Pilihan raya Jepun tidak mungkin membawa lebih banyak perwakilan untuk wanita, Berita Asia Timur & Cerita Teratas

TOKYO (BLOOMBERG) – Kurang daripada satu perlima calon dalam pilihan raya Jepun akan datang adalah wanita, tidak berubah daripada undian terakhir empat tahun lalu, menunjukkan peratusan wanita di salah satu parlimen yang paling didominasi lelaki di dunia tidak mungkin meningkat.

Lebih 1,000 calon bertanding untuk 465 kerusi pada pilihan raya 31 Okt tetapi hanya 186 calon wanita, data yang dikeluarkan awal Rabu (20 Okt) menunjukkan.

Walaupun dua daripada empat calon yang belum pernah berlaku sebelum ini dalam undian untuk kepimpinan Parti Liberal Demokratik (LDP) yang memerintah bulan lalu adalah wanita, usaha untuk meningkatkan kesetaraan jantina dalam politik negara telah mencapai sedikit kemajuan.

Seperti pada masa lalu, keputusan yang kukuh untuk LDP berkemungkinan bermakna lebih sedikit wanita mengambil tempat di ruang bawah.

Kurang daripada 10 peratus calon LDP adalah wanita, berbanding lebih 18 peratus bagi parti pembangkang utama Parti Demokratik Berperlembagaan. Parti Komunis Jepun mempunyai bahagian tertinggi calon wanita, iaitu kira-kira 35 peratus.

Itu walaupun undang-undang 2018 yang memerlukan parti politik berusaha untuk meletakkan jumlah calon lelaki dan wanita yang sama. Kabinet Jepun tahun lalu meluluskan sasaran rancangan Biro Kesaksamaan Gender untuk menjadikan wanita membentuk 35 peratus calon parlimen menjelang 2025.

“Memandangkan undang-undang tidak mengandungi kuota atau penalti yang boleh dikuatkuasakan, LDP boleh mengabaikannya,” kata Dr Gill Steel, seorang profesor sains politik di Universiti Doshisha di Kyoto, sambil menambah bahawa dia tidak melihat LDP sebagai mengutamakan pengambilan wanita.

Walaupun wanita bergelut untuk mencapai jawatan kepimpinan dalam banyak sektor di Jepun, masalahnya amat meruncing dalam politik. Sebelum Parlimen dibubarkan untuk pilihan raya, hanya 10 peratus ahli dewan rakyat adalah wanita, meletakkan negara itu di tempat ke-165 dalam ranking global Kesatuan Antara Parlimen bagi perwakilan wanita di 192 negara. Itu juga merupakan yang terendah dalam kalangan negara Kumpulan Tujuh, yang kesemuanya berada pada kira-kira 28 peratus atau lebih tinggi.

Dewan Tinggi Parlimen Jepun yang kurang berkuasa, yang mengadakan pilihan raya berasingan, tambang sedikit lebih baik, dengan 55 wanita antara 239 penyandang sekarang.

Perdana Menteri Fumio Kishida berkata beliau lebih suka mempromosikan wanita dan melantik tiga orang dalam kabinetnya yang dianggotai 20 orang – perdana menteri sebelumnya, Encik Yoshihide Suga, mempunyai dua orang.

Menteri Pemerkasaan Wanita Seiko Noda menyalahkan kekurangan perubahan pada dasar LDP untuk mengekalkan penyandang penggubal undang-undang.

“Saya bekerja keras dalam hal ini,” katanya kepada pemberita minggu lalu. “Tetapi sebahagian besar penyandangnya adalah lelaki dan saya harus mengakui saya tidak boleh menolaknya untuk mendapatkan wanita sebaliknya.”

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *