Pixel 2 Google menerima realiti yang diabaikan oleh orang lain

Bukan berita Android biasa anda gabungan pelbagai nasihat, cerapan dan analisis dengan wartawan Android veteran JR Raphael.

Saya hanya akan keluar dan katakan: Jika anda masih taksub pada bezel, anda telah melihat hadiah yang salah.

Sudah tentu, kebanyakan pengeluar telefon pintar mahu anda melihat skrin tepi ke tepi yang seksi itu dan merasai sensasi yang menyengat, mesti ada. Ia segar, ia baru, ia kelihatan futuristik pada alat dalammesti jadilah lebih baik dari apa yang ada sekarang kan?

Mungkin. Sebenarnya, kualiti cetek semacam itu jauh dari faktor paling penting yang harus diutamakan oleh kebanyakan orang apabila memikirkan telefon baharu. Menjual perkakasan bukanlah mudah, terutamanya pada masa kini, dan pembuat peranti tahu bahawa mereka perlu menggunakan titik pemasaran yang mudah dilihat atau boleh diukur jika mereka mahu orang ramai membuka telinga dan dompet mereka. Itulah sebabnya kami melihat obsesi terhadap perkara seperti kenipisan melampau, megapiksel maksimum dan ketumpatan paparan tertinggi pada masa lalu.

Kegilaan bezel semasa tidak berbeza. (Dan seperti gimik sebelumnya, ia sebenarnya membawa beberapa keburukan yang ketara terutamanya jika anda pengguna Apple tetapi bagi kita yang menggunakan Android juga.) Ia adalah satu trend, yang terbaru dalam beg helah yang tidak berdasar yang lebih kepada penjualan telefon pintar daripada menyediakan apa-apa faedah praktikal. Ia mungkin menjadikan produk kelihatan cukup berbeza daripada pendahulunya untuk menarik perhatian anda, tetapi ia pasti tidak akan meningkatkan kehidupan anda dalam apa-apa cara yang bermakna.

Anda tahu apa yang akan? Perisian. Perisian ialah perkara yang paling penting apabila ia berkaitan dengan telefon pintar moden, khususnya pada Android dan jika ada satu perkara yang perlu diambil perhatian daripada pelancaran Google Pixel 2 minggu ini, itu sepatutnya.

Tweet Perisian Pixel 2 Twitter

Selepas menari dengan teliti mengenai subjek itu selama beberapa tahun yang lalu, Google secara terang-terangan mengakui realiti kebanyakan industri sedang berusaha keras untuk diabaikan dan ia melakukannya hanya beberapa saat dalam persembahan Pixelnya.

“Ciri teras kini menjadi taruhan meja,” SVP Perkakasan Google Rick Osterloh mengaku sejurus selepas naik ke pentas. “Ia akan menjadi lebih sukar dan sukar bagi orang ramai untuk membangunkan produk baharu yang menarik setiap tahun, kerana itu bukan lagi jadual untuk lonjakan besar ke hadapan dalam perkakasan sahaja. Dan itulah sebabnya kami mengambil pendekatan yang sangat berbeza.”

Adakah sentimen itu terdengar biasa? Mereka sepatutnya. Kami telah bercakap tentang mereka dalam lajur ini untuk beberapa waktu sekarang tentang bagaimana telefon telah menjadi kapal semata-mata dalam pengembaraan teknologi mudah alih kami. Seperti yang saya tulis sebelum ini, telefon kami pada dasarnya telah bertukar menjadi rangka kerja untuk perisian, ekosistem dan keseluruhan pengalaman pengguna yang lebih penting dan berkesan yang wujud di dalamnya. Dan kepingan teka-teki yang terakhir itu adalah yang paling ketara memberi kesan kepada kita setiap hari sepanjang hayat peranti mudah alih moden.

Ia bukan sesuatu yang kebanyakan syarikat yang membuat wang mereka menjual perkakasan mahu mengakui, tetapi fikirkan tentangnya: Perisian ialah perkara yang menjadikan kamera Pixel istimewa. Ia juga yang menjadikan pengurusan foto dari telefon sangat mudah. Foto Google tiada tandingannya dalam hal kemudahan sandaran imej dan pengurusan imej yang berterusan (termasuk carian dan perkongsian pintar).

Dan walaupun mana-mana peranti boleh memanfaatkan perkhidmatan Foto asas, Pixel adalah satu-satunya yang menjadikannya sebahagian teras pengalaman menggunakan telefon. Produk ini menyediakan sandaran resolusi penuh tanpa had tanpa kos tambahan keistimewaan yang anda akan bayar di mana-mana dari $2 hingga $100 sebulan untuk selama-lamanya, bergantung pada saiz perpustakaan foto dan video anda berkembang bersama-sama dengan sistem automatik untuk membebaskan tempatan tanpa berfikir panjang. salinan media apabila ia disegerakkan dan ruang diperlukan.

Pada tahap yang lebih luas, perisian adalah yang menjadikan pengalaman sebenarnya menggunakan telefon yang menyenangkan atau tidak. Begitu banyak pengeluar Android mengubah perkara demi perubahan, dan hasilnya cenderung menjadi perpecahan antara muka yang gaya grafik dan juga kaedah navigasi sangat tidak konsisten di seluruh peranti (apatah lagi ekosistem sekelilingnya).

Perisian ialah perbezaan antara telefon anda yang mempunyai pelbagai apl bertindih yang mengelirukan dan perkhidmatan perkhidmatan yang tidak diperlukan untuk memanfaatkan tabung sesetengah syarikat dengan mengorbankan awak pengalaman pengguna dan telefon anda hanya mempunyai perkhidmatan Google yang biasanya terbaik dalam kelasnya, daripada pembantu suara hingga ke gedung aplikasi, yang sebenarnya anda mahu gunakan.

Dan mungkin yang paling ketara, perisian adalah berterusan penyelenggaraan dan mengemas kini peranti anda untuk memastikan ia bertambah baik dan kekal selamat dari semasa ke semasa. Kebanyakan pengeluar Android tidak dapat dimaafkan untuk menyediakan peningkatan berterusan tepat pada masanya kepada pengguna sedia ada mereka, kedua-duanya dengan keluaran OS dan dengan tampung keselamatan bulanan. Google, secara harfiah, satu-satunya pengecualian. Dengan Pixel 2 tahun ini, syarikat itu meningkatkan jaminan daripada dua kepada tiga tahun untuk kedua-dua tampung keselamatan dan OS mengemas kini sesuatu yang saya panggil tahun lepas dan saya gembira melihat jawapan hari ini.

Dengan kebanyakan peranti lain, anda bertuah kerana mendapat peningkatan OS tunggal enam bulan selepas dikeluarkan, apatah lagi peningkatan berterusan dan hampir serta-merta selama tiga tahun penuh. Kepentingan kontras itu tidak boleh diperbesarkan.

Mudah dan ringkas, perisian ialah bahagian telefon anda yang paling rapat dan paling kerap berinteraksi dengan anda. Ia adalah bahagian telefon anda yang berpotensi untuk berkembang dari semasa ke semasa jika pembuat peranti anda begitu bermotivasi dan memastikan peranti anda sentiasa segar dari tahun ke tahun. Oleh itu, fikirkan tentang telefon anda selama 12, 24 atau 36 bulan yang mungkin anda gunakan, dan tanya diri anda: Adakah anda mahukan sebuah kapal yang kelihatan kemas yang kebanyakannya akan diabaikan atau ditinggalkan terus selepas anda membelinya, atau adakah anda mahu alat pragmatik yang akan memberikan anda pengalaman pengguna yang optimum dan sentiasa dikemas kini untuk tiga tahun akan datang?

Dan jangan lupa: Aduan yang paling biasa tentang Android adalah UI yang tidak kemas, perisian bloatware, ketidakkonsistenan, gangguan prestasi, peningkatan yang perlahan dan tidak boleh dipercayai serta peranti bertarikh yang terhasil semuanya berkisar secara eksklusif pada perisian. Akibatnya, kesemuanya adalah bukan isu yang tidak berkaitan pada Pixel. Itu bukan kebetulan.

Ini bukan tahun 2010 lagi. Pada tahun 2017, kualiti telefon pintar yang kurang ketara yang paling penting dalam jangka masa panjang. Tidak dinafikan, keindahan Android ialah kepelbagaian peranti model terbuka yang dibenarkan, dan pastinya masih terdapat hujah yang perlu dibuat untuk membeli perdana sarat ciri daripada pengeluar pihak ketiga.

Walau bagaimanapun, bagi majoriti pengguna, Pixel Google sendiri dibezakan dalam bidang yang akan memberi impak yang paling bermakna dan praktikal, walaupun ia bukan kawasan mesra iklan yang paling menarik perhatian. Sebagai seseorang yang mengesyorkan peranti kepada orang lain, nampaknya semakin sesuai untuk melihat Pixel sebagai piawaian de facto “imbangan sekeliling terbaik” untuk kebanyakan orang iaitu “iPhone Android”, seperti halnya dengan peranti lain yang menyediakan keperluan yang lebih khusus. dan keutamaan. Dan, anda menekanya: Itu semua kerana perisian.

Sekarang mari kita lihat sama ada Google boleh memikirkan cara untuk mendapatkan telefon di rak kedai dan benar-benar menjualnya dengan cara yang penting.

Twitter Perisikan Android

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *