PM UK Johnson melawat gereja tempat penggubal undang-undang ditikam hingga mati, Berita Eropah & Cerita Teratas

LEIGH-ON-SEA, ENGLAND (REUTERS) – Perdana Menteri Britain Boris Johnson pada hari Sabtu (16 Okt) meletakkan bunga di gereja tempat seorang ahli parlimen ditikam hingga mati sehari sebelumnya, dan polis diberi lebih banyak masa untuk menyoal lelaki yang ditahan di bawah kuasa keganasan apabila disyaki membunuh.

Serangan ke atas Encik David Amess, daripada Parti Konservatif Encik Johnson, berlaku lima tahun selepas pembunuhan Cik Jo Cox, seorang ahli parlimen dari Parti Buruh pembangkang, dan telah mendorong semakan keselamatan ahli politik yang dipilih.

Encik Amess, 69, ditikam berulang kali dalam serangan pada kira-kira tengah hari Jumaat di Leigh-on-Sea, timur London, semasa pertemuan dengan pengundi.

Polis menahan seorang lelaki Britain berusia 25 tahun di tempat kejadian kerana disyaki membunuh, sambil menambah dipercayai dia bertindak bersendirian.

Dalam satu kenyataan awal Sabtu, polis berkata siasatan awal telah mendedahkan potensi motivasi yang dikaitkan dengan ekstremisme Islam. Kemudian pada hari Sabtu, polis berkata mereka telah diberikan waran untuk menahan lelaki itu sehingga Jumaat sebelum mereka perlu memutuskan sama ada untuk mendakwanya.

Encik Johnson, Menteri Dalam Negeri Priti Patel dan pemimpin Parti Buruh Keir Starmer adalah antara mereka yang meletakkan bunga sebagai penghormatan kepada Encik Amess di tempat kejadian.

“Untuk mengenang ahli parlimen Sir David Amess, ahli parlimen yang baik dan rakan sekerja dan rakan yang sangat disayangi,” kata Encik Johnson dalam nota tulisan tangan yang diletakkan di dalam bunga, sambil menambah dalam catatan Twitter bahawa fikirannya tertuju kepada Encik Amess. keluarga dan kawan.

Encik Johnson dan Encik Starmer berdiri bersebelahan dalam senyap seketika sebelum pergi. Ahli politik lain, wakil polis dan orang ramai datang untuk meletakkan bunga dan memberi penghormatan.

Ketika penghormatan mencurah-curah untuk Encik Amess, ahli politik menyifatkan serangan itu sebagai serangan terhadap demokrasi. Cik Patel berkata keselamatan untuk penggubal undang-undang, yang dikenali sebagai Ahli Parlimen, sedang dikaji dan diperkukuh.

“Semua langkah sedang dibuat untuk keselamatan ahli Parlimen supaya mereka dapat menjalankan tugas mereka sebagai ahli demokrasi yang dipilih,” kata Patel dalam klip siaran selepas lawatan itu.

“Kita hidup dalam masyarakat terbuka, demokrasi. Kita tidak boleh takut oleh mana-mana individu.”

Di Westminster, di mana penggubal undang-undang, dikenali sebagai Ahli Parlimen, melakukan banyak kerja mereka di Parlimen, polis bersenjata sedang melakukan rondaan. Tetapi di daerah pilihan raya mereka, yang dikenali sebagai kawasan pilihan raya, lebih kerap daripada tidak, tiada keselamatan.

Encik Amess ditikam semasa mengadakan pembedahan – pertemuan satu lawan satu dengan pengundi, terbuka kepada sesiapa sahaja yang hadir.

Ahli parlimen konservatif Tobias Ellwood berkata walaupun penglibatan dengan orang ramai adalah bahagian penting dalam tugas itu, kini terdapat kebimbangan besar di kalangan ahli parlimen.

“Sehingga kajian semula Setiausaha Dalam Negeri (Patel) mengenai keselamatan Ahli Parlimen selesai, saya akan mengesyorkan jeda sementara dalam mesyuarat bersemuka,” katanya di Twitter.

Cox, ahli parlimen Buruh yang terbunuh pada November 2016, ditembak dan ditikam di jalan di sebuah bandar utara England ketika dia tiba di sesi nasihat dengan penduduk tempatan. Pada 2010, ahli parlimen Buruh Stephen Timms terselamat daripada tikaman di pejabat kawasan pilihannya.

Cik Patel berkata Encik Amess terbunuh melakukan kerja yang dia suka, dan penggubal undang-undang harus kekal boleh diakses oleh orang ramai.

“Kami akan terus berpegang teguh pada prinsip yang kami pilih: untuk berkhidmat kepada pengundi kami dengan cara terbuka yang kami lakukan selama ini, tetapi juga mengiktiraf bahawa terdapat langkah keselamatan dan perlindungan yang perlu kami lakukan juga,” Kata Cikgu Patel.

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *