakai topeng maya yang bodoh untuk kesannya.

Perkara lain yang mungkin membantu ialah orang yang sudah mempunyai pembesar suara pintar Amazon Echo atau Google Home tidak mahu membeli versi video sama ada. Selain itu, kedua-dua jenama tidak menawarkan lampiran TV untuk membolehkan TV mereka menjadi skrin untuk pembesar suara pintar mereka. Memandangkan Portal adalah serasi dengan Amazon Alexa dan menggunakan Alexa sebagai pembantu suara, ia merupakan tambahan yang baik untuk rumah yang sudah menggunakan Alexa.

Secara keseluruhan, talian Portal mempunyai beberapa peranti yang kompetitif. Dengan tiga Portal dengan skrin antara lapan inci hingga 15.6 inci, terdapat saiz yang sesuai untuk semua orang. Sudah tentu, Portal TV menggunakan sebarang saiz skrin TV jika anda lebih suka melihat rakan dan keluarga pada skrin yang hampir bersaiz sebenar. Isu terbesar datang kepada privasi, yang bukan sesuatu yang anda dapat dari Amazon atau Google sama ada.

Tetapi sebelum anda menolak sepenuhnya Portal Facebook, anda patut melihat sekilas beberapa ciri yang mungkin anda tidak tahu, seperti:

Adakah Portal Facebook sesuai untuk anda? Adakah anda bimbang tentang data dan privasi anda? Pada masa ini, lebih ramai orang mencuba peranti ini berbanding pada masa sejak talian Portal dilancarkan pada 2018. Terima kasih kepada diskaun istimewa akibat COVID-19, kini juga masa yang sesuai untuk membandingkan ciri untuk melihat sama ada ia cukup kompetitif untuk pilih daripada peranti video pembesar suara pintar yang serupa.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Crystal Crowder telah menghabiskan lebih 15 tahun bekerja dalam industri teknologi, pertama sebagai juruteknik IT dan kemudian sebagai penulis. Dia bekerja untuk membantu mengajar orang lain cara memanfaatkan sepenuhnya peranti, sistem dan apl mereka. Dia sentiasa mengikuti arah aliran terkini dan sentiasa mencari penyelesaian kepada masalah teknologi biasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *