Pixel Slate lwn Pixelbook: Teka-teki produktiviti

Bukan berita Android biasa anda gabungan pelbagai nasihat, cerapan dan analisis dengan wartawan Android veteran JR Raphael.

Jadi mungkin anda pernah mendengar: Google mempunyai produk Pixel mewah baharu yang akhirnya sedia untuk kami beli oleh primat memburu produktiviti.

Produk ini sangat sukar untuk ditakrifkan. Ia adalah tablet, tetapi mungkin tidak seperti tablet lain yang pernah anda gunakan sebelum ini. Ia adalah komputer riba, tetapi hanya agak dan dengan bilangan asterisk yang cukup banyak dilampirkan. Dan ia tidak menjalankan Android, betul-betul, walaupun ia tidak jalankan apl Android dan mempunyai antara muka yang akan terasa sangat biasa jika anda telah menggunakan telefon Android baru-baru ini.

Produk, seperti yang anda pasti tahu (anda kuki pintar, anda), ialah Pixel Slate peranti pengkomputeran Chrome OS boleh tukar yang berfungsi sebagai komputer riba dan tablet, dengan syarat anda mengambil aksesori papan kekunci pilihannya. Di atas kertas, ia kelihatan seperti versi Pixelbook mewah Google yang lebih serba boleh, yang pada asasnya adalah perkara yang sama kecuali dengan paparan yang berpusing ke belakang dan bukannya tertanggal sepenuhnya.

Setelah anda meluangkan sedikit masa menggunakan kedua-dua produk di dunia nyata, sesuatu menjadi sangat jelas: Peranti ini sama sekali tidak sama. Dan perbezaan antara mereka adalah bukan apa yang anda jangkakan pada mulanya.

Pixel Slate lwn Pixelbook: Realiti perkakasan yang nyata

Mari kita selesaikan satu perkara dahulu: Sama ada OS Chrome sesuai untuk anda atau tidak ialah soalan yang hanya anda boleh jawab. Saya tidak akan membuang masa anda bercakap tentang kebaikan atau batasan OS Chrome sebagai platform di sini, kerana itu benar-benar soalan yang berasingan (dan yang telah kita bincangkan tentang puh-lenty selama ini).

Jadi mulai sekarang, kami akan menganggap anda boleh menyelesaikan kerja anda (dan bukan kerja) dengan gabungan alatan berpusatkan web, aplikasi Android, dan mungkin juga beberapa aplikasi Linux dan secara amnya, Chromebook menyediakan persekitaran produktiviti yang sesuai dan diharapkan juga ideal untuk anda. Capisce? Capisce.

Dan mari kita keluarkan satu lagi gajah yang menjengkelkan dari bilik semasa kita berada di situ: Dari segi antara muka pengguna, perisian dan keupayaan (dan walaupun terdapat liputan oleh orang yang jelas tidak menghabiskan banyak masa menggunakan OS Chrome di luar tempoh semakan produk mungkin mencadangkan), Pixel Slate dan Pixelbook pada asasnya adalah sama. Begitu juga, mana-mana Chromebook lain yang agak baru-baru ini dengan skrin sentuh dipasang. Jadi, apa yang kita bincangkan di sini ialah perbezaan dalam bentuk dan perkakasan antara dua produk komputer riba/tablet utama Google tidak kurang, tidak lebih.

Baiklah, jadi semua yang dikatakan, inilah kebenaran yang sejuk, keras dan tidak bersalut gula: Menggunakan Pixel Slate untuk tujuan produktiviti terasa seperti menggunakan versi Pixelbook yang lebih rendah. Anda sedang berdagang komputer riba premium dan mewah yang juga berfungsi dengan agak berkesan sebagai tablet untuk tablet cantik yang berfungsi dengan janggal sebagai komputer riba kelas kedua.

Pixel Slate lwn Pixelbook (1)JR

Dengan Pixel Slate, bukannya badan logam yang kukuh seperti Pixelbook, anda mendapat sarung plastik tipis dengan kunci terbina di dalamnya. Perbezaan ini paling ketara apabila anda cuba menggunakan peranti di pangkuan anda, seperti a pusinganatas dan skrinnya bergoyang-goyang semasa anda menaip manakala lampiran papan kekuncinya melentur dan beralih ke bawah jari anda. Ia cukup boleh dilalui, tetapi ia pastinya tidak sesuai dan tidak hampir sama dengan pengalaman perasaan premium.

Pixel Slate lwn Pixelbook (4)JR

Saya sebenarnya menulis ini sambil bersandar di katil saya (ya, minggu seperti itu) dan berulang-alik antara Pixelbook dan Pixel Slate. Setiap kali, pertukaran terasa seperti beralih antara mesin profesional teratas dan kombo lampiran skrin dan papan kekunci yang dibina secara kekok. Yang pertama adalah keseronokan mutlak untuk menaip, manakala yang kedua adalah salah satu perkara yang anda akan bertolak ansur jika tiada pilihan yang lebih baik yang ada mungkin sambil menendang diri sendiri dengan perlahan kerana tidak membungkus penyelesaian yang lebih baik tetapi tidak akan pernah memilih dengan rela, berdasarkan pilihan.

Kejam, saya tahu. Tetapi kami di sini untuk bercakap benar, dan salutan gula tidak memberi manfaat kepada sesiapa pun daripada kami.

Oh, dan semua itu hanya bahagian satu. Titik melekat sebenar masih di hadapan.

Pixel Slate lwn Pixelbook: Faktor tablet

“Tetapi pastinya Pixel Slate ada sesetengah kelebihan,” anda mesti berfikir. Dan rasa apa, Waldo? Anda betul-o! Pembesar suara Pixel Slate secara bermakna lebih baik daripada Pixelbook: Ia terletak di kedua-dua belah paparan, yang bermaksud ia sentiasa menghadap ke arah anda (tidak seperti Pixelbook, yang terletak di bawah papan kekunci dan dengan itu menghadap ke arah yang salah apabila anda menggunakan peranti itu dalam salah satu susunan seperti tabletnya). Ia kelihatan lebih kedengaran penuh, juga tiada pertandingan sama sekali di sana.

Dan walaupun pada hakikatnya pembesar suara mengapit skrinnya, Pixel Slate mempunyai bezel yang lebih kecil daripada adik-beradiknya, yang kita semua tahu ialah Tawaran Sangat Besar鈩↑/a> dalam mana-mana penilaian teknologi 2018. Pixel Slate juga menambah penderia cap jari ke dalam campuran, yang merupakan sentuhan yang dialu-alukan, tetapi ia tidak mempunyai bicu fon kepala (sesuatu yang Pixelbook tidak mempunyai). Menang beberapa, kalah beberapa, saya rasa.

Pixel Slate lwn Pixelbook (2)JR

Jadi mungkin Pixel Slate masuk akal untuk seseorang yang kebanyakannya mahukan tablet, untuk jenis penggunaan yang lebih pasif dan tidak begitu mengambil berat tentang pengalaman menggunakan papan kekunci? Mungkin. Tetapi, kita bercakap terutamanya mengenai produktiviti di sini, ingat? Dan walaupun ia berkaitan dengan penggunaan berorientasikan tablet kerana hei, walaupun yang paling produktif di kalangan kita kadang-kadang perlu berehat dan menonton video penilaian PG yang sesuai (ahem) yang sesuai untuk kerja, saya cuma tidak pasti Pixel Slate itu benar-benar pilihan yang lebih baik.

Saya mendapat bahawa ramai orang sudah terbiasa mempunyai tablet yang skrin seperti batu tulis dan tidak lebih, tetapi inilah perkaranya: Pixel Slate ialah skrin besar sungguh. Ia 12.3 inci, menyerong, dan beratnya hanya lebih satu paun setengah. Itu menjadikannya terlalu besar dan berat untuk dipegang dengan selesa di udara untuk masa yang lama, kerana seseorang mungkin memegang tablet yang lebih kecil sambil berbaring dan berehat.

Awak tahu tak ialah cara yang praktikal dan menyeronokkan untuk menggunakan tablet sebesar ini? Dengan pendirian yang dipasang. Seperti pendirian yang dibina ke dalam Pixelbook, yang membolehkan anda meletakkan skrin pada mana-mana sudut dan merenungnya dengan selesa atau mengetiknya semasa ia diletakkan dengan mudah di atas meja, meja atau pangkuan anda. Dan ya, lampiran papan kekunci Pixel Slate boleh mencapai kesan yang sama tetapi ia kurang stabil, kurang tahan lama dan rasa premium, lebih rumit untuk dimanipulasi dan kurang sesuai dengan bahagian produktiviti penggunaan anda. (Ia juga menjadikan Pixel Slate lebih berat daripada Pixelbook, apabila dilampirkan, dan agak kikuk juga.)

Pixel Slate lwn Pixelbook (3)JR

Selain itu, papan kekunci Pixel Slate datang pada kos literal: Walaupun Pixel Slate asas berharga $999 untuk model yang hampir setanding dengan Pixelbook tahap permulaan, lampiran papan kekunci menggunakan 200 tulang tambahan. Jika mesin nombor-crunchin saya berteknologi tinggi adalah betul, ini bermakna anda melihat kira-kira $1,200 untuk sistem yang setanding dengan Pixelbook bernilai ribuan dolar dan apabila ia melibatkan penggunaan dunia sebenar, seperti yang telah kami tetapkan, ia sebenarnya bukan setanding dalam banyak cara. (Perhatian: Pixelbook pada masa ini ditandakan kepada $699, yang menjadikan perbandingan itu lebih condong walaupun tidak diketahui berapa lama diskaun itu akan bertahan.)

Menyatukan semuanya…

Jadi apa yang perlu dibuat daripada Pixel Slate? Untuk siapa produk ini? Sejujurnya, itu soalan yang sukar saya jawab sejak saya mula menggunakan peranti itu kira-kira seminggu yang lalu. Saya rasa jika anda sahaja mahukan tablet dan langsung tidak mengambil berat tentang mempunyai papan kekunci fizikal, anda boleh membuat hujah untuk membeli salah satu model Pixel Slate kelas bawah yang bermula pada $599 untuk konfigurasi kuasa yang agak terhad.

Tetapi sebaik sahaja anda mula memasuki produktiviti sebenar, pengesyoran itu menjadi lebih sukar untuk dibuat. Saya tidak fikir sesiapa yang melakukan kerja serius akan mahukan apa-apa yang kurang daripada model Pixel Slate $799, dan sebaik sahaja anda memasukkan papan kekunci, itu adalah pelaburan $998 sama seperti Pixelbook boleh tukar mewah, yang melakukan semua perkara yang sama seperti Pixel Slate tetapi dalam susunan menyeluruh yang unggul dan tanpa semua kompromi yang menjengkelkan. (Dan itu tidak mengatakan apa-apa tentang harga semasa Pixelbook $699, sudah tentu, yang sangat mengubah segala-galanya.)

Jika anda benar-benar adil mempunyai untuk mempunyai tablet yang terlepas dari pangkalannya dan bukannya berpusing-pusing, Pixel Slate mungkin patut dipertimbangkan. Tetapi saya amat mengesyorkan agar anda memikirkan semula kenapa anda memerlukan borang itu dan sama ada persediaan pusing mungkin benar-benar menangani keperluan anda dengan lebih berkesan terutamanya apabila anda mempertimbangkan gambaran yang lebih besar tentang semua perkara lain yang terlibat.

Inilah yang menjadi puncanya: Pixelbook ialah boleh tukar terulung yang dirasakan seperti yang terbaik dari kedua-dua dunia sebuah mesin berkuasa dan serba boleh yang sama-sama sesuai untuk produktiviti dan hiburan. Pixel Slate, sebaliknya, gagal cemerlang dalam mana-mana domain dan ia benar-benar merugikan dalam domain yang paling relevan dengan fokus semasa kami. Jika produktiviti adalah penting kepada anda dan anda sedang mencari pengalaman terbaik dalam kelasnya, Pixelbook (yang dijamin mendapat kemas kini OS sehingga Jun 2024, by the way) masih menjadi pilihan.

Dalam era yang dipenuhi dengan pilihan yang tidak berkesudahan dan pilihan yang tidak jelas, syukurlah beberapa keputusan masih mudah dibuat.

Daftar untuk surat berita mingguan saya untuk mendapatkan lebih banyak petua praktikal, cadangan peribadi dan perspektif bahasa Inggeris yang jelas tentang berita yang penting.

Surat Berita AI

[Android Intelligence videos at Computerworld]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *